Tła studyjne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Olszewski
    Uzależniony
    • 2006
    • 782

Tła studyjne

Witam,

Mam pytanie, czy można samemu zmontować tło studyjne? Chodzi mi tutaj o zastąpienie oferowanych przez rozne firm teł studyjnych czymś tańszym. Jakąs gumą?

Przeciętne tło kosztuje 75zł i to jest 5 x 3 metry, tyle ze nie wiem czy te 5 metrów moze mi wystarczy (fotografia ludzi), zalezy mi aby było całe biało tlo, a czasami zdarza mi się pracowac z osobami które mają 1,90cm lub 200cm wzrostu, wiec mogę się obawiac czy 5 metrów tła mi by wystarczyło. Czy można gdzies zamówic taniej tło (najlepiej chyba gumowe) na wymiar?
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Olszewski
    Mam pytanie, czy można samemu zmontować tło studyjne? Chodzi mi tutaj o zastąpienie oferowanych przez rozne firm teł studyjnych czymś tańszym. Jakąs gumą?
    Czy można gdzies zamówic taniej tło (najlepiej chyba gumowe) na wymiar?
    Agrowłóknina - Castorama, Praktiker etc.
    Uprzedzajac dalsze pytania - to tylko podpowiedź (znam temat z czytania forum). Osobiście nie mam do czynienia ze studiem.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• towersivy
      Uzależniony
      • 2005
      • 992

Zamieszczone przez Olszewski
      Witam,

Przeciętne tło kosztuje 75zł i to jest 5 x 3 metry, tyle ze nie wiem czy te 5 metrów moze mi wystarczy (fotografia ludzi), zalezy mi aby było całe biało tlo, a czasami zdarza mi się pracowac z osobami które mają 1,90cm lub 200cm wzrostu, wiec mogę się obawiac czy 5 metrów tła mi by wystarczyło. Czy można gdzies zamówic taniej tło (najlepiej chyba gumowe) na wymiar?
      Przecietne tło to około 300zł za 2,75 na 11m mowa oczywiscie o kartonowcach bo to co ty wymieniłes tłem nazwac nie mozna, agrowłoknina, fizelina czy jak to jeszcze nazywaja to straszne gowno jest i tyle.
      W swoim studio uzywam teł Multiblitza dostepne sa w roznych kolorach za rozsadne pieniadze około 300zł za rolke.

Co to za wynalazek "tło gumowe??"

Pzdr.

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

Chyba raczej "podgumowane"... sa takie na allegro. Jakis material plus usztywniajaca warstwa gumowa (?).
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• kami74
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1492

Ja to sie zastanwiam jak to z tymi papierowymi tlami jest. Ja sobie wyobrażam ze to sie gnie , drze, brudzi (taka jednorazówka) ale pewnie mam mylne wyobrażenie skoro profi ich używają.
          5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
          MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Zielony
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2928

Zapewne chodzi o materiały używane do produkcji rolet okiennych - te 'podgumowane' nie przepuszczają światła.
            sigpic

Komentarz

• obserwator
              Bywalec
              • 2006
              • 137

Osobiście używam kartonowych, najlepszy współczynnik jakości do ceny, zdecydowanie polecam.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

• minek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1386

Zamieszczone przez kami74
                Ja to sie zastanwiam jak to z tymi papierowymi tlami jest. Ja sobie wyobrażam ze to sie gnie , drze, brudzi (taka jednorazówka) ale pewnie mam mylne wyobrażenie skoro profi ich używają.
                Tak, kartonowe tak działają. Tj mocno się nie gnie, to nie jest problem, natomiast owszem - zuzywa się.
                Na rolce jest zazwyczaj 11 metrów. Odwijasz ile potrzeba. Jak ci demolki podepczą obcacikami podziurawią, ucinasz metr, półtora, odwijasz dalej z roli j robisz.
                Białe czy szare, jak i kolorwe sprawdzają się fajnie. ,,Czarne'' zaś to pomyłka - za mocno odbija światło, widać na nim wszytkie zafalowania i kompletnie się nie nadaje jako czarne. Nawet jak modele są daleko, to główne światło i tak zazwyczaj sięga. Z tanich, jako czarne duzo czarniejsza jest czarna agrowłóknina.

Komentarz

• Olszewski
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 782

Białe tło to nie problem. Mam dostęp do białego papieru o wymiarach 3m X (w jednej rolce) 50m. Wiec to nie jest problem.

No wlasnie chodzi mi o te podgumowane. Wytrzymałe są? Nie korzystam dosyc czesto ze studia ale przydałoby mi sie czarne tło. Chodzi mi o zwykle portrety.
                  40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                  Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

Pracuję...