#70 Photoshop Tips and Tricks

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _igi
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2035

przydatne są skróty klawiszowe. Nie znałem tego z shift + [ i ], oraz alt i zaznaczanie background.

Wygodne jest też wpisywanie krycia pędzla, odpowiednio:
    klawisz "0" ustawia krycie na 100%,
    klawisze "1","2","3" etc ustawiają krycie na 10, 20, 30, etc %,
    wklepanie np. "34" ustawi nam krycie 34%,
    natomiast małe wartości, takie jak 5%, ustawia się klikając "005".

Do mask, szalenie wygodny jest jeszcze skrót Q, wtedy możemy malować sobie zaznaczenie bezpośrednio na zdjęciu. Malując czarnym pędzlem usuwamy zaznaczenie z niechcianego obszaru (lub analogicznie, odwracamy maskę klawiszami ctrl+i, i smarujemy białym pędzlem). Po skończonym mazaniu, naciskamy klawisz Q (zrobi się nam z tego zwykłe zaznaczenie) i klikamy w ikonkę tworzenia maski kryjącej (tam na dole palety z warstwami), lub wybieramy nowe polecenie, które domyślnie tworzy sobie maskę (np. curves).

Przepraszam, że się tak wcinam, ale jestem za leszcz, żeby swój osobny temat otwierać, a komuś się przydać może to.

A i jeszcze odnośnie metody Orwiga, fajna, bo szalenie prosta i dająca niezłe efekty

Ps. Tak jeszcze na marginesie, czy klepnięcie automatycznego shift+ctrl+U, czyli zdjęcia saturacji z warstwy, da takie same efekty jak tworzenie dwóch warstw, jednej z normalnym zdjęciem, drugiej z filtrem BW?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez _igi
      .... Tak jeszcze na marginesie, czy klepnięcie automatycznego shift+ctrl+U, czyli zdjęcia saturacji z warstwy, da takie same efekty jak tworzenie dwóch warstw, jednej z normalnym zdjęciem, drugiej z filtrem BW?
      Nie, to nie jest to samo. Shift+Ctrl+U działa na samej warstwie i po zastosowaniu jest "amen" ani tego zmienić ani odwrócić. ZASADA PODSTAWOWA - korekcje robić na warstwach korekcyjnych gdzie tylko się da (jak sama nazwa wskazuje) bo zawsze można wrócić i coś zmienić, poprawić, łatwiej coś podmalować na masce itp, itd. Po to są warstwy korekcyjne, żeby ich używać. :-)

Tip #4 dodany.
      Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Paul80
        Początki nałogu
        • 2008
        • 257

Super lekcja z selekcją ostrzenia i odszumiania , właśnie zastanawiałem się na jakiej zasadzie działają programy typu Noiseware

Komentarz

• _igi
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2035

Zamieszczone przez Janusz Body
          Nie, to nie jest to samo. Shift+Ctrl+U działa na samej warstwie i po zastosowaniu jest "amen" ani tego zmienić ani odwrócić. ZASADA PODSTAWOWA - korekcje robić na warstwach korekcyjnych gdzie tylko się da (jak sama nazwa wskazuje) bo zawsze można wrócić i coś zmienić, poprawić, łatwiej coś podmalować na masce itp, itd. Po to są warstwy korekcyjne, żeby ich używać. :-)

Tip #4 dodany.
          Wiem, wiem. Staram się do czegoś takiego dążyć, ale generalnie, jeśli mam zrobić na szybko coś, walnięcie parę razy w klawiaturę jest wygodne. Tak pomyślałem sobie że faktycznie, shift+ctrl+u to desaturacja, z każdego kanału po trochu (nie wnikałem dokładnie), polecenie BW jest bardziej kreatywne.

Bo nie zawsze trzeba robić dwustumegowe pliki tiff z parudziesięcioma warstwami - a takie też mam. Tylko właśnie zawsze na ostrzeniu się wykładałem. Wczoraj się pobawiłem jedną fotą i powiem jedno - przećwiczę to jeszcze solidnie
          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• arturro72
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 46

dzięki za kolejne lekcje
            kłaniam się nikso
            C50d +Canon EF 17-40mm f/4 L USM+ Canon 50 mm f/1.4 EF USM
            + Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM+Speedlite 430EX II

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Dodane dwa filmiki

Janusz,

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Tablice skrótów można sobie wydrukować z PSa. Alt+Shift+Ctrl+K i summarize zapisuje do HTMLa - potem łatwo wydrukować.

A Trevor Morris http://morris-photographics.com/photoshop/shortcuts/ też publikuje sporo na ten temat. :-) tyle że po angliczańsku.
                Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• Rojja
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 49

Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy w tym zakresie. Niskie ukłony za wyjaśnienie w sposób bardzo przystępny wielu kwestii. Nie każdy umie i ma ochotę dzielić się swoją wiedzą. Czekam z niecierpliwościa na więcej.
                  www.robertjachim.pl - Canon 5D MK I + pasja i chęci

Komentarz

• My Nick
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 219

To może dwa przydatne linki:

EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Alde
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 360

Tablice skrótów Trevor`a Morris`a są super często tam zaglądam bo kto by to wszystko spamiętał ... ale na tych zamieszczonych przez Tomsarz na samym środku stoi napisane "Tabela stanowi integralną cześć książki Photoshop CS3 PL i nie może być rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie bez zgody Wydawcy." ... może jestem przewrażliwiony ale ostatnio znajomy dostał rok na pięć za "udostępnianie" ...

Komentarz

• Tomsarz
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 91

Janusz.
                        Z góry przepraszam, że zadaję to pytanie na forum, ale tylko dlatego że chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak jest a nie zeby kwestionować i się popisywać wiedzą, której w porównaniu z tobą nie mam.

W lekcji o ostrzeniu w PS (lekcja 3 część 1 PS_TT_3) pokazujesz sposób wyostrzania samych krawędzi. Tworzysz dodatkowy kanał w którym uwydatniasz same krawdzie, a następnie rozmywasz brzegi w celu łagodnieszych przejść. Potem tworzysz z tego kanału maskę do warstwy. Jak na razie wszystko jest jasne i zrozumiałe.
                        Ale dalej nie rozumiem dlaczego tak trzeba robić. Wcelu wyostrzenia uzywasz filtru wyostrzającego "Unsharp Mask" (7 minuta lekcji). I tu pytanie dlaczego stosujesz ten filtr do maski, a nie do warstwy którą zamaskowaliśmy wcześniej? Jaki był sens wcześniejszego rozmywania maski skoro teraz ją wyostrzamy?
                        Wydaje mi sie ze wyostrzenie powinno być zastosowane do warstwy i wtedy widoczne byłyby tylko te wyostrzone części wartwy które maska odkrywa.
                        Bardzo dziękuję za wyjaśnienie moich wątpliwości.
                        Jeśli jestem w błędzie to proszę nie zmieszaj mnie za bardzo z błotem.
                        Pozdrawiam

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Zamieszczone przez Alde
                          Tablice skrótów Trevor`a Morris`a są super często tam zaglądam bo kto by to wszystko spamiętał ... ale na tych zamieszczonych przez Tomsarz na samym środku stoi napisane "Tabela stanowi integralną cześć książki Photoshop CS3 PL i nie może być rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie bez zgody Wydawcy." ... może jestem przewrażliwiony ale ostatnio znajomy dostał rok na pięć za "udostępnianie" ...

Masz racje - usuniete. Nie sprawdziłem przed położeniem :-(

Zamieszczone przez Tomsarz
                          J.... I tu pytanie dlaczego stosujesz ten filtr do maski, a nie do warstwy którą zamaskowaliśmy wcześniej? Jaki był sens wcześniejszego rozmywania maski skoro teraz ją wyostrzamy? ....
                          Wgląda na to, że masz rację - jechałem bezmyślnie z konspektu :-) Musze nagrac film od nowa. Na razie usunięty.

Przepraszam mój bląd.
                          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194. Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Komentarz

• Tomsarz
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 91

Zamieszczone przez Alde
                            ... ale na tych zamieszczonych przez Tomsarz na samym środku stoi napisane "Tabela stanowi integralną cześć książki Photoshop CS3 PL i nie może być rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie bez zgody Wydawcy." ...

Przepraszam, ja też nie popatrzyłem dokładnie co skanuję. Też usunąłem ze swojego chomika.
                            Dobrze że sa ludzie tacy jak Alde.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• Paul80
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 257

Tomsarz, mi też coś nie pasowało i wyostrzyłem warstwę i jest ok)), w każdym razie nagranie z błędem potrafi też pobudzić do myślenia., czy coś się wyostrzyło:-D

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

No to jest poprawione. :-) Jako, że nie robimy edycji film jest nagrany "od początku" na nowo. Są drobne różnice w kolejności wykonywanai poszczególnych czynności ale nie maja one znaczenia dla efektu końcowego.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...