#02 Sprowadzanie sprzetu z USA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szuani

Dziekuje serdecznie za link. Zgadza sie, to ta firma.
    Zadzwonilam, niestety takiej gwarancji nie dostane... Trzeba bedzie kupic szkielko w kraju I nici z oszczednosci, eh, trzeba bedzie dozbierac.

Komentarz

• izewa
      Coś już napisał
      • 2006
      • 68

Zamieszczone przez Kubaman
      5) musisz więc mieć jeszcze kogoś, kto przewiezie w bagażu podręcznym zakupiony produkt jeśli zdecydujesz się nie deklarować towaru do oclenia. Pamiętaj o możliwości przykrych konsekwencji.
      6) cło i VAT mogą nam naliczyć również podczas wyrywkowej kontroli na lotnisku. Dlatego najlepiej jest produkt rozpakować i umieścić w bagażu podręcznym, a pudełka i rachunki albo wysłac przesyłką pocztową za kilka dolców, albo oddać do bagażu głównego komuś, kto jeszcze z nami podróżuje. Znam co prawda ludzi, którzy przewozili w głównym trzy body 20D i jedno 1Dmk2 i nikt ich o nic nie spytał, ale to już dla tych z mocnymi nerwami i ewentualnie przygotowanych na zwiększenie wydatków o 27%.
      To jeszcze ja moje 3 grosze dorzucę ;-) W nawiązaniu do powyższego, poza rozpakowaniem warto mieć cały zestaw złożony (jeśli to oczywiście zestaw) i pstryknąć kilka zdjęć. Celnicy na lotnisku mają zwyczaj (mi trafiło się tak dwa razy), że w momencie gdy deklarujemy, że to nasz sprzęt to sprawdzają czy umiemy się nim posługiwać. Nie warto więc przewozić za pomocą kogoś kto nawet nie będzie wiedział gdzie jest on/off
      7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Komentarz

• Saurus
        Początki nałogu
        • 2006
        • 269

A w jaki sposób płaci się za zakup korzystając z przesyłki przez Polamer?
        Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
        "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• JaBlam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1304

Ja kupowalem w B&H. NIe bylo problemu z wysylka do Polski i do Krakowia a placilem przez net karta platnicza. Jednym razem kupilem szklo i przyszlo bez problemow. Drugim razem kupilem 2 lampy Makro do Canona. Niestety dowalili mi 200 zl cla. Ale szczesliwie jedna lampe sprzedalem na Allegro za cene ktora oplacila mi cale clo i te druga lampe. Suma summarum wyszlo tak ze za lampe dla mnie zaplacilem tyle co widniala cena na witrynie. Na reszte druga zarobila. Jesli chodzi o podatek - kazdy stan ma inne oprocentowanie jak napisal Kubaman. Jest to w ogole troche porabane bo stany miedzy soba maja porozumienia. Dla przykladu podam - Moj ojciec mieszkajacy w Texasie kupuje sprzet w B&H w Nowym Jorku. Otrzymujac przesylke nie placi zadnego podatku bo takie jest porozumienie miedzy Stanem. Kupujac natomiast w innym stanie placi dodatkowo podatek obowiazujacy w danym stanie. Najprostszy sposob na wysylke to jesli w Stanach jest znajoma osoba po prostu wysyla to d nas z adnotacja GIFT na pudelku. Moj ojciec wysylal mi Notebooka, Kamere video , Sprzet komputerowy. Nigdy nie bylo problemu z odbiorem i zadnych historii z vatem nie bylo. A sprzet byl nowy i z papierami.

----------------------------------------
          Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• q-12

dorzucam się o pytanie jak jest z zapłatą w polamerze przez PL

Komentarz

• jinks
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2178

A ja chciałbym spytać, czy ktoś spotkał się z czymś takim jak doliczenie cła w przypadku gdy paczka jest wysłana do nas przez kogoś znajmego z USA? Oczywiście z miłym napisem "gift" (niekoniecznie w oryginalnym opakowaniu). A tak w ogóle, czy do sprzętu używanego można doliczyć cło?
              Miłego dnia
              moja www

Komentarz

• Magus
                Bywalec
                • 2007
                • 110

Pytanie do praktyków!

Kupujemy coś za 10 000 w USA w sklebie np bhphoto z dostawą do Polski, celnicy widzą, że nowy sprzęt z papierami, wartość 10 000 co nam doliczą:
                a) Cło (12,5 % ? lub 12,5 x 100%)
                b) Cło + vat (vat22%)

W teorii jest tak:
                płatności on-line, e-płatności, e-platnosci, epłatności, eplatnosci, płatności, platności, internet, sklep internetowy, sklep, polecany, polecane, najlepsze, najlepszy, amazon, amazon.com, amazon.de, amazon.co.uk, auction, aukcje, aukcyjne, yahoo, ebay, domeny, bukmacherzy, bukmacher, cdnow, ezydvd.com.au, EzyDVD, DVDcrave, DVD, paypal, billpoint, bidpay, Western Union, moneygram, gram, SWIFT, czek bankierski, czek, przekaz pieniężny, mBank, BRE Bank, mBank.com.pl, Bankgesellschaft Berlin Polska, Inteligo, inteligo.pl, oferta, bank, banki, ebank, ebanki, e-bank, e-banki, bankowość, bankowosc, bankowość elektroniczna, bank elektroniczny, bankowość internetowa, bank internetowy, bank wirtualny, mobile bank, bankowość on-line, bank on-line, online, ROR, rachunek, konto, konta, mLinia, lokata, lokaty, konto firmowe, VISA, VISA Electron, VE, VISA Inteligo, VISA Gold, eKarta, delfin, delfinek, guzik, karta kredytowa, karta płatnicza, karta, karty, bankowe, bankomatowe, platnicze, płatnicze, debetowa, debetowe, charge, obciążeniowe, obciazeniowe, obciążeniowa, obciazeniowa, bankomat, bankomaty, ATM, card, cards, electron, wirtualny, wirtualna, security, bezpieczeństwo, bezpieczenstwo, oprocentowanie, historia oprocentowania, opłaty, oplaty, opłata, TOiP, oplata, prowizje, prowizja, przelew, polecenie zapłaty, zaplaty, ZUS, TAN, lista haseł jednorazowych, hasła, hasla, hasel, kody, token, tokeny, terminal, POS, WAP, SSL, GSM, kanał, kanal, dostep, uwierzytelnienie, autoryzacja, akceptacja, transakcja, transakcje, biznes, pieniądz, pieniadz, money, finanse, finansowy, serwis
                Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
                Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8

Komentarz

• monisiek
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 185

Zamieszczone przez q-12
                  dorzucam się o pytanie jak jest z zapłatą w polamerze przez PL
                  jesli nie pojawi sie odpowiedz dostyczaca polameru to chetnie zadzwonie do nich i zapytam sie jak to wyglada. dla chetnych moge podac nr tel do warszawskiego biura "polameru":
                  022-6430444
                  moze tam uda wam sie uzyskac jakas odpowiedz.
                  totalny zoltodziob z aparatem
                  -----------------------------------------
                  i Ty mozesz pomoc:
                  http://www.serce-malwiny.pl/index.php
                  http://www.wiktor.netoh.pl/historia.html
                  http://pancho2006.googlepages.com/malagosia
                  http://www.zuzannaszkudlarek.jms.pl/

Komentarz

• temol
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 113

Zamieszczone przez jinks
                    A ja chciałbym spytać, czy ktoś spotkał się z czymś takim jak doliczenie cła w przypadku gdy paczka jest wysłana do nas przez kogoś znajmego z USA? Oczywiście z miłym napisem "gift" (niekoniecznie w oryginalnym opakowaniu). A tak w ogóle, czy do sprzętu używanego można doliczyć cło?
                    Owszem, spotkalem sie - w sumie to "spotkalo to mnie"... Znajomy zakupil dla mnie na ebayu uzywany skaner. Zapakowal do pudla, w deklaracji wpisal "gift", zadeklarowal, ze sprzet wart jest 35$, wyslal polonezem (droga morska), i bum.. przywalili clo, koszty agencji celnej, oplaty skarbowe. Ot pech...

Tomek.

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

Zamieszczone przez Magus
                      Pytanie do praktyków!

Kupujemy coś za 10 000 w USA w sklebie np bhphoto z dostawą do Polski, celnicy widzą, że nowy sprzęt z papierami, wartość 10 000 co nam doliczą:
                      a) Cło (12,5 % ? lub 12,5 x 100%)
                      b) Cło + vat (vat22%)
                      1) doliczą ci cło od kwoty 10 000 plus wartość przesyłki i jej ubezpieczenia - ale mnie się wydawało że jest to 5% (kraj pochodzenia Japonia)
                      1a) jeśli będziesz miał najmniejszy błąd w papierkach - a to się niestety zdarza w sklepach, mogą ci uznać kraj pochodzenia za nieznany i naliczyć cło 100% od wspomnianej bazy.
                      2) od kwoty 10 000 naliczą ci dodatkowo VAT 22%
                      3) będziesz miał spore problemy z płatnością kartami Visa/MasterCard w USA, choć akurat BH chyba honoruje. Generalnie nie ufają kartom z Europy, bo ich system bankowy jest z innej epoki i nie mają dostatecznej kontroli.

Dlatego ja zawsze stosuję: znajomy/rodzinka zakupuje wysyłkowo nie płacąc sale tax'u, pakują do plecaka.
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez Kubaman
                        3) będziesz miał spore problemy z płatnością kartami Visa/MasterCard w USA, choć akurat BH chyba honoruje.
                        To jest jakiś mit, kupowałem wielokrotnie w wielu miejscach i nigdy nie miałem problemu z polską kartą - nawet kupując bilety na pokazy w Oceanie przeszło to bez problemu... W miejscach takich jak amazon.com w ogóle nie ma problemu, nie trzeba wysyłać żadnych skanów itp.
                        Prawda wygląda tak, że fizycznie płatność polską kartą można zrealizować zawsze, jedynie sprzedawca może nie chcieć tego zrobić...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Magus
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 110

Niestety znajomi siedzą w Irlandii - do USA nikogo nie wywiało - niestety.
                          Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
                          Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

Zamieszczone przez Krzychu
                            To jest jakiś mit
                            ja nigdy nie kupowałem w necie w sklepach w USA - zawsze ktoś na miejscu mi płaci a ja robię przelew. Moje informacje odnoszą się jedynie do informacji dostępnych na stronach sklepów. Sklepy nie boją się kiedy kupujesz u nich na miejscu i płacisz europejską kartą, tylko boją się kiedy płacisz przez internet. I piszą o tym na swoich stronach.

Oto przykład, świetny skąd innąd sklep:
                            17th Street Photo has been one of New York's leading sources for camera equipment for both the professional and amateur since 1992. Our sales staff consists of camera users, rather than pushy sales people.

EDIT: a tu co trzeba zrobić na samym B&H
                            http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...tionalCust.jsp
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Woodart
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 24

Raz wyslalem maly aparacik do Polski przez Doma (konkurencja Polameru), Niestety musialem zaplacic clo i przesylka byla nieoplacalna. Powiedzieli w Domie, ze to zadko sie zdarza. Moje szczescie. Niepotrzebnie napisalem co zawiera przesylka.
                              rebel xt + kit;C 28-105 1:3,5,4,5 usmII;C 100-300 1:4,5-5,6; kenko pierścienie pośrednie; 420ex; sherpa 600; Tyskie 0,5l

Komentarz

• popi
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 390

moj kolega 350d kit z 580ex firma polonez parcel service wyslal z usa paczka morska co mu przyszla po 4 tygodniach. zadnego cla
                                sigpic

Komentarz

Pracuję...