#02 Sprowadzanie sprzetu z USA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SimOn!
    Początki nałogu
    • 2005
    • 371

Zamieszczone przez Metus
    nie bardzo się znam na przeliczniakch wagi w funtach na kg... przykładowo paczka ważąca ok 2kg to ile to funtów? chce policzyć ile zapłaciłbym za wysyłkę np takiego canona 100-400 zakupionego w NY do Polski...

ps jakie jest prawdopodobieństwo narzucenia cła w przyp. wysylki samolotem a jakie droga morska?
    Jak bys chcial sobie poprzeliczac dokladnie, lub inne miary to polecam ten oto link
    podpis...

Komentarz

• Robson01
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1574

A dokładnie 1 funt = 0,45359237 kg.
      Canon
      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Znajomy kupił kalibrator Eye-One Display 2 tutaj:
        RawWorkflow: AI-powered tools that preserve the raw aesthetic and texture of your photos.

zapłacił 209$ + 30$ za przesyłke, za moją radę w uwagach do przesyłki poprosił o napisanie że to gift, jak przyszedł kurier do domu to skasował go dodatkowo na 70zł...
        W Polsce mogę kupić ten kalibrator za 1400 zł...
        Paczka przyszła z Australii po 3 dniach...
        Ja u nich kupowałem WhiteBall'a,bez najmniejszych problemoów paczka była również po 3 dniach...
        Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez Metus
          ps jakie jest prawdopodobieństwo narzucenia cła w przyp. wysylki samolotem a jakie droga morska?
          - przypadek 1 (poczta lotnicza) - 100%,
          - przypadek 2 (przesyłka morska, aż do 8 tygodni) - ok. 0%
          A tutaj masz cennik Polameru.
          http://plieth.com

Komentarz

• Auwo
            Uzależniony
            • 2004
            • 928

Zamieszczone przez Jurek Plieth
            - przypadek 1 (poczta lotnicza) - 100%,
            - przypadek 2 (przesyłka morska, aż do 8 tygodni) - ok. 0%
            A tutaj masz cennik Polameru.
            Jurku - do mnie przyszła paczka lotnicza i cła nie naliczono, więc twoje stu procentowe przypuszczenia są błędne

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez Auwo
              Jurku - do mnie przyszła paczka lotnicza i cła nie naliczono, więc twoje stu procentowe przypuszczenia są błędne
              Zawsze można się o ten ułamek procenta pomylić ;-)
              http://plieth.com

Komentarz

• yogi-bear
                Początki nałogu
                • 2005
                • 366

Panowie mam pytanie. Pailuje ze sprzedawca z Hong Kongu który proponuje mi wysłanie sprzętu jako "gift" z zaniżoną wartością produktów. Czy to pomoże w jakimś stopniu ominąć cło/VAT ?

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez yogi-bear
                  Panowie mam pytanie. Pailuje ze sprzedawca z Hong Kongu który proponuje mi wysłanie sprzętu jako "gift" z zaniżoną wartością produktów. Czy to pomoże w jakimś stopniu ominąć cło/VAT ?
                  Pomoże. W skrócie chodzi o to że jeżeli paczka ma wartość do jakiejś ustalonej kwoty (nie pamiętam dokładnie ale coś koło 30Euro, ale sprawdź bo nie chcę w błąd wprowadzić) to cła się nie płaci.

Kilka razy kupowałem różne rzeczy w USA (przy pomocy wypukłej karty) i paczki miały zaniżoną wartośc ok 10 razy. Za którymś razem coś im się pomyliło z tą wartością a kurs $ bardzo się wahał i miałem niemiłą niespodziankę w postaci wycieczki do UC na jakieś za***** gdzieś za Okęciem.
                  Digart

Komentarz

• Qbexus
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 562

Wszystko super tylko jak taka paczka o zanizonej wartosci zaginie zostanie uszkodzona to jestes w plecy cala kase. A zapewniam Cie ze to sie zdaza dosc czesto. A w szczegolnosci u skosnych.

Komentarz

• mattnick
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1735

Kumpel kupuje i wysyła statkiem...na 250 paczek cło wymusiły 2 ale mówił ,że to były duuuże paczki...
                      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• MatK

Podziele się również moimi uwagami oraz doświadczeniami dotyczącymi sprowadzania sprzętu z USA, Chin itp. moze uda mi się trochę pomóc.

1. USA

Najlepiej miec kogoś na miejscu - kto zakupi nam sprzet a nastepnie wysle - w tym wypadku osoba przebywajaca na terenie USA powinna sprzet zakupic rowniez przez internet aby uniknac TAXu ( podatku - dotyczy niektorych stanow ). Nalezy jednak uwazac na bardzo niskie ceny, dlaczego - poniewaz niektory sklepy sprzedaja same body w dolownym tego slowa znaczeniu - niema ladowarki, kabli itp. ( mialem ten problem przy zakupie swojej 10D - za 700 USD ale bez niczego - zrezygnowalem ).

Jezeli niemamy nikogo na miejscu - prosimy sklep o wypakowanie aparatu z orginalnego kartonika i o odfoliowanie wszystkich rzeczy - a nastepie o przewrocenie kartonika na lewa strone, zapakowanie wszystkiego i wsadzenie karteczki Warranty Repair. Jest to prawie 100% metoda na obejscie cla - sprawdzone - amerykanski urzad kontroli celnej nawet jezeli sprawdzi ta przesylke - nikla szansa azeby nalozyli jakiekolwiek clo.

Sprawa dotyczaca samej wysylki - tylko droga lotnicza - paczki morskie nie dosc ze gina - to przychodza w stanie oplakanym - nie trudno o uszkodzenia.

Jezeli planujemy cos przywiesc z USA - uwazajcie na clo - nie ze strony amerykanskiej - ale z polskiej - nie radze brac orginalnych kartonow ( ja siedzialem 3 godziny na osobistej z powodu jednego kartonika )

Przy zakupie szkiel - nalezy sie upewnic - najlepiej poprosic sprzedawce o dodatkowe zabezpieczenie ( amerykanie to niezbyt bystry narod ) - niewiem dlaczego ale wiekszosc szkiel zapakowana jest jedynie w bardzo liche kartoniki.

2. CHINY, HONG-KONG, MALEZJA

Uwaga ! na podrobki sprzetu wszelkiej masci - mozna za male pieniadze kupic bezuzyteczny badziew.

Nie ma szansy na obejscie cla - ani na obnizenie kosztow podatku - kazda przesylka z chin jest sprawdzana na polskim urzedzie celnym.

Paczki gina dosyc czesto, nie mozna liczyc na TRACKING NUMBERS bo w tamtych rejonach dzieja sie cuda.

To tyle z moich doswiadczen - moze komus sie cos przyda.

Komentarz

• Gregklukowski
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 25

Ten numer z warranty repair jest bardzo dobry, ma ktos jeszzce z nim jakieś doświadczenia?
                          Canon EOS 30d canon EOS 300; canon 50/1,8 canon 18-55 ; karta 512 kingstone, karta 2gb sandisk; lampy statywy softboxy blendy itd.

Komentarz

• szuani

Witam,

Mam pytanko do osob "doswiadczonych" ze sprowadzaniem sprzetu ze Stanow. Mianowicie zastanawiam sie nad Tamronem 28-75 (ciekawe czy ktos cos slyszal o tym szkielku ? ) Z tego co tu jednakprzeczytalam bywaja duze roznice pomiedzy egzemplarzami, bwaja bardzo dobre ale zdarzaja sie tez "mydlane".

Mam kolege, ktory moglby mi kupic to szklo w USA i przywiezc ale nie mialby go raczej jak sprawdzic ( o ile wiem sam ma sprzet niekompatybilny z tym obiektywem ) Oczywiscie nie chcialabym zaplacic sporej w koncu kasy i potem zalowac... Zastanawiam sie wiec czy dostane gwarancje "na Europe". Po napisaniu maila do sprzedawcy dostalam odpowiedz, ze mam sprawdzic z przedstawicielem firmy Tamron w Polsce czy mi ten obiektyw przyjma.
                            No i tu jest moj problem, przegooglowalam i nie wyglada na to, ze nie ma przedstawiciela firmy Tamron w Polsce. Czy to mozliwe, ze nie mialby strony www??? No i jakie sa wasze doswiadczenia z ewentualnym reklamowaniem u producenta ( pomijam tutaj oczywiscie sprzedawcow).

Z gory dziekuje za rady.

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

szuani, zaakceptowałem posta bo ma interesujące wątki tematyczne
                              proszę jednak wszystkich o ewentualne rozwijanie tematu stricte odnoszącego się do przedmiotu tego T&T. OT będę tępił
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• KMV10
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2320

Zamieszczone przez szuani
                                No i tu jest moj problem, przegooglowalam i nie wyglada na to, ze nie ma przedstawiciela firmy Tamron w Polsce. Czy to mozliwe, ze nie mialby strony www??? No i jakie sa wasze doswiadczenia z ewentualnym reklamowaniem u producenta ( pomijam tutaj oczywiscie sprzedawcow).

Z gory dziekuje za rady.
                                Wg http://www.tamron.de/Distributors_in...23.0.html?&L=2
                                dystrybutorem Tamrona w Polsce jest:
                                Foto-technika od 30 lat zajmuje się dystrybucją sprzętu fotograficznego w Polsce. Aktualnie oferujemy blisko 20 marek i nie zastrzymujemy się.

Może warto spróbować im zadać odpowiednie pytania?

Komentarz

Pracuję...