Dziwne.....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikeqp
    Bywalec
    • 2006
    • 235

Dziwne.....

Witam, złożyłem sobie takie prymitywne lampy--dwa halogeny 500W i do tego parasolki białe.
    mam pytanie, jak założę parasolkę to ładnei odbija i mam miękkie światło, tylko że aparat pokazujeże potrzebne są strasznie długie czasy--8sek, i w ogóle mało światła dają jakoś(próbowałem z ISO 200 i też kicha). może coś źle zrobiłem?? o co chodzi??
    oprócz tego używa się jeszcze lampy??
    Ostatnio edytowany przez mikeqp; 4201.
  • pazurek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1294

A bez parasolki jakie masz czasy?
    http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• M@riusz
      Początki nałogu
      • 2006
      • 348

Tak, jak pisze "pazurek" - daj znać jakie masz czasy "z" i "bez" parasolek przy takich samych ustawieniach.
      Cokolwiek będzie można powiedzieć (a i to "na oko" ) dopiero wtedy, gdy będzie wiadomo jakie są różnice.

M@riusz
      Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

Hmm jakie te parasolki dales? Biale, czyli rozpraszajace? To dlaczego piszesz "ladnie odbija"? Od odbijania sa srebrne, jak sama ich nazwa wskazuje "odbijajace".
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• mikeqp
          Bywalec
          • 2006
          • 235

nom białe-pewnie rozpraszające, bez parasolek mam 80;]

Komentarz

• Bagnet007
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1344

A jak duża jest odległość lampy od parasolki i parasolki od obiektu ?

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

To jest idealny przyklad tego, ze lampa blyskowa bije na glowe halogeny Niby maja duzo mocy a swiatla malo

Choc jesli faktycznie sa to typowe biale nie powinienes uzywac ich jako odbijajacych a jako "shoot-through" (swiecisz przez parasolke).

...

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Odpuść sobie halogeny. Światła mało a ilośc ciepła ogromna, porównania do żarówek błyskowych nie ma żadnego. Przy portrecie i dwóch JH6800 odbitych od białej parasolki mam na 1/250s, ISO100 i f/8.
                Digart

Komentarz

• M@riusz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 348

Sprawa jest prosta - białe rozpraszają światło, a nie odbijają.
                  Ot i cała tajemnica... ;-)

M@riusz
                  Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez M@riusz
                    Sprawa jest prosta - białe rozpraszają światło, a nie odbijają.
                    Ot i cała tajemnica... ;-)
                    Problem tylko w tym że przepuszczając światło przez białą parasolkę bardzo trudno jest uzyskać "punktowe" oświetlenie bo świeci po całym studiu. Mam takie parasolki na które można nałożyć srebrno-czarny pokrowiec dowolną stroną i odbijanie światła od białej parasolki z założonym pokrowcem czarną stroną przynosi całkiem niezłe efekty.
                    Digart

Komentarz

• mikeqp
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 235

spróbuję zrobić z nich odbijające--mam taką folię z apteki

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez mikeqp
                        spróbuję zrobić z nich odbijające--mam taką folię z apteki
                        Parasolki zostaw w spokoju. Sprobuj sprzedac halogeny a kupic lampy blyskowe po prostu.

Komentarz

• mikeqp
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 235

ale lampy błyskowe są bardzo drogie !!! nie mam na takowe kaski;]

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

Drogie?

http://www.allegro.pl/search.php?str...rowka+blyskowa

Liczac ile wiecej daja swiatla i jaka wygode temperaturowa nie powiedzial bym ze to jest "bardzo drogie". To raczej halogeny sa drogie. Za niewiele mniejsza sume kupujesz cos, co jest bardzo mizerna namiastka i jak widzisz marnie sie nie nadaje do fotografii.
                            ...

Komentarz

• mikeqp
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 235

no tak, ale sama żarówka nie wystarczy przecież;> oprawka, kable jakiś statyw i sumka się zbiera;]

Komentarz

Pracuję...