Uniwersalny zoom

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vixen

Uniwersalny zoom

od 2 miesięcy mam nową zabawkę pt. canon 350d.
    kitowy obiektyw 18-55 już mi nie wystarcza
    potrzebuję jakiś o szerszym zakresie ogniskowych ale od 18 mm.

przeszukałam sieć, znalazłam kilka w miarę obiecujących obiektywów i teraz proszę o rady - który wybrać.

ważne przy wyborze:
    - zakres ogniskowych od 18 mm
    - dobrze współpracujący AF
    - cena do 1500,- (max 2000,- jeśli znajdzie się coś aż tak dobrego)

fotografuję głównie koncerty

obiektywy nad którymi sie zastanawiam:
    1. Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC
    2. Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
    3. Sigma 18-125 mm f/3.5-5.6 DC ASP IF
    4. Tamron AF 18-200 mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro
    i ew. 5. Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro (chociaż wydaje mi się że zamiana 18-55 na 17-70 nie ma większego sensu)

czytającym z góry dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość :smile:
  • Earl Grey
    Bywalec
    • 2006
    • 147

Jak dla mnie to żaden z wymienionych. Jeśli cena do 2000 to dokupiłbym do kita Canona 70-200 f4/L (oczywiście od TIPa lub używany). No ale to już będzie trzeba mieszać słoikami, więc nie takie uniwersalne rozwiązanie.
    Ostatnio edytowany przez Earl Grey; 4944.

Komentarz

• Vixen

no właśnie takie rozwiązanie niestety mnie nie urządza. potrzebuję zoom uniwersalny ( z pełną świadomością jego wad)

Komentarz

• brylas
        Bywalec
        • 2006
        • 127

a nie lepiej będzie sprzedać 350d i kupić jakiegoś kompakta z dużym zomem, bo ja na twoim miejscu to bym dokupił do tego kita tamrona 28-75 i będzie git

Komentarz

• 777
          Uzależniony
          • 2006
          • 536

jak na koncerty to te sigmy beda za ciemne , przynajmniej ja bym szukal czegos jasniejszego...
          6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

Sigma 17-70 albo z pełną świadomością uniwersalne mydło. A jak mydło to lepiej Tamrona. A jak Tamrona to lepiej poczekać jeszcze ciut a Tamron 18-250 Di II LD podobno będzie miód. ;-)

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez Vixen
              no właśnie takie rozwiązanie niestety mnie nie urządza. potrzebuję zoom uniwersalny ( z pełną świadomością jego wad)
              Sprawa wygląda tak, że te wszyskie Tamrony i Sigmy 18-200 to są po prostu kiepskie obiektywy.

Jedynym szkłem w tym zakresie, które zbiera w miarę dobre opinie jest Nikkor 18-200 VR , z tym że do 350D to on pasował nie będzie, a i kosztuje nieco więcej niz 2000zł (konkretnie 2600-2700).

Jesli będziesz się dalej upierać przy takim megazoomie, to sprzedaj 350D z KITem i pogadaj z naszymi przyjaciółmi, co wart ten Nikkor i jaki by tu korpus do niego dokupić?
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Najlepiej będzie się przełamać do zmian obiektywów i dokupić np starego Canona 70-210 3,5-4,5. Ten przynajmniej jest przyzwoicie ostry od pełnej dziury.

Wynalazek pt. Sigma 18-200 kiedyś posiadałem, trzeba przymykać do 8 aby uzyskac ostrość. Plastyka wtedy nie istnieje a jedyny koncert, jaki dało by sie tym sfocić, to festyn osiedlowy w środku dnia.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Vixen

nie chcę zmieniać aparatu na inny - ani na nikona ani na kompakt.

nie przekonam się do zmieniania obiektywów - tzn w ogóle jestem absolutnie przekonana że lepiej miec kilka różnych, ale teraz potrzebuję taki a nie inny obiektyw.

pytanie nie było "jaki obiektyw kupić" tylko "który z wymienionych", jeśli nie najlepszy to najmniej beznadziejny. z tych konkretnych, wymienionych 5 obiektywów.

nie znam się na obiektywach. nie wiem co jest funkcją ważną i istotną (poza ogniskowymi i jasnością obiektywu) a co tylko wodotryskiem albo chwytem marketingowym. dlatego pytam.

Zamieszczone przez ewg
                  Sigma 17-70 albo z pełną świadomością uniwersalne mydło. A jak mydło to lepiej Tamrona. A jak Tamrona to lepiej poczekać jeszcze ciut a Tamron 18-250 Di II LD podobno będzie miód. ;-)
                  do tej akurat Sigmy najmniej jestem przekonana (tzn w sensie że nie wiem czy warto bo zakres ogniskowych jest podobny). Tamron cenę ma trochę zabójczą, az taka jest różnica między 18-200 a 18-250 że warta tej ceny?

zastanawiam się też nad Sigma 24-135mm F2.8-4.5 ASPHERICAL IF (tak, wiem że to nie jest obiektyw dedykowany do cyfrówek)
                  Ostatnio edytowany przez Gość; 9384.

Komentarz

• solti
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1159

Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                    galeria na forum Canon-board
                    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                    galeria.solti.pl

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez Vixen
                      nie przekonam się do zmieniania obiektywów
                      W mojej opinii bardzo dużo przez to tracisz. Próbowałaś? Może nie masz odpowiedniej torby/plecaka?

pytanie nie było "jaki obiektyw kupić" tylko "który z wymienionych"
                      Mam informacje o sigmach 18-125 i 200. Budowa dobra, przymknięte do 8 są w miarę ok, na długim końcu przymykanie pomaga mniej. Nie przymknięte są po prostu słabe. Jeśli to światło Cię nie przeraża - to proszę bardzo ale byłaś ostrzegana!

Skoro 17-70 Ci się nie podoba to znaczy że potrzebujesz dłuższych ogniskowych. W hiperzoomach długi koniec zawsze jest kiepski.

Parę osób chwaliło Canona 28-105 3,5-4,5

BTW, jesteś przekonana, że potrzebujesz tak szeroko na krótkim końcu? 2x zdarzyło mi się byc na koncercie i w zasadzie nie zdejmowałem 70-210-ki.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Vixen

Zamieszczone przez piast9
                        W mojej opinii bardzo dużo przez to tracisz. Próbowałaś? Może nie masz odpowiedniej torby/plecaka?
                        plecak mam, bardzo fajny, ale jakoś nie widzę się w sytuacji zmieniania obiektywu kiedy ja stoję pod sceną, a za plecami rozbawiony tłum :wink:

starałam sie dowiedziec jak najwięcej o tego typu obiektywach, mniej wiecej znam ich wady i mimo to chcę taki właśnie obiektyw. oczywiście jak będę miała możliwości to kupię kolejne obiektywy, ale na razie ten wydaje mi się optymalnym wyborem.

Skoro 17-70 Ci się nie podoba to znaczy że potrzebujesz dłuższych ogniskowych. W hiperzoomach długi koniec zawsze jest kiepski.
                        Parę osób chwaliło Canona 28-105 3,5-4,5
                        BTW, jesteś przekonana, że potrzebujesz tak szeroko na krótkim końcu? 2x zdarzyło mi się byc na koncercie i w zasadzie nie zdejmowałem 70-210-ki.
                        to co bardzo mi sie w kitowym canonie podoba to właśnie szeroki kąt ale to 55mm jest za krótkie, dlatego waham się przy tym 17-70 (w sensie że różnica między 18-55 a 17-70 nie jest warta wydawania ponad 1000,-)

koncert koncertowi nierówny, na ostatnim wolałabym miec jeszcze szerszy kąt niż 18 bo to nie wystarczało, fakt że to w klubie było i to specyficznym.

niestety nie stac mnie na kilka przyzwoitych obiektywów, na różne warunki

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Zamieszczone przez Vixen
                          starałam sie dowiedziec jak najwięcej o tego typu obiektywach, mniej wiecej znam ich wady i mimo to chcę taki właśnie obiektyw. oczywiście jak będę miała możliwości to kupię kolejne obiektywy, ale na razie ten wydaje mi się optymalnym wyborem.
                          Ja też tak myślałem ale okazało się to błedem, przed którym próbuję Cię teraz ustrzec. Całe szczęście obiektyw (Sigma 18-200) udało mi się odsprzedać z niewielką stratą.

Co do plecaka - ja mam Lowepro Slingshot 100. Wymiana obiektywu w tłumie nie jest przy nim problemem.

to co bardzo mi sie w kitowym canonie podoba to właśnie szeroki kąt ale to 55mm jest za krótkie, dlatego waham się przy tym 17-70 (w sensie że różnica między 18-55 a 17-70 nie jest warta wydawania ponad 1000,-)
                          Na pewno nie dla samej ogniskowej. Gdyby światła Ci brakowało - wtedy tak.

Chyba Tobie chodzi o inne fotografowanie koncertów niż mi. Chodzi pewnie też o ludzi a nie tylko artystów na scenie. Wtedy szerokość faktycznie się przydaje.

niestety nie stac mnie na kilka przyzwoitych obiektywów, na różne warunki
                          Pomału skompletuj zestaw.

Kita już masz. Dajesz nim radę, słabe światło mniej przeszkadza przy krótszych ogniskowych. Hiperzoomy, które wymieniłaś, w zakresie 18-55 nie dadzą w zasadzie żadnej poprawy.

No i teraz powtórzę z upierdliwością godną lepszej sprawy, ze lepiej (dla jakości zdjęć) dokupić drugi, dłuższy obiektyw niż hiperzooma.

Komentarz

• Vixen

Zamieszczone przez piast9
                            Ja też tak myślałem ale okazało się to błedem, przed którym próbuję Cię teraz ustrzec. Całe szczęście obiektyw (Sigma 18-200) udało mi się odsprzedać z niewielką stratą.
                            możesz w miarę jasno i przystępnie powiedzieć co było z tym obiektywem nie tak?

Co do plecaka - ja mam Lowepro Slingshot 100. Wymiana obiektywu w tłumie nie jest przy nim problemem.
                            plecak imponujący ja na razie mam Cobra LO-8-G i zazwyczaj go ze soba nie noszę a aparat w torebce mam

No i teraz powtórzę z upierdliwością godną lepszej sprawy, ze lepiej (dla jakości zdjęć) dokupić drugi, dłuższy obiektyw niż hiperzooma.
                            trochę się boję zmieniania obiektywu w trudnych warunkach. impreza typu przystanek woodstock - brud, kurz w powietrzu niesamowity, i tak przez kilka dni. w tym czasie kilkukrotna zmiana obiektywu...

całkiem mozliwe że przesadzam i nie da się zniszczyć w ten sposób aparatu. to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka więc emocjonalnie do niej podchodzę i nadopiekuńczo

a jeżeli drugi, dłuższy obiektyw to co do 1500,- byś mi polecił?

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez Vixen
                              możesz w miarę jasno i przystępnie powiedzieć co było z tym obiektywem nie tak?
                              z tym oraz 18-125 to samo - jest mydło zamiast ostrości na otwartych przysłonach - trzeba przymykac do 8 a to juz znacznie wydłuża czas

Zamieszczone przez Vixen
                              trochę się boję zmieniania obiektywu w trudnych warunkach. impreza typu przystanek woodstock - brud, kurz w powietrzu niesamowity, i tak przez kilka dni. w tym czasie kilkukrotna zmiana obiektywu...

całkiem mozliwe że przesadzam i nie da się zniszczyć w ten sposób aparatu. to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka więc emocjonalnie do niej podchodzę i nadopiekuńczo
                              Nie ma problemu - najwyżej nauczysz się do czego mozna jeszcze uzywać gruszki do lewatywy - ze zmianą obiektywów w plenerze nie ma problemu- nic się nie stanie - do paprochów w wizjerze przyzwyczaisz się - wlezą i tak nawet jak nie będziesz zmieniać szkieł.. Nadopiekuńczość minie, nie martw się.. 350D używam od porawie 2 tak - to bardzo wytrzymała puszka

Zamieszczone przez Vixen

a jeżeli drugi, dłuższy obiektyw to co do 1500,- byś mi polecił?
                              Jak dłuższy? np. Canon 100-300USM i Sigma 70-300 APO DG

Pozdr
                              Artur
                              Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...