Jaki telekonwerter do 70-200/4L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JaBlam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1304

Nie 2x tylko 1.4x .. przeciez teraz podlaczajac 70-200 do 450 D masz tak naprawde zakres jaki daje szklo ok 112-320 ( mnoznik 1.6 x w Canonie z niepelna klatka) wiec jesli podlaczysz 1.4x to zyskasz zakres 160 - 450mm tracac przy tym jedna dzialke swiatla a z tym sie da jeszcze zyc!

Oczywiscie licz sie ze statywem bo przy drugim koncu cos ciezko bedzie utrzymac w rekach bez IS... no chyba ze czasy bedziesz mial 1.500 i krotsze.

Jak podlaczysz 2x to raz ze nie bedzie ci najprawdopodobniej dzialal AF a dwa, spadek jakosci obrazu jest zauwazalny - szkoda zdjec!

----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• ciusiek
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 23

dzieki serdeczne!!

Komentarz

• Szczur88
        Początki nałogu
        • 2008
        • 384

na 5,6 AF zadziała, tylko albo konwerter Kenko/sigma, albo bawimy się w zaklejanie styków.
        www.t-jack.pl
        Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• mssk
          Bywalec
          • 2007
          • 244

łącząc 70-200 4.0 z TC 1.4 AF powinien działać bez problemu (no może nieco wolniej). światło 5.6 nie powinno niczemu przeszkadzać. ostatnio łączyłem 70-200 2.8 z TC 2.0 i wszystko chodziło OK. jedyne czego mi brakowało, to IS lub statyw/monopod, no i lekko spadła ostrość. i tak uważam, że do zaakceptowania, zwłaszcza dla tych którzy nie robią dużych powiększeń.

70-200 4.0 nie polecał bym aby łączyć z TC 2.0
          chyba jednak lepiej kupić 100-400
          Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Szczur88
            Początki nałogu
            • 2008
            • 384

Tak, tylko że systemowo konwertery Canona z niektórymi obiektywami "wyłączają" AF, trzeba zakleić styki...
            www.t-jack.pl
            Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• x-mac
              Początki nałogu
              • 2009
              • 285

Zamieszczone przez Szczur88
              Tak, tylko że systemowo konwertery Canona z niektórymi obiektywami "wyłączają" AF, trzeba zakleić styki...
              Zgadza się. Nie miałem okazji popracować osobiście z TC Kenko/Sigma, ale podejrzewam, że także z nimi AF działa do f/5.6 - jakieś tam referencje do Kenko MC 2.0 na stronce dystrybutora. Po podpięciu TC niewątpliwie spadnie jakość obrazu i szybkość AF, coś co zauważyli już JaBlam i mssk, choć jakieś różnice mogą być zauważalne pomiędzy konwerterami.
              Przy EF2x w zasadzie dotyczy to każdego zestawu ze szkłem >f/2.8. Ze szkłami f/4 będzie działał centralny punkt AF tylko w cyfrowych 1D oraz analogowych seriach EOS1 i EOS3.
              ps: to, że nie mam "lufy" na stałe w stopce, nie znaczy, że jej nie "widziałem"

1 2 3

Komentarz

• lucas39
                Bywalec
                • 2006
                • 132

Odp: Jaki telekonwerter do 70-200/4L

Dla potomnych
                szkielka w telekonwerterach nie sa cudownych jakosci przez co wprowadzaja w zasadzie same szkody
                a glownie utrata kontrastu oraz koloru
                zaleznie od firmy szkody sa roznego natezenia

a to chyba najlepszy test jaki idzie w internecie znalesc https://www.traumflieger.de/objektiv...rter_check.php
                mam nadzieje ze autor nie bedzie po sadach ganial, bo odwalil kawal szlachetnej roboty

Komentarz

Pracuję...