#70 Photoshop Tips and Tricks

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Sempoo
    Orwig hm... Zauważyć należy, iż 'soft light' zmienia tonalność zdjęcia, kontrast - czyli coś, czego w niektórych sytuacjach wcale nie chcemy....
    W niektórych sytuacjach wywołujemy zdjęcia innymi metodami. Niekoniecznie Orwigiem. Zresztą tych "niektórych sytuacji" jest więcej niż "których". Każda metoda ma swoje zady i walety - Orwig też.

....
    co bardziej psuje obraz, konwersja do jpg z q=12, , czy konwersja do Lab?.....
    Do czego zmierzam? Ano do tego, o czym już kiedyś wspominałem - czyli do ustawiania WB w trybie Lab. .....
    Sprawdźcie sami.

A co jak JUŻ MAMY jpeg a do tego odnosi się przykład! Do Lab i z powrotem do jpeg to konwersja dwa razy. Co psuje bardziej - raz krzywe na warstwie korekcyjnej czy dwukrotna konwersja? Sprawdź sam.

EDIT:
    (1.4 MB) : http://webinarium.karolczyk.az.pl/LAB.wmv
    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Sempoo
      Początki nałogu
      • 2007
      • 273

Heh, gadient jest superczuły na wszelkie konwersje - więc to przykład niedobry.

Bierzmy rzeczy realworld - sprawdziłem z użyciem mieszania difference i wzmacaniacza levels, że wychodząc od tiff do jpg tracimy tyle samo co z rgb > lab > rgb. Nadto czemu tylko jpg mamy tutaj brać? Wszak tiff nie zawiera informacji o WB i też trzeba stosować rózne patenty.

Poza tym jesli ktoś w ślepym teście odróżni rgb od rgb>lab>rgb to jest niezły, to że histogram się zmienia nie oznacza, że zmiany są zauważalne. Podobnie jest z wav vs mp3 albo z CD-audio vs DVD-audio

Metoda WB via Lab jest po prostu cholernie wygodna i to jest jej główny atut.
      60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Tomsarz
        Coś już napisał
        • 2006
        • 91

A dlaczego nieużyć ACR-a. Jak się wczyta jpg-a to mamy do dyspozycji te same narzędzia co przy wołaniu RAW-ów, w tym również pipetę i suwak WB i tinty.
        Dlaczego takie rozwiązanie jest gorsze?

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez Tomsarz
          A dlaczego nieużyć ACR-a. Jak się wczyta jpg-a to mamy do dyspozycji te same narzędzia co przy wołaniu RAW-ów, w tym również pipetę i suwak WB i tinty.
          Dlaczego takie rozwiązanie jest gorsze?
          Bo to wątek "Photoshop Tips & Tricks". Ale tak, można używać i ACRa do obróbki jpegów - będzie tak samo jak obrabianie tylko Lightroomem.

Heh, gadient jest superczuły na wszelkie konwersje - więc to przykład niedobry.

....że wychodząc od tiff do jpg tracimy tyle samo co z rgb > lab > rgb. Nadto czemu tylko jpg mamy tutaj brać?
          Ojejeku, przecież wyraźnie mówię w filmie, że chodzi o obróbkę jpega - zastanego jpega bo z takim mamy do czynienia - takie założenie lekcji. Jak mamy TIFF czy RAW to zupełnie inna sprawa i możemy stosować inne metody obróbki.

Gradient jest standardowym testem i kropka. Testy na obrazku (real world) są bardzo trudne do oceny. Konwersja rgb-lab-rgb powoduje utratę ok. 10% informacji w zdjęciu. Tak po prostu jest i żadne chciejstwo Margulisa tego nie zmieni. W przeciętnym teście na histogramie pojawiają się dziury w wyniku zaokrągleń - tych dziur jest od 20 do 30 - na dobrym monitorze to widać - w przejściach tonalnych pojawiają się paski - taki banding.

Utrata 10% informacji w cieniach gdzie i tak jest zawsze za mało to już katastrofa.
          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Komentarz

• Tomsarz
            Coś już napisał
            • 2006
            • 91

Zamieszczone przez Janusz Body
            Bo to wątek "Photoshop Tips & Tricks". Ale tak, można używać i ACRa do obróbki jpegów - będzie tak samo jak obrabianie tylko Lightroomem.
            OK. Wiem że w tych lekcjach uczymy się pracy z PS-em a nie innymi programami. Zastanowiło mnie tylko, czy ACR w przypadku obróbki jpg-ów nie robi jakiś destrukcji i że PS mniej je niszczy (dokładniej stosuje zmiany, lepsze przejścia tonalne i w ogole że PS daje lepsze jakościowo jpg-in niż ACR).
            Czyli z tego wynika, że nie ma znaczenia gdzie bedę zmieniał WB na jpg-ach czy w ACR czy w PS.? W obu przypadkach dostanę takiej samej jakości plik jpg.

A czy ma znaczenie w przypadku RAW gdzie i kiedy będę doprowadzał zdjęcie do stanu "oglądalności". Czy wszystkie poprawki trzeba robić w ACR i potem tylko wywołać do jpg-a, czy można bezkarnie poprawki (kontrast, WB, jasność, saturacja itp) robić na już wywołanym jpg-u?

Komentarz

• t00mcio
              Bywalec
              • 2007
              • 114

...
              A czy ma znaczenie w przypadku RAW gdzie i kiedy będę doprowadzał zdjęcie do stanu "oglądalności". Czy wszystkie poprawki trzeba robić w ACR i potem tylko wywołać do jpg-a, czy można bezkarnie poprawki (kontrast, WB, jasność, saturacja itp) robić na już wywołanym jpg-u?
              Na początku chciałem podziekować Januszowi za wspanialy kurs ACR,BR i PS-a. Rewelacja.

@Tomsarz,
              IMHO ma znaczenie, ja traktuję plik RAW jako plik "read-only" (jest w końcu cyfrowym negtywem) i wszystko co z niego wyciągniesz są to ekstrakty danych do zapisania to wybranym tif,jpg....
              ACR tworząc obok pliku .CR2 plik .xmp zapisuje defakto Twoje polecenie jako funkcję "matematyczną" np. do informacji o luminancji dodaj +1 nie dodykając oryginału.
              Kompresja do JPG jest niszczaca i bezpowrotna. Podejrzewam że każdy zapis (który uruchmi proces kompresji) niszczy w jakimś stopniu jakość zdjęcia.

PS. Czy ktoś może robił doświadczenie polegajace na np. otwarciu JPG, zmianie kilku pikseli (punktowo i % niewielkim), zapis do JPG, zamniekcie ... i tak z 100razy ?
              5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

.... Zastanowiło mnie tylko, czy ACR w przypadku obróbki jpg-ów nie robi jakiś destrukcji i że PS mniej je niszczy (dokładniej stosuje zmiany, lepsze przejścia tonalne i w ogole że PS daje lepsze jakościowo jpg-in niż ACR)......
                Każdy zapis poprawionego jpega niszczy zdjecie. PS ma przewagę nad ACR bo korekcje można robić na warstwach korekcyjnych a nie na "żywym organiźmie".

Nie sądzę, żeby były znaczące różnice przy niewielkiej obróbce LR/ACR i PS. Tylko w PS można zrobić dużo więcej niż w ACR.

Każdy zapis w którym jest użyta jakakolwiek stratna kompresja bezpowrotnie niszczy część informacji. Zapis - nawet bez żadnych korekcji - wielokrotnie tego samego jpega (w PS trzeba by używać SaveAs i zapiswać do nowego pliku za każdym razem) też prowadzi do szybkiej degradacji zdjęcia.

Janusz,

Komentarz

• MonteChristo
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 17

Bardzo dziękuję za solidny kawałek wiedzy praktycznej.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Dodałem #7

EDIT: Smart Filters i inne z grupy smart to fajne narzędzie bo to w sumie "przepis" na obróbkę a nie zmiana czegokolwiek w samych warstwach. Obróbka następuje dopiero w momencie spłaszczenia warstw albo w chwili wyświetlania (przeliczania wg "recepty"). Słabsze komputery mogą mieć kłopoty z dużymi plikami. To jest miejsce gdzie bardzo widać sens używania szybkich i wydajnych komputerów.
                    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• mzieli
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 40

Panie Januszu serdecznie gratuluję znalezienia idealnej drogi do każdego początkującego, jestem bardzo wdzięczny.

Przy okazji chciałem zapytać o pewną rzecz. W Bridgu zauważyłem, że po wywołaniu RAWa pewnego obrazka i trzymaniu w tym samym folderze obydwu wersji (CR2 i JPG w moim przypadku), JPG jest w przeglądarce zawsze minimalnie ciemniejszy. Dodam, że w PS nie ruszałem niczego, co miałoby wpływ na jasność, jedynie ewentualna zmiana rozmiaru i konwersja do 8-bit. Czy takie rewelacje to tylko u mnie?
                      Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez mzieli
                        .....

Przy okazji chciałem zapytać o pewną rzecz. W Bridgu zauważyłem, że po wywołaniu RAWa pewnego obrazka i trzymaniu w tym samym folderze obydwu wersji (CR2 i JPG w moim przypadku), JPG jest w przeglądarce zawsze minimalnie ciemniejszy. Dodam, że w PS nie ruszałem niczego, co miałoby wpływ na jasność, jedynie ewentualna zmiana rozmiaru i konwersja do 8-bit. Czy takie rewelacje to tylko u mnie?
                        Rozumiem, że "przeglądarka" to Bridge. Przyczyn może być dużo. Od nieoprofilowanego monitora po.... po prostu tło, które może stwarzać wrażenie, że zdjęcie jest ciemniejsze/jaśniejsze. (domyślam się, że jpeg w bridge'u jest ciemniejszy niż w PS)

Janusz,

Komentarz

• mzieli
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 40

Przepraszam za chaotyczność postu. Oczywiście przeglądarka to Bridge. Tło odpada, gdyż RAW i JPG leżą wtedy obok siebie. Generalny problem to JPG ciemniejszy niż RAW.

Podejrzewam, że nieoprofilowany monitor będzie słuszną przyczyną.
                          Canon 5dmarkII, Canon 500d, C 18-55 f/3.5-5.6 IS, C 50 f/1.8, C 35 f/2.0, T 70-200 f/2.8, Samyang 8, C Speedlite 430EX II i inne drobne

Komentarz

• Grzegorz Wo
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 18

Podziękowania

Panie Januszu - pragnę (zapewne nie tylko w swoim imieniu) BARDZO podziękować za przekazywaną wiedzę, za treść i formę ! Nawet nie zdaje Pan sobie sprawy jak wiele Pan Nam wszystkim pomaga. Jeszcze raz wyrazy uznania i podziękowania. Wszystkiego dobrego w nowym roku i nie tylko ...
                            Grzegorz.

Komentarz

• afonia68
                              • 2009
                              • 1

Podziękowanie

Panie Januszu - chciałbym podziękować za opracowany przez Pana materiał dotyczący obróbki RAW i przeglądarki Bridge. Chciałem także przekazać wyrazy uznania, za wiedzę którą Pan posiada, oraz za to, z jakim zaangażowanie i cierpliwością potrafi się Pan tą wiedzą dzielić z wszystkimi - niezależnie od ich stopnia znajomości tajników fotografii.

Jacek

Komentarz

• _igi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2035

A takie pytanie jeszcze mam, kiedyś walczyłem sposobem z metody Orwig'a z usuwaniem niebieskich zafarbów z landszaftów, sporo i w ogóle - czy jest jakiś sprawdzony sposób na to? W ogóle ostatnio pracowałem nad tymi soft-light'ami, ciekawe efekty daje zmiana hue/saturation na warstwie nadającej kolory czarnobiałej warstwie.

Jestem w szoku - niby to wszystko tak proste, pod nosem, a efekty powalają.
                                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

Pracuję...