Być może faktycznie to ACDSee za bardzo wyostrza,bo porównując jednocześnie to samo zdjęcie w ACDSee, PS i w Bridgu to najbardziej wyostrzone (prze ostrzone) jest w ACDSee, normalna ostorość jest w PS, natomiast w Bridgu jest takie zamglone.
#69 Bridge
Zwiń
X
-
-
Tak jakby ktoś nie wiedział (oglądałem tylko pierwszy filmik) to w Bridge łatwo ustawić język polski, wchodzimy w edit - preferences - advanced i tam z english zmieniamy na polish, dajemy ok, restartujemy bridge'a i wszystko działa
Pisze to bo znam takie jednostki które nie dotykają programów w wersji angielskiej a szkoda by było pominąć taką pozycje jaką jest Bridge
Komentarz
-
ja też odkryłem właśnie problem nieostrosci zdjęć w Bridgu. Sprawa wygląda tak że przeglądam zdjęcia zmniejszone na potrzeby internetu/mojej strony, czyli takie rozmiary które mieszczą się w 100% na ekranie. Okazuje się że w PS-ie jest tak wyostrzone jak być powinno, we wszystkich przeglądarkach, włącznie z najprostrzą windosowską jest ok a tylko w Bridgu jest dziwnie rozmydlone. To naprawde fajna przeglądarka i co raz częsciej z niej korzystam ale co zrobić żeby było dobrze z tą ostroscią? Co ciekawsze to wydaje mi się że nie na wszystkich fotkach z tej samej serii sa takie problemy. Część jest ok a wszystkie tak samo są obrabiane.Komentarz
-
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
No własnie wydaje mi się że tak. Zdjęcie na którym bardzo dobrze widać nieostrosci ma wymiar 1376x600 więc na moim panoramicznym monitorze zostaje dużo wolnego miejsca po bokach. Zresztą w PS-ie nawet jak zmniejszam trochę to zdjęcie to i tak jest ostre. Co ciekawego zaobserwowałem odnośnie tego zdjęcia w Bridge'u to jak dam lupkę(podgląd zdjęcia w 100% w tym małym okienku) to jest super ostro a podgląd w tym samym rozmiarze przecież
A jak zrobię spacją podgląd na całosci ekranu to żeby było ostro to muszę zwiększyć obraz np.do 400% i z powrotem zmniejszyć do 100% i jest dobrze. Ale jak przeskoczę do podglądu zdjęć z miniaturkami i wrócę do pełnego ekranu to znów jest żle. Nie mam pojęcia o co chodzi:sad:
Komentarz
-
No i chyba mamy przyczynę. NIE oglądasz zdjęcia w 100% - być może masz np. 99.5%. Jeśli w Bridge'u zdjęcie już jest w 100% to lupka automatycznie wyświetla 200% i nie można jej zmienić na 100%. 1376x600 to już bardzo duże zdjęcie nawet jak na mój monitor (1920 x 1200) i żeby oglądać w 100% to muszę pochować panele albo wcisnąć spację.
Janusz,
-
to w takim razie co zrobić żeby po wcisnięciu spacji obraz był ostry? W przypadku pełnego ekranu nie mam przecież już żadnych paneli, narzędzi itp.No i chyba mamy przyczynę. NIE oglądasz zdjęcia w 100% - być może masz np. 99.5%. Jeśli w Bridge'u zdjęcie już jest w 100% to lupka automatycznie wyświetla 200% i nie można jej zmienić na 100%. 1376x600 to już bardzo duże zdjęcie nawet jak na mój monitor (1920 x 1200) i żeby oglądać w 100% to muszę pochować panele albo wcisnąć spację.Komentarz
-
no już chyba widze przyczynę. Obciąłem bok zdjęcia na 969x600 i jest wszystko ok. Wygląda na to że okno Bridge'a nawet na pełnym ekranie nie jest w pełni używalne? Mimo że zostaje dużo czarnego miejsca po bokach to zdjęcie nie mieści się? Rozdzielczość mojego ekranu to 1680x1050Komentarz
-
Przepraszam Janusz za offtop
ale dręczy mnie ciągle jedno pytanie. Parę razy na tutkach wspominasz o tym monitorze, jeżeli nie będzie to tajemnicą to jakiego wynalazku używasz do pracy nad zdjęciami? :wink:
PozdrawiamKomentarz
-
Komentarz
-
Kombinuje w tej przeglądarce na wszystkie sposoby i zauważyłem że faktycznie w zalezności od tego jak pozmniejszam/pochowam panele zależy wilekosci zdjęcia. Ale mogę tak ustawić wielkość wyświetlanej fotki że lupka pokazuje 200% ale podgląd nadal nieostryNo i chyba mamy przyczynę. NIE oglądasz zdjęcia w 100% - być może masz np. 99.5%. Jeśli w Bridge'u zdjęcie już jest w 100% to lupka automatycznie wyświetla 200% i nie można jej zmienić na 100%. 1376x600 to już bardzo duże zdjęcie nawet jak na mój monitor (1920 x 1200) i żeby oglądać w 100% to muszę pochować panele albo wcisnąć spację.
Niema to praktycznie znaczenia, zresztą tak jak juz pisałem w pełnym ekranie to samo
Komentarz
-
U mnie jest ten sam problem. Wydaje mi się, że Bridge nie radzi sobie z renderowaniem obrazów. U mnie zdjęcia są nieostre i dodatkowo na niektórych powstają artefakty. Prawdopodobnie jest to problem sprzętowy, niestety wiem jak go rozwiązać. Próbowałem różnych rzeczy, ale dalej jest to samo. :-(Kombinuje w tej przeglądarce na wszystkie sposoby i zauważyłem że faktycznie w zalezności od tego jak pozmniejszam/pochowam panele zależy wilekosci zdjęcia. Ale mogę tak ustawić wielkość wyświetlanej fotki że lupka pokazuje 200% ale podgląd nadal nieostry
Niema to praktycznie znaczenia, zresztą tak jak juz pisałem w pełnym ekranie to samo
http://canon-board.info/showthread.php?t=54523Komentarz
-
No i tam proponuję prowadzić dalszą dyskusję na ten temat.U mnie jest ten sam problem. .......
http://canon-board.info/showthread.php?t=54523
Pojedyncze problemy są nie do odtworzenia. Od tego rodzaju problemów to jest przecież support Adobe.
Janusz,
-
chyba link padł, jest może jakiś nowy adres gdzie można zassać pliczki ?Tutki na temat Bridge'a
1. Podstawy
------------
(30 MB) : http://webinarium.karolczyk.az.pl/Bridge_1.wmv
2. Selekcja
-----------
(15 MB) : http://webinarium.karolczyk.az.pl/Bridge_2.wmv
3. Selekcja cd.
--------------
(21 MB) : http://webinarium.karolczyk.az.pl/Bridge_3.wmv
JAK SIĘ KOMUŚ OTWIERA JAKO "STREAM VIDEO" TO PRAWY KLIK I "ZAPISZ DO" POZWALA ZAPISAĆ PLIK NA DYSKU.
Hosting zapewniony przez myslidara.
Ciąg dalszy nastąpi :-) - albo i nie :-)Komentarz
-
Poprawione linki w pierwszym poście. Już działa. Przeoczyłem po zmianie serwera przez myslidara. :-)
Janusz,
Komentarz