#70 Photoshop Tips and Tricks

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomsarz
    Coś już napisał
    • 2006
    • 91

Drogi kolego Janusz.
    Czy - jeśli miałbyś ochotę i czas - mógłbyś opowiedzieć o technikach maskowania? Np. jak wyciąć tło spod obiektów półprzeźroczystych jak firanka w oknie, welon panny młodej itp. Jakie i czy w ogóle są możliwości i sposoby zrobienia takiej maski.
    Jak zaznaczyć rozwiane włosy tak by można było później przenieść osobę na inne tło?
    Z góry dziękuję za lekcję lub cykl lekcji poświęcony temu tematowi.
    Pozdrawiam;

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Planowałem trochę na temat selekcji i separacji ale to paskudnie rozległy i szczegółowy temat. Ogólnie trudne i żmudne zajęcie taka separacja włosów czy firanki. Tego się nie da zrobić w jakimś "automacie". Przynajmniej ja nie potrafię zrobić tego szybko i bezboleśnie - trzeba sporo pracy, żeby zrobić to dobrze. Są programy w stylu MaskPro i one też sobie z taym radzą powiedzmy średnio czyli bez rewelacji. Mogą być bardzo pomocne ale... dalej trzeba "dziubać" ręcznie.

Selekcja i separacja to już bliżej grafiki niż foto bo podmiana tła czy dodawanie czegoś do obrazka to, jak dla mnie, grafika i fotomontaż a nie fotografia. Akceptuję HDRy, mocną obróbkę w stylu Machinery ale podmienianie tła jakoś "niezabardzo".

Pokażę trochę z selekcji i separacji - o ile czas pozwoli.
      Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• daviddark
        Bywalec
        • 2009
        • 180

Świetna robota - bardzo przydatne rzeczy... pozdrawiam
        .. i fakt niech fotografia pozostanie choć trochę jeszcze fotografią
        5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
        (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
        Blog
        portfolio

Komentarz

• _igi
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2035

Zamieszczone przez Janusz Body
          Selekcja i separacja to już bliżej grafiki niż foto bo podmiana tła czy dodawanie czegoś do obrazka to, jak dla mnie, grafika i fotomontaż a nie fotografia. Akceptuję HDRy, mocną obróbkę w stylu Machinery ale podmienianie tła jakoś "niezabardzo".
          Pokażę trochę z selekcji i separacji - o ile czas pozwoli.
          Ja traktuję fotografię jak obraz, można powiedzieć, w zależności od tego co mi się zawidzi podczas wciskania spustu, to do tego będę dążyć w fotoszopie.

A odnośnie maskowania mam pytanie, bo w ostatnim czasie mój warsztat, dzięki twoim poradnikom wzrósł parę ładnych razy (jakoś płynniej, szybciej wszystko idzie) - jest jakaś lepsza opcja na maskowanie, niż wduszenie przycisku Q, odwrócenie "zaznaczenia" i zamalowanie na biało pędzlami o różnym nasyceniu tego?
          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Tomsarz
            Coś już napisał
            • 2006
            • 91

Zamieszczone przez daviddark
            ... niech fotografia pozostanie choć trochę jeszcze fotografią
            Zgoda niech pozostanie. Ale PS to nie tylko fotografia ale również grafika. skoro są lekcje na temat PS to pomyślałem, że może coś z grafiki by się przydało, np podmiana wypalonego nieba na jakieś ładne błękitne, tylko jest problem z zaznaczeniem drzew przez które prześwituje niebo.
            A kioedy kończy się fotografia a zaczyna grafika? Jeśli usuwam jakiś elemaent ze zdjęcia, robię retusz, wygładzam skórę, usuwam niedoskonałości cery to już grafika czy jeszcze fotografia? Tak samo jak zmiana tła w jedny i drógim przypadku zdjęcie przedstawia już nieprawdziwą rzeczywistość.

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez _igi
              ...
              A odnośnie maskowania mam pytanie, bo w ostatnim czasie mój warsztat, dzięki twoim poradnikom wzrósł parę ładnych razy (jakoś płynniej, szybciej wszystko idzie) - jest jakaś lepsza opcja na maskowanie, niż wduszenie przycisku Q, odwrócenie "zaznaczenia" i zamalowanie na biało pędzlami o różnym nasyceniu tego?

Ctrl+Backspace i Ctrl+Del wypełnia maskę kolorem tła albo pędzla.

EDIT: ALT + Backspace i ALT + Del :-)

Zamieszczone przez Tomsarz
              Z.....
              A kioedy kończy się fotografia a zaczyna grafika? Jeśli usuwam jakiś elemaent ze zdjęcia, robię retusz, wygładzam skórę, usuwam niedoskonałości cery to już grafika czy jeszcze fotografia? Tak samo jak zmiana tła w jedny i drógim przypadku zdjęcie przedstawia już nieprawdziwą rzeczywistość.
              Dywagacje na ten temat proponuje prowadzić w innym wątku. Np. http://canon-board.info/showthread.php?t=40440
              Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Komentarz

• marcin1191
                Coś już napisał
                • 2010
                • 93

REWELACJA. Na pewno wykorzystam.
                Canon 20D; Kit; C50 f/1.8; C 100 f/2.0; C 70-200 f/4L

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Dodany kolejny odcinek - link w pierwszym poście.

I #9 też :-)
                  Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• Sempoo
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 273

Bardzo fajny odcinek z tymi dodatkowymi funkcjami extended. Natomiast mam drobną uwagę do stosowania masek PO zblurowaniu lens blurem - taka maska, gdyby zblurować np ostre krawędzie budynku na tle nieba - będzie przechodziła z opacity 100% do 0%, co nie jest dobre, bo będzie widać zanikanie obszaru zblurowanego na obszarze ostrym, a przecież nie o to chodzi. Lens blura powinno używać się tak, że uaktywnia się maskę/alfę w tryb 'chodzących mrówek' i wtedy z menu w lens blur wybiera 'use selsction' - wtedy blur gradialnie działa z zerowym radiusem przy masce czarnej do zadanego radiusa przy masce białej, wchodząc w wartości pośrednie radiusa prz szarościach pomiędzy czernią a bielą.
                    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez Sempoo
                      ....- taka maska, gdyby zblurować np ostre krawędzie budynku na tle nieba - będzie przechodziła z opacity 100% do 0%, co nie jest dobre,.....
                      Gdyby to był budynek na tle czegoś ostrego to pewnie bym to inaczej robił. Gdyby.... W Twoim sposobie z gradialną maską twarze byłyby nieostre na krawędziach co nie byłoby dobre.

Posłużyłem się najprostszą i najszybszą metodą. Tu tło i tak miało "lensblura" a chodziło tylko o zblurowanie marynarki.

Janusz,

Komentarz

• Grzdyll
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 135

Januszu - na początek chapeau bas że bezinteresownie dzielisz się wiedzą, co kontrastuje z jakże pustym i częstym wymądrzaniem się wielu osób na forach fotograficznych...

A a miałbym kwestię trochę nie na temat (bo nie o PS), ale jak się domyślam dla wielu osób niezmiernie istotną i może akurat dałbyś radę na ten temat nakręcić filmik instruktażowy? Chodzi mi mianowicie o wielokrotnie wałkowany temat zarządzania barwą i profilami, tak by osiągnąć poprawne rezultaty i w przybliżeniu mieć na odbitce to co na monitorze. Ponieważ jestem w tej mało komfortowej sytuacji (a sądzę że nie jestem tu osamotniony) że nie mam możliwości pracy na porządnym EIZO za klika tys. złotych i nie stać mnie na zakup kalibratora może dałbyś radę poradzić i pokazać jak na zwykłym ordynarnym LCD można osiągnąć kolory chociaż zbliżone do tych na wydruku? Najlepiej gdybyś mógł pokazać krok po kroku całą drogę jakiegoś sposobu na oprofilowanie takiego LCD i użycie profili sprzętowych w obróbce?

Z góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieję że będziesz jeszcze miał długo chęci na dalsze dzielenie się wiedzą (z czego skwapliwie będę korzystał )

Pozdrawiam serdecznie - Grzdyll

P.S. Bardzo proszę o nie ciskanie od razu gromami że "to w ogóle bez sensu", "odłóż i kup sobie EIZO" itd. Dla zastosowań profesjonalnych oczywiście tak, ale chodzi mi o poradę dla użytkownika który zmuszony jest do pracy na LCD i chciałby osiągnąć kolory maksymalnie poprawne w tych warunkach...
                        Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Komentarz

• marcinmarg
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 27

Janusz czy lekcja "9. Coś niecoś o panoramach." dotyczy tylko CS4, bo nie mogę poszukać w swoim Bridge CS3 "Load files into photoshop... " być może jest to w innym miejscu i źle szukam?

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez marcinmarg
                            Janusz czy lekcja "9. Coś niecoś o panoramach." dotyczy tylko CS4, bo nie mogę poszukać w swoim Bridge CS3 "Load files into photoshop... " być może jest to w innym miejscu i źle szukam?

Naprawdę nie pamiętam. Bridge uległ ogromnym zmianom z wersji CS2 na CS3 i potem też z wersji CS3 na CS4.

Janusz,

Komentarz

• marcinmarg
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 27

.

a da się wczytać do PS każdego RAW-a na innej warstwie, oczywiście do CS3?

Komentarz

• conti
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 36

Podpisuję się pod petycją Grzdyll'a, please

Komentarz

Pracuję...