#86 Szumy – uśrednianie danych z kilku zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzesiek_PL
    Uzależniony
    • 2008
    • 834

#86 Szumy – uśrednianie danych z kilku zdjęć

Na początek może o wykonaniu zdjęć, ważne by aparat się nie ruszał, więc przyda się dobry statyw. W celu wyeliminowaniu drgań użyjemy blokady podniesionego lustra. Tutaj przykład dla 500D:

Przy wykonywaniu tego typu zdjęć pomocny jest dodatek Magic Lantern, włączamy w nim HDR Bracketing, ustawiamy ile ma zrobić klatek, różnicę ekspozycji na 0 EV. Można, też wszystko zrobić bez ML, za pomocą wężyka spustowego, lecz tak jest szybciej i wygodniej.

Gdy robimy w formacie raw, dobrze było by ustawić taki sam balans bieli dla zdjęć które łączymy. Jeśli już to zrobimy otwieramy zdjęcia jako warstwy w Photoshopie. Zaznaczamy wybrane zdjęcia i klikamy Tools -> Photoshop -> Load Files into Photoshop Layers...

Zaznaczamy wszystkie warstwy klikamy na zaznaczonej warstwie prawy przycisk myszy i wybieramy Convert to Smart Object.

Teraz pora na ostatni i efektywny krok. Zaznaczamy utworzoną warstwę smart object i klikamy : Layer → Smart Objects → Stack Mode → Median

Efekty (Wycinki 100%, lewa strona oryginał, prawa po składaniu):

500D ISO 12800 2 zdjęcia:

500D ISO 12800 9 zdjęć :
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Odp: #86 Szumy – uśrednianie danych z kilku zdjęć

Metoda jest, ok

Tylko zakres stosowania tej metody raczej bardzo ograniczony

Warto by porównać wyniki tej metody z wynikiem np. NeatImage gdzie stosuje się profile szumowe dla matrycy dla całego zakresu ISO i podczas odszumiania można "ręcznie" dobierać tak wynik tak aby zoptymalizaować szumy <-> szczegóły w ważnych obszarach zdjęcia.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Sempoo
      Początki nałogu
      • 2007
      • 273

Odp: #86 Szumy – uśrednianie danych z kilku zdjęć

Też polecam tę metodę - używałem jej przy Canonie G9, aby zdjęcia nocne były bez szumu. Kiedyś zrobiłem mega-test efektywności takiego uśredniania szumów, otóż wziąłem obrazek bw i naniosłem nań gaussian noise w PS w wartości aż 100%, na 1000 takich obrazków, akcją. Finalny wynik był taki, że obraz "wrócił do żywych" i był w pełni czytelny etc, jedynie kontrast się pogorszył. To jest czysta matematyka, żadnych tajemnic
      60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

Pracuję...