#19 Zrób sobie softbox

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

#19 Zrób sobie softbox

Przeglądajac nieprzebrane zasoby internetu trafiłem tutaj

Poczytajcie wypowiedzi użytkownika CamDam. Mozna powiedziec, że zamieścił on poradnik wraz z fotami "jak zrobic sobie softbox"

Może ktoś na tym skorzysta. Ja planuje w wakacyjne wieczory sobie sklecic softa wg. tej "instrukcji"
    Pozdrawiam!!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
  • canis_lupus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1252

Mam coś podobnego, też "hand made" i spisuje się całkiem nieźle. Jako materiał użyłem plastykowych okładek, takich jakie są uzywane podczas bindowania.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Komentarz

• Fabik
      Coś już napisał
      • 2006
      • 88

dużo będzie się różnił wymiarem taki do 580?
      Canon

Komentarz

• Goomis
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1893

hmm szczerze to chodzilo mi o posty uzytkownika CamDam on przedstawia poradnik o stworzeniu softboxa takiego studyjnego. w pozniejszych postach coraz bardziej go udoskonala, dodaje boom itd. Ale co do tego pierwszego softboxa to raczej nie powinien sie roznic bo 550 i 580 sa bardzo podobne wymiarowo. Wystarczy pomierzyc swoja lampe dokladnie
        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Rafałek

Tak powiem:
          Efekt imo zadowalający, czasem nawet lepiej
          Ciekawe jak taki softbox bedzie współgrał z lampkami na fotocelę oraz lampą canona S2is. Co prawda CamDam foci bodajże d70/d70s, jednak mam nadzieję że S2 również poradzi sobie z takim sprzętem.

Trzymajcie za mnie kciuki, niedługo rozpoczynam budowę według przepisu CamDam'a.

Pozdro

Komentarz

• CamDam
            • 2006
            • 14

W odpowiedzi "Ciekawe jak taki softbox bedzie współgrał z lampkami na fotocelę oraz lampą canona S2is"
            Softbox nadaje się do jakiegokolwiek błyskającego urządzenia. Osobiście używałem z praktycznie każdego rodzaju żarówkami błyskowymi, tymi z fotocelą i bez, lampami dedykowanymi i innymi "wschodnimi" wynalazkami. Efekty za każdym razem bardzo dobre Pozatym nie mozna zapominać, że korzystanie z samodzielnie wykonanego sprzetu dostarcza wiele zadowolenia Wpływ "marki" aparatu na uzyskiwane efekty jest nieistotny, używałem z Nikonem, zmieniłem system na Canona i cały czas jest ok!

Komentarz

• riDER

link nie dziala

Komentarz

• talarczyk
                Początki nałogu
                • 2008
                • 399

Zamieszczone przez riDER
                link nie dziala

Komentarz

• grzegorzki
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 369

A to jest McGayver oswietlenia studyjnego. W sumie montujac zarowke w garnku Zeptera niewiele sie zaoszczedza w stosunku do Bowensa
                  6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                  Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Też sobie coś podobnego złożyłem. Rdzeniem konstrukcji jest podrywka. Mocowanie lampy wykonałem z jednej blachy w kształcie "L", przymocowanej na stałe do krzyża, w którego wkręca się druty podrywki.

Pozostałe atrybuty :
                    Ściany boczne - koc termiczny.
                    Dyfuzory - prześcieradło.
                    Statyw - statyw foto, tani Velbon.
                    Mocowanie SB do statywu : wyjąłem śrubę z szybkozłączki i włożyłem dłuższą, z gwintem metrycznym, a nie calowym.
                    Mocowanie lampy do blachy : prostokątna ramka oklejona otuliną do rur z ciepłą wodą i taśmą izolacyjną + klocek balsy od strony blachy.

Proces składania : dwa druty wkładam w dziury zrobione w listewce, wkręcam je do "krzyża" podrywki. Dokręcam dwa pozostałe druty. Naciągam prześcieradło przednie na końce drutów, oplatam je gumkami recepturkami. Przekładam śrubę od szybkozłączki przez dziurę w kocu termicznym i listewce, dokręcam motylka. Montuję Softboxa na statywie, zapinam wewnętrzny dyfuzor, nakładam koc termiczny na softa, przyczepiam go żabkami do prześcieradła. Na statyw zakładam ciężarek. Lampę wkładam w ramkę, ramkę nakładam na blachę. Poprawiam dziurę do lampy w kocu termicznym. Podłączam lampę do aparatu kablem PC-PC przedłużonym domowym sposobem (kabel telefoniczny około 25m).

Całość jest do złożenia w 15min, największym elementem rozłożonego softboxa jest pojedynczy drut i listewka podobnej długości.

Zdjęcia :

Odsłonięte wnętrze :

Mocowanie lampy nr 1 :

Mocowanie lampy nr 2 :

Mocowanie SB do statywu :

Mocowanie wewnętrznego dyfuzora :

Ciężarek

Poglądówka :

Efekt :

TODO :
                    1) pokrycie ścian softboxa czarnym materiałem
                    2) zmiana systemu "gumki i żabki" na jakiś szybszy