#69 Bridge

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • thedoc
    Początki nałogu
    • 2006
    • 328

Dzięki ale nic z tego, muszę go przeinstalować bo wywala jakiś błąd od dwóch dni.

Komentarz

• Tomsarz
      Coś już napisał
      • 2006
      • 91

U mnie zdarza się, nie zawsze, że Bridge zminia kolory systemowe Windows na podstawowe. Jak go zamykam to z powrotem ustawienia kolorów wracają do tych które miałem ustawione wcześniej. Jakie są podstawie kolory windows i czym się róznią od tych z włączonym pulpitem Aero chyba nie muszę wyjaśniać?

Komentarz

• kefirm
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 25

Witam,

W którym dokładnie folderze znajdę ten plik *.xmp ?
        Utworzyłem sobie etykiety i oceny do zdjęć i nie chciałbym tego stracić przy formacie.
        7D + Tamron 17-55 f/2,8 + Helios 50 f/2 + Canon 85 f/1,8 + Sigma 100-300 f/4 + 580 EXII

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez kefirm
          Witam,

Utworzyłem sobie etykiety i oceny do zdjęć i nie chciałbym tego stracić przy formacie.
          W tym samym co zdjęcia. Dla każdego zdjęcia jest plik *.xmp gdzie gwiazdka = taka sama jak nazwa pliku ze zdjęciem

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• conti
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 36

Zamieszczone przez kefirm
            Witam,

Zamieszczone przez Janusz Body
            W tym samym co zdjęcia. Dla każdego zdjęcia jest plik *.xmp gdzie gwiazdka = taka sama jak nazwa pliku ze zdjęciem
            Czyli w podobnym przypadku co chce uczynić kefirm lub też jeśli chcemy obrabiać prace na innym stanowisku, to jeżeli zrobimy kopię folderu(ów) ze zdjęciami i ją -tę- kopię przywrócimy na dysk to właściwie powinny zachować się ustawienia suwaczków, krzywych, etykietki, gwiazdeczki itp. ?
            Dobrze kombinuję?

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez conti
              Czyli w podobnym przypadku co chce uczynić kefirm lub też jeśli chcemy obrabiać prace na innym stanowisku, to jeżeli zrobimy kopię folderu(ów) ze zdjęciami i ją -tę- kopię przywrócimy na dysk to właściwie powinny zachować się ustawienia suwaczków, krzywych, etykietki, gwiazdeczki itp. ?
              Dobrze kombinuję?
              Nie trzeba kombinować. Czytać wystarczy ;-) http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=13

Tak, oczywiście wszystko będzie zachowane. Można tez wysłać komuś RAWa i *.xmp - po umieszczeniu w tym samy folderze otworzy się z ustawieniami zapisanymi w *.xmp.

Profile aparatu (stworzone przez usera) są przechowywane w "USER NAME"\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\Camera Profiles... o nich też trzeba pamiętać.

Janusz,

Komentarz

• Max_im
                Uzależniony
                • 2006
                • 668

Witam

Używam Bridge jest świetny.
                Ale mam problem z kolorami w Bridge.
                Otóż oglądając jpga w Bridge mam inną kolorystykę (tonację) niż po otwarciu go w PS.
                Natomiast oglądając rawa mam te same kolory jak po otwarciu go w ACR i wysłaniu do PS
                ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Perkoz
                  • 2009
                  • 9

Witam, a ja mam taki problem,mianowicie zdjęcie już obrobione zapisane w formacie TIFF i w Bridgu mam takie nie ostre lekko przymulone natomiast np w ACDSee jest super ostre, i co to może być? Dziękuje za poradę.

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Perkoz
                    Witam, a ja mam taki problem,mianowicie zdjęcie już obrobione zapisane w formacie TIFF i w Bridgu mam takie nie ostre lekko przymulone natomiast np w ACDSee jest super ostre, i co to może być? Dziękuje za poradę.
                    Oglądasz w 100% czy pomniejszone? Pewnie zmniejszone i ACDSee Ci automatycznie podostrza w trakcie zmniejszania. Bridge nie ostrzy zdjęć bez wiedzy usera i ma na pewno inny algorytm renderujący niż ACDSee.

Janusz,

Komentarz

• Perkoz
                      • 2009
                      • 9

W ACDSee oglądam w 20%. A co zrobić by w Bridgu finalne zdjęcie oglądać wyostrzone ?

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Zamieszczone przez Perkoz
                        W ACDSee oglądam w 20%. A co zrobić by w Bridgu finalne zdjęcie oglądać wyostrzone ?
                        No to źle oglądasz w ACDSee. Nie ma sensu oglądać w takim powiększeniu.

Bridge wyświetla zdjęcia z ustwaieniami zapisanymi w pliku *xmp czyli tak jak wychodzi z ACR czy LR. Koniec. Kropka. Jeśli coś nie jest ustawione w ACR to Bridge wyświetli bez tych ustawień.

Janusz,

Komentarz

• Perkoz
                          • 2009
                          • 9

No dobrze Panie Januszu, czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to co wyjdzie z ACR jest wyświetlane w Bridgu,natomiast wszystkie późniejsze czynności jakie są zrobione już w PS są niewidoczne w Bridgu ?

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

To co napisalem o .xmp dotyczy RAWów. Jpegi, tiffy i inne pliki utworzone i zapisane PSem Bridge wyświetla normalnie. To pliki w pewnym sensie "zamknięte". RAW jest "otwarty" choć oba można dalej obrabiać.

Janusz,

Komentarz

• Perkoz
                              • 2009
                              • 9

Panie Januszu dziękuje bardzo za te wszystkie odpowiedzi, nie chciałbym Panu "zawracać głowę" ale mam takie może nie profesjonalne pytanie a mianowicie, To co należy poustawiać i gdzie abym mógł oglądać zdjęcia w Bridgu w takiej samej jakości jak w ACDSee?

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

To ACDSee źle je wyświetla więc raczej trzeba by coś poustawiać w ACDSee. Zapewne wyłączyć mocne ostrzenie.

OSTROŚĆ NIE JEST WYZNACZNIKIEM "JAKOŚCI".

Janusz,

Komentarz

Pracuję...