# 77 Fotografia i Linux. (i troszkę o OSX)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banan82
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1165

jest nas wiecej na linuxie, da sie na tym systemie pracowac ze zdjeciami

co do VirtualBoxa, taka praca na dwoch systemach rownolegle ma sens jak masz 4 corowy procesor, gdzie wydajnosc nie bedzie az taka tragiczna ze wzgledu na wiecej "corow".
    Ja ma sie core 2 duo to nie ma sensu. Wine jest ok ale tez nie zawsze wszystko dobrze chodzi. Jesli bardzo nie mozna zyc bez PS to lepiej chyba na windowsie pracowac w calosci, przynajmniej wydajnosc nie spadnie. Osobiscie do amatorskiej fotografii czy nawet polprofesionalnej w Gimpie mozna wiekszosc rzeczy zrobic.
    U mnie osobiscie 99% obrobki odbywa sie na poziomie raw wiec nie jest to jakis problem. Uzywam Bibble 5 Pro, program bardzo dobry, jest pare wkurzajacych mankamentow, ale to w zasadzie jedyna sensowna aplikacja do pracy na rawach w Linuxie. Reszte mozna traktowac jakos swego rodzaju "ciekawostke"
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Komentarz

• Loome
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1008

banan82 a jak wyglada Twoj workflow pod linuxem? rozważam przejscie na niego typowo pod foto.

Nie znam oprogramowania graficznego pod linuxa, wiec nie wiem jaka jest najlepsza przegladarka do katalogowania + oznaczania zdjec jak w lightroomie, potem rawy (bible 5), na koncu tiffy (tu rozumiem gimp).

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

VirtualBox jest bardzo wydajny moim zdaniem. Zdecydowanie lepiej się sprawdza praca na PS pod nim, niż np. pod wine. Mam Core2Duo i chodził bardzo płynnie.

Moim zdaniem przy Bibble Pro nie ma sensu używać GIMPa itd. Bibble ma maski, a to jedyna rzecz z PSa której brakuje np. Lightroomowi.

Katalogować można w Geeqie też, ale nie korzystałem to się nie wypowiem.

Komentarz

• foggy_lad
          Bywalec
          • 2009
          • 127

mam pytanie następujące: czy da się mianowicie podpiąć już istniejącą partycję z zainstalowanym windowsem pod virtualboxa, czy też aby móc z okienek korzystać trza je dopiero na maszynie wirtualnej zainstalować?
          R8, 35, 50, 85

Komentarz

• Loome
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1008

hmm lightroom od v 2.0 ma jakby częściowe maski. mozna contrast, jasnosc i kilka innych parametrow robic jakby na warstwie (tylko nie trzeba bylo jej tworzyc, nakladac maski) ale juz gradientow o ile pamietam nie. v 3.0 w ogole nie odpalałem.
            musze zapoznac się z bibble, bo ciekaw jestem jak tam maski wygladaja

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Pobawiłem się trochę LightZone. Trochę wolny (core i7 2.6GHz, 6GB RAM) i interfejs... no po raz kolejny tzw. "nowe, rewolucyjne rozwiązania" zamiast robić po ludzku, jak wszyscy ;-) Do moich zastosowań raczej się nie nada.

Tym niemniej jedna rzecz: to chyba pierwszy program pod Linuxa, w którym kolorystyka zdjęć po załadowaniu jest bardzo zbliżona do tego, co wychodzi z aparatu ew. DPP.
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• hardtmuth
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 21

Zamieszczone przez mrtnz
                mam pytanie następujące: czy da się mianowicie podpiąć już istniejącą partycję z zainstalowanym windowsem pod virtualboxa, czy też aby móc z okienek korzystać trza je dopiero na maszynie wirtualnej zainstalować?
                Z tego co pamietam, a VB uzywalem juz jakis czas temu, wymagana jest instalacja tego systemu od zera.

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Ja dawno temu bawiłem się w VMware na fizycznych dyskach, z blokowaniem partycji innych niż windowsowa (R/O) etc. etc., a w Win - "profile sprzętowe". Nawet jakoś to się dało odpalić, ale to a) zabawa dla mocno zaawansowanych i b) w życiu bym nic poważnego na takiej konfiguracji nie robił

Ale i tak nie warto. Paradoksalnie, VM na wirtualnych dyskach jest szybszy niż pracujący bezpośrednio na fizycznym. Powód: ma wtedy za sobą całe potężne buforowanie Linuxa, nie tylko na poziomie dysku, ale również systemu plików. I może do tego użyć całej wolnej pamięci, nie tylko tego, co jest przydzielone do VM.
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

Mała uwaga co do Profili kolorów. Pod moim Ubuntu 10.04 czasami profil się nie załaduje sam. Dzieje się tak jeżeli podpinam kilka monitorów i ogólnie robie jakies kombinacje. Później wracam do domu i nagle jestem bez profilu. Wystarczy odpalić ustawienia koloru i już jest ok. Radzę zwrócić na to uwagę.

Komentarz

• soren
                      • 2011
                      • 4

Ponieważ to mój pierwszy post na forum, na początek witam wszystkich. Jestem początkującym fotoamatorem, więc proszę o wyrozumiałość.

Używam Ubuntu (obecnie 11.04). Podobnie jak przedpiszcy używam zamiennie digiKam i gwenview do ścigania z aparatu, przeglądania i odsiewania zdjęć. Obróbkę raw-ów, załatwiam RawTherapee. Z ciekawostek polecam Qtpfsgui do tworzenia HDR-ów - ma całkiem niezłe możliwości, w tym możliwość automatycznego spasowania przesuniętych klatek.

Mam natomiast problem z uruchomieniem DPP pod wine (wine w wersji 1.3). U mnie już przy instalacji wykłada się błędem. Prosiłbym po jakąś podpowiedź.
                      550D + 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Komentarz

Pracuję...