Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
własnie popelniłem chyba głupote zycia!!!
strzykawki której uzywam do czyszczenia matrycy ktos uzył do jakis płynów i musiała resztka zostac gdzies w srodku nie zauwazyłem i mam malenkie kropelki na matrycy i nie wiem co robic probowalem zdmuchnąc przez rurke ale para wodna sie zebrałą na matrycy i jestem załamany, nie wiem co robic bo to troche zeszło ale widac zacieki
spoko Maroko... są większe tragedie. Proponuję Tobie nie kombinowąć więcej, bo możesz jeszcze bardziej popsuć. Weź aparacik i udaj się do jakiegoś poleconego serwisu w Twoim mieście, tam jeśli to są tylko kropki wyczyszczą ci matryce w przeciągu godziny. Stracisz 50 zeta, ale bedziesz miał pewność, że zrobi to ktoś dla kogo czyszczenie matrycy jest czymś codziennym i przedewszystkim ma odpowiedni sprzęt, bo gruszki, strzykawki i inne to sobie można co nawjwyżej w d..e wsadzić.
5 D + 350 D + 17-40 f4 + 70-200 f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX
własnie tak wykombinowalem ze szmatka do okularow chcialem to zebrac i juz ch.. teraz mam jakies zamazania;/
naprawde człowiek w panice działa jak kretyn
rzecz w tym ze nie mieszkam w polsce tylko za granica i nie wiem gdzie mam isc i zaraz szlag mnie trafi
rzecz w tym ze to byl sprzet od tego i nie spodziewalem sie ze cos moze byc nie tak sam bylem w szoku
czlowiek ma 35 lat na karku wyższe wyksztalcenie a czasem wylazi z niego taki kretyn ze głowa boli ;/
Jak to sa tylko zamazania od szmatki to naprawde nie rób nic więcej tylko SERWIS !!!, jak beziesz dalej próbował to dojdzie do tego że zaczniesz stosowac coraz drastyczniejsze środki, będziesz staral się wyczyścić za wszelką cenę i tylko zarysujesz ochronny filtr, a wtedy to już Ci nawet i sam papież nie pomoże. Jeszcze raz, idź do serwisu, za granicą też je mają, no chyba że jesteś w Abudabi to rzeczywiście masz problem
5 D + 350 D + 17-40 f4 + 70-200 f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX
BDW a wacikiem na patyczku i spirytusem nie mozna czyscic matrycy w takich wypadkach, zajmowałem sie swego czasu komputerami i pamietam ze laser w CD romach czy nagrywarkach najlepiej sie spirytem czysciło.. zresztą nie tylko laser ale i wiele innych rzeczy
Nie przesadzajmy matryca nie jest znowu taka delikatna. Ale faktycznie jak nie masz przaktyki w takich operacjach manualnych to daj to komuś kto się zna.
nie no powaznie pytam bo ja to do serwisu mam 3 dni i 3 noce za to spirytusu mam sporo i na wypadek "W" taka wiedza moze byc przydatna... nie ma tam czegos na tej matrycy co spiryt mogłby nieodwracalnie rozpuscic?
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
Jak Ci spiryt gardla nie rusza to i matrycy tez nie zaszkodzi
Wez patyczki jakies przyzwoite i przelec po matrycy nieco. Nie musisz koniecznie lac tam spirytusu. Wiecej nie znaczy lepiej. Jak nie bylo kto wie jakiego syfu w strzykawce to powinno zejsc latwo bez dodatkow.
Czysc scierajac w jedna strone. Mazanie w kolko jest malo skuteczne.
Poza tym filtr jest wbrew pozorom dosyc trwaly. Na kilkadziesiat czyszczen praktycznie "byle czym" (glownie patyczki) jeszcze nic nie uszkodzilem.
Komentarz