Dzięki ale nic z tego, muszę go przeinstalować bo wywala jakiś błąd od dwóch dni.
#69 Bridge
Zwiń
X
-
-
U mnie zdarza się, nie zawsze, że Bridge zminia kolory systemowe Windows na podstawowe. Jak go zamykam to z powrotem ustawienia kolorów wracają do tych które miałem ustawione wcześniej. Jakie są podstawie kolory windows i czym się róznią od tych z włączonym pulpitem Aero chyba nie muszę wyjaśniać?Komentarz
-
Witam,
W którym dokładnie folderze znajdę ten plik *.xmp ?
Utworzyłem sobie etykiety i oceny do zdjęć i nie chciałbym tego stracić przy formacie.7D + Tamron 17-55 f/2,8 + Helios 50 f/2 + Canon 85 f/1,8 + Sigma 100-300 f/4 + 580 EXIIKomentarz
-
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Czyli w podobnym przypadku co chce uczynić kefirm lub też jeśli chcemy obrabiać prace na innym stanowisku, to jeżeli zrobimy kopię folderu(ów) ze zdjęciami i ją -tę- kopię przywrócimy na dysk to właściwie powinny zachować się ustawienia suwaczków, krzywych, etykietki, gwiazdeczki itp. ?
Dobrze kombinuję?Komentarz
-
Nie trzeba kombinować. Czytać wystarczy ;-) http://canon-board.info/showpost.php...0&postcount=13Czyli w podobnym przypadku co chce uczynić kefirm lub też jeśli chcemy obrabiać prace na innym stanowisku, to jeżeli zrobimy kopię folderu(ów) ze zdjęciami i ją -tę- kopię przywrócimy na dysk to właściwie powinny zachować się ustawienia suwaczków, krzywych, etykietki, gwiazdeczki itp. ?
Dobrze kombinuję?
Tak, oczywiście wszystko będzie zachowane. Można tez wysłać komuś RAWa i *.xmp - po umieszczeniu w tym samy folderze otworzy się z ustawieniami zapisanymi w *.xmp.
Profile aparatu (stworzone przez usera) są przechowywane w "USER NAME"\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\Camera Profiles... o nich też trzeba pamiętać.
Janusz,
-
Witam
Używam Bridge jest świetny.
Ale mam problem z kolorami w Bridge.
Otóż oglądając jpga w Bridge mam inną kolorystykę (tonację) niż po otwarciu go w PS.
Natomiast oglądając rawa mam te same kolory jak po otwarciu go w ACR i wysłaniu do PSKomentarz
-
Witam, a ja mam taki problem,mianowicie zdjęcie już obrobione zapisane w formacie TIFF i w Bridgu mam takie nie ostre lekko przymulone natomiast np w ACDSee jest super ostre, i co to może być? Dziękuje za poradę.Komentarz
-
Oglądasz w 100% czy pomniejszone? Pewnie zmniejszone i ACDSee Ci automatycznie podostrza w trakcie zmniejszania. Bridge nie ostrzy zdjęć bez wiedzy usera i ma na pewno inny algorytm renderujący niż ACDSee.
Janusz,
-
-
No to źle oglądasz w ACDSee. Nie ma sensu oglądać w takim powiększeniu.
Bridge wyświetla zdjęcia z ustwaieniami zapisanymi w pliku *xmp czyli tak jak wychodzi z ACR czy LR. Koniec. Kropka. Jeśli coś nie jest ustawione w ACR to Bridge wyświetli bez tych ustawień.
Janusz,
-
No dobrze Panie Januszu, czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to co wyjdzie z ACR jest wyświetlane w Bridgu,natomiast wszystkie późniejsze czynności jakie są zrobione już w PS są niewidoczne w Bridgu ?Komentarz
-
To co napisalem o .xmp dotyczy RAWów. Jpegi, tiffy i inne pliki utworzone i zapisane PSem Bridge wyświetla normalnie. To pliki w pewnym sensie "zamknięte". RAW jest "otwarty" choć oba można dalej obrabiać.
Janusz,
-
Panie Januszu dziękuje bardzo za te wszystkie odpowiedzi, nie chciałbym Panu "zawracać głowę" ale mam takie może nie profesjonalne pytanie a mianowicie, To co należy poustawiać i gdzie abym mógł oglądać zdjęcia w Bridgu w takiej samej jakości jak w ACDSee?Komentarz
-
To ACDSee źle je wyświetla więc raczej trzeba by coś poustawiać w ACDSee. Zapewne wyłączyć mocne ostrzenie.
OSTROŚĆ NIE JEST WYZNACZNIKIEM "JAKOŚCI".
Janusz,
Komentarz