Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Na początku sam się zastanawiałem nad tymi "ochronnymi", no ale ja was proszę... Przecież 95% z Nas nie używa aparatów w ekstremalnych warunkach, a przy spokojnym użytkowaniu nie trzeba wiele wysiłku żeby obiektyw pozostał nieporysowany. Moje 75-300 mam od 2001 roku, szkła w stanie bdb. Bardziej napsuć krwi mogą refleksy dodatkowe z filtra.
Dużo filtrów nie mam, także z zasady mam wszystkie przy sobie, nigdy nie wiadomo na co się to zda.
Witam,
mam zamiar kupić filtr szary neutralny. Przeznaczenie filtra to wydłużenie ekspozycji w słoneczny, letni dzień i wieczór kiedy światła jest mniej.
Mam takie pytanie - czy dobrze rozumiem, jeśli filtr wydłuża ekspozycję przykładowo 64krotnie to znaczy, że jeżeli nominalna wartość ekspozycji w danych warunkach bez filtra wynosi np. 1/100 to z filtrem nd64 będę mógł uzyskać maksymalny czas ekspozycji nieco większy niż pół sekundy ?
Z jakich filtrów korzystacie do ww. warunków tj. słonecznego dnia ? Czy filtr tak bardzo wydłużający ekspozycję będę mógł również stosować w sytuacjach wymagających tylko minimalnego wydłużenia ekspozycji ?
Tzn. czy np. filtr nd400 będzie spełniał funkcję filtra nd8 gdy będą tego potrzebowały okoliczności czy trzeba zaopatrzyć się w dwa filtry ?
Jeżeli nie wiesz jaki, to poszukaj fadera. Zakres przeważnie od nd4 do nd400. Dobry to koszt ok. 350, no ale cóż... Jak nie to Cokiny + Hitech/Lee. O ekspozycji juz tyle było powiedziane, że to odpuszczam.
Hej,
jestem początkująca (i długo praktykująca, bo co zapamiętam z fotografii to za kilka dni zapomnę xD)i mam kilka czysto technicznych (i chyba głupich) pytań o filtry polaryzacyjne.
1. czy filtr z podwójnym gwintowaniem to taki, na który mogę założyć jeszcze dekielek do obiektywu (żeby np. oszczędzić sobie zabawy z zakładaniem i zdejmowaniem filtrów)?
2. czy do Canona EF-S 24mm f/2.8 STM będzie pasował filtr Marumi CPL 52 mm Super DHG?
3. czy do Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD będzie pasował filtr Marumi CPL 62 mm Super DHG?
tak na przyszłość, wpisujesz sobie w google nazwe obiektywu, wchodzisz na stronę optycznych i masz tam podany ROZMIAR FILTRU
canon 24mm stm - 52mm więc ten co podałaś będzie ok
tamron 70-300 vc usd - 62mm węc również dobry
Co do podwójnego gwintowania to dokładnie tak jak mówisz, ale nawet na slimy da się zakładać dekielek.
salas, dziękuję za odpowiedź. Moje pytanie było spowodowane tym, że zetknęłam się z pierścieniową lampą w której inny (niż podany właśnie na optycznych) rozmiar pasował na obiektyw - stąd moja obawa że kupię kota w worku przez internet i potem będę się bawić w zwroty.
Podłączę się trochę do pytania, w którym momencie w kwestii polarów występuję jakiś skok jakościowy?
Bo ceny są od kilkudziesięciu złotych do prawie tysiąca. Jaki jest rozsądny przedział cenowy, który warto celować uwzględniając cenę/jakość
Tak, wtstępuje. Doradzę Ci tak jak mi kiedyś podpowiedziano. Kup najlepszy filtr na jaki się stać. Zaoszczędisz dużo czasu i wbrew pozorom sporo pieniędzy.
Jaki jest rozsądny przedział cenowy, który warto celować uwzględniając cenę/jakość
Rozsądny przedział cenowy to 200-300 zł plus minus jakieś 50 zł. Im większa średnica filtra tym jest on droższy. Modele godne polecenia to te które wymienił salas.
^ Zestawienie jest z 2008 roku więc nie uwzględnia marki Benro której filtry to świeża sprawa no i ceny tam podane mogą się różnić (w górę lub w dół). Ale Marumi zawsze w czubie.
Pisałem o 77 mm. czy wyniki z tego testu (72 mm.) można ekstrapolować na ten rozmiar?
Zastanawiałem się właśnie nad
Benro Filtr SHD CPL-HD ULCA WMC SLIM 77mm
vs.
Marumi DHG Circular PL PL.D Super 77mm
Oba w cenie około 200 PLN
Pewnie wybiorę któryś z tych dwóch
Ale zastanawiało mnie skąd nagły skok cen
Heliopan Filtr polaryzacyjny kołowy 77mm czy Marumi filtr polaryzacyjny kołowy C-PL (LP) 77 mm EXUS to już ceny ponad 400 PLN
Komentarz