#70 Photoshop Tips and Tricks

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • simon83
    Bywalec
    • 2007
    • 216

W końcu znalazłem czas na przejrzenie materiałów, na razie kilku pierwszych. Janusz - świetna robota!

Zamieszczone przez conti
    Janusz w swoim wykładzie sam ironizował co autor miał na myśli umieszczając taki komunikat. Ja osobiście nie próbowałem ale Janusz twierdzi, że jest to odwracalne ;-)
    Dotyczy: PS_TT_3_2.
    Photoshop słusznie wyrzuca komunikat o nieodwracalności operacji. Wcześniej informuje o tym, że pokazywanie wszystkich okien dialogowych zostanie włączone/wyłączone. Gdy w naszej akcji mamy zaznaczone jedynie kilka wybranych, stracimy te ustawienia i nie będziemy mogli powrócić do "tych kilku".
    Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
    Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Komentarz

• simon83
      Bywalec
      • 2007
      • 216

Zamieszczone przez Janusz Body
      Wykonując kopię warstwy bez "smart filters" kopiuję pixel po pixelu to co jest na danej warstwie - czyli piksele już po poprawkach USM. Nic nie trzeba cofać bo nowa warstwa jest kopią poprzedniej już wyostrzonej a ostrzenie nie ruszało szumów bo były "przykryte" czarną maską .
      Dotyczy: PS_TT_3_2
      Zgadzam się z tym, żeby każdą operację wykonywać na oddzielnych warstwach. Wydaje mi się jednak, że kolega allxages jednak miał rację co do błędu w kopiowaniu warstwy.
      W Twoim tutorialu kopiujesz wraz z maską warstwę już wyostrzoną, po czym dokonujesz inwersji maski i odszumiasz powstałą kopię. Powoduje to w efekcie, że odszumiamy wcześniej wyostrzony obraz (wcześniej wyostrzona została w końcu cała warstwa, tyle że jest przykryta maską). Rozwiązaniem byłoby wykonanie "Apply Layer Mask" na warstwie wyostrzonej, skopiowanie tak powstałej warstwy, nałożenie na nią zinwertowanej maski i dopiero odszumienie.
      Każdą lekcję wykonuję razem z filmem, nie jest to więc tylko teoretyzowanie
      Pozdrawiam, Szymon Zdziabek
      Blog: http://szymon.zdziabek.net/blog

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez simon83
        Dotyczy: PS_TT_3_2
        .....
        Każdą lekcję wykonuję razem z filmem, nie jest to więc tylko teoretyzowanie
        http://canon-board.info/showpost.php...6&postcount=90

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• kristover
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 18

Panie Januszu, czy można liczyć jeszcze na jakieś T&T w tym temacie, czy to już raczej wyczerpana materia, pozdrawiam dziękuje za zamieszczone wskazówki i lekcje

Komentarz

• mk76
            • 2009
            • 4

Panie Januszu, dla mnie początkującego to skarb takie filmiki, WIELKIE DZIĘKI!!!:-D
            Canon 400D + Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) + Canon Speedlite 430EXII

Komentarz

• kristover
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 18

T&t

dziękuję Panie Januszu za dotychczasowe T&T, czy jest szansa na nowe "odcinki" np jakieś fotomontaże, wklejania, itp. może ktoś z obecnych na forum ma ciekawy link do wspomnianych działań, pozdrawiam

Komentarz

• Tommii
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 17

Witam i mam takie pytanie odnośnie ACR 5,6.
                W aparacie ustawiam WB na 5200 K. robię zdjęcie w RAW. Jak otwieram go w ACR to WB ustawia się na "Jak na ujęciu", ale temperatura barwowa jest na 5000 K a nie na 5200, a więc nie do końca jest jak na ujęciu.
                Co jest nie tak i skąd bierze się ta różnica? Może z puszką dzieje się coś niedobrego?
                Dziękuję za wyjaśnienie.

Komentarz

• manfred1
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 842

Witam serdecznie potrzebuje akcji która Pan Janusz umieścił a która dotyczy wyostrzania za co serdecznie dziękuję.
                  Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• manfred1
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 842

Witam serdecznie poszukuje akcji tu zamieszczonej gdzie wewnątrz znajduje sie wyostrzanie orwig itd. Za pomoc dzięki
                    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• DarthMario
                      • 2009
                      • 1

Witam, czy te filmy z pierwszego posta, można gdzieś jeszcze pobrać?
                      Po kliknięciu na link, otrzymuję informację, że nie znaleziono serwera.

A chętnie bym sobie obejrzał.

Komentarz

• worms
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 67

Czy lekcje z pierwszej strony będą jeszcze dostępne, bądź mogę je gdzieś pobrać?
                        Pozdrawiam.
                        6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
                        sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L

Komentarz

• Fumar
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 206

Prawdopodobnie tak. Trzeba poczekać aż Janusz Body wróci do Polski, to pewnie sprawa się wyjaśni.

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Nasz "hostodawca" zmienił serwer. Za 2-3 dni wszystko powinno być znowu osiągalne.

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• 2marekm
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 419

Zamieszczone przez Janusz Body
                              Nasz "hostodawca" zmienił serwer. Za 2-3 dni wszystko powinno być znowu osiągalne.
                              Jak dobrze, że wrócił nasz Janusz. Zastanawiałem się dlaczego go nie ma na forum. Myślałem, że zdanie w stopce było powodem jego nieobecności...obraził się na nas, czy co ?

Komentarz

• robert7519

Jestem tu nowy, cociaż zarejestrowany już dawno. Nigdy nie zabierałem głosu bo nie miałem takiej potrzeby, ale te lekcje PS są tak świetne , że muszę pogratulować autorowi.

Komentarz

Pracuję...