Mam sie bac, jak mam zamiar "przemycic" 70-200 2.8/4 L? Do podrecznego chce schowac, razem z kompem i innym stuffem, moge miec jakies nieprzyjemnosci z tego powodu? :>
#02 Sprowadzanie sprzetu z USA
Zwiń
X
-
-
7) na sprzęt kupiony w USA nie ma gwarancji nigdzie indziej na świecie, tylko i wyłącznie w USA. Dlatego warto poczytać o usterkowości danego produktu zanim podejmie się pochopną decyzję. Wysyłanie paczki wartości 1000USD do stanów z ubezpieczeniem w dwie strony to koszy około 150 - 200$.

Pewnie już sto osób poprawiło, ale dla porządku - to nie prawda.
Nie wiem jak inni producenci, ale sprzęt zakupiony w USA marki Canon jest objęty gwarancją również w Kanadzie :PFF + 24-105 + 50 1.4Komentarz
-
mysle, ze nie powinno byc problemu. moj znajomy przywiozl mi ostatnio 5d z obiektywem 24-105mm i celnicy nie byli zbytnio zainteresowani zawartoscia torby
Komentarz
-
a ja mam takie pytanie
mam kuzynkę w stanach zadeklarowała się że może mi kupić i wysłać 2 szkiełka razem z jej rzeczami (ciuchy i inne badziewia) oczywiście szkła będą bez pudelek i bez papierów a na paczce będzie widniał napis gift albo rzeczy używane. czy takie coś zmniejszy czujność celników i przejdzie niezauważone?50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560IIIKomentarz
-
Nie powinno być kłopotów. Dwa tygodnie temu odebrałem paczuszkę z ciuchami, a między nimi 70-200 IS w pudelku
Nikt nawet nie zapytal.. w kazdym razie zadnych rachunkow na to nie bylo w srodku.400D + 17-40 + 50 f/1.8 + COKINKomentarz
-
powiem tak że ja nie miałem żadnych problemów z czymś takim. rodzina wysyłała mi canona 70-200 właśnie z innymi rzeczami. paczka przeszła bez żadnych problemów. na wierzchu oczywiście widniał napis gift. może to było szczęściea ja mam takie pytanie
mam kuzynkę w stanach zadeklarowała się że może mi kupić i wysłać 2 szkiełka razem z jej rzeczami (ciuchy i inne badziewia) oczywiście szkła będą bez pudelek i bez papierów a na paczce będzie widniał napis gift albo rzeczy używane. czy takie coś zmniejszy czujność celników i przejdzie niezauważone?
mi się udało.
Canon 450D + 18-55mm, 50mm f/1.8 II, Semi Fisheye 0.42xKomentarz
-
Ja dzisiaj odebrałem paczkę z USA z body i trzeba obiektywami.
Wysłał mi ją wujek z NY przez firmę Polamer.
Wysłał ją w piątek 29 sierpnia. Przesyłka lotnicza. Czyli zmieścili się na marginesie błędu (lotnicza idzie 2 tygodnie).
Mieszkam w małym (15 tys.) mieście. Myślę że wszystkie paczki idą prosto z warszawy, bo nie sądzę, aby taka firmę było stać na flotę samolotów. Więc jeśli mieszkacie daleko od warszawy (w moim przypadku jest to 400km) to jest duże prawdopodobieństwo, że przywiozą wam ją w niedziele rano, bo wtedy większość osób jest w domu.Puszka, 2 zoomy, standard, teleKomentarz
-
Ja tylko dla ciekawostki napiszę że zostałem dzisiaj na Okęciu ściągnięty z wyjścia "Nothing to declare" na kontolę celną (wracałem z CGG przez CDG więc nie bezpośrednio z US). Cła żadnego oczywiście nie zapłaciłem
Komentarz
-
Ten pułap kwoty niestety zmniejszono do 35 USD już ponad rok lub nawet dwa lata temu, nie pamiętam do kładnie kiedy. Zmniejszono po tym jak kursy zaczeły szaleć, no i oczywiście żeby celnicy mieli do czego się przyczepiac...
Komentarz
-
dziś przysłali mi za stanów obiektyw. przesyłka szła bezpośrednio od sprzedawcy do mnie. Amerykańską zwykłą pocztą. Trwało to 1,5 tygodnia. Celnicy otworzyli paczkę bo było widać i zakleili ja bardzo starannie. Nic mi nie doliczyli - żadnego Vat-u, cła czy czegoś tam...
Widać że i tak można.
Poszedłem na "wydrę", zaryzykowałam i udało się!Komentarz
-
Zakupy w stanach
Jeśli kupujecie coś w stanach z wysyłką do Polski,to pomimo że piszecie gift gdzie nadawcą i odbiorcą jest osoba fizyczna,celnicy naliczają przynajmniej od 2 mcy vat i cło,przyjmując za wartość przesyłki deklarowaną wartość lub wartość ubezpieczenia i koszt przesyłki.Jeśli macie w przesyłce nawet kilka przedmiotów tego samego rodzaju clą was już od wartości 10 euro-bo to ilości handlowe.Jeśli na terenie Polski dostawcą paczki jest Poczta Polska clą wszystko od sumarycznej wartości/wartość deklarowana+koszty przesyłki/już od 10euro niezależnie od tego,że w papierach jest gift.Próbujemy obejść ich właśnie od dwóch miesięcy i kicha-wszystkie przesyłki przepakowują na cle i pobierają myto +VatKomentarz
-
A mam pytanie jeśli kumpel kupiłby w USA body plus obiektyw5dmkII 24-70 zapakował to w jeden zestw i wysłał paczką czy w takim razie zapłacę dodatkowo cło lub inne opłatyKliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
Jak kupi w USA
bo nawet tam kryzys 
A z paczkami to jest tak - ze raz jak wyslesz gift i z ciuchami to przejdzie a czasem dowalą ci cło - akurat to nie jest pewne. Najlepiej dac komuś do bagazu podręcznego jak wraca z USA - wtedy masz pewne.Komentarz
-
clo raczej 100% pewne jesli wysylasz poczta... ups... fedex etc.... ale... jesli wyslesz to z polskiej agencji... to stawiam swoja wyplate ze cla nie zaplacisz.... trzeba kombinowac... rozmawiac z polonia amerykanska... wszystko sie da zrobic trzeba tylko wiedziec jak
w razie czego sluze p[omoca odpowiedzia na pytania dotyczace USQA, sprzetu z USA, przesylek itp itd... mieszkam w usa od wielu lat i z tematem fotografi jak rowniez wysylek przesylek itp mam duzo wspolnego
Komentarz
-
Znajomemu rodzina z USA wyslala raz dwie paczki: obydwie ubrania + sprzet. W jednej paczce byly ubrania + laptop zapakowany w pudelko firmowo. W drugiej paczce ubrania + 2 body, 3 obiektywy W PUDELKACH (3x powtarzal, zeby to wypakowali i wyslali bez pudelek, ale byl chyba problem w odbiorze
).Paczki byly nadane morsko.
Efekt? Paczka ze sprzetem foto przyszla bez cla i VATu, do paczki z laptopem sie przyczepili i musial bulic.FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George CarlinKomentarz
Komentarz