#59 2w1 Blenda 80cm za 20zł

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • senner
    Początki nałogu
    • 2007
    • 328

4. działanie

mając już gotową blendę sprawdziłem jej skuteczność.
    jednak warunki były dosyć ciężkie - jeden statyw, jedna lampka (oczywiście normalna, nie studyjna - 40 W zwykłej żarówki) brak modela/ki (godz. 2 w nocy) ale na szczęście dużo przestrzeni :]
    ale że nie takie rzeczy się robiło - dałem radę
    tak więc powitajmy naszą modelkę - panią Żabę - jakże uroczą
    najpierw będę dawał zdjecie pani Żaby a później ustawienie oświetlenia z jakim było robione zdjęcie.
    może nie wszędzie efekty są bardzo widoczne ale nie raz nawet drobne zmiany oswietlenia zmieniają całkowicie zdjęcie..

mam nadzieję że komuś się ten tutorial przyda

pozdrawiam i dziękuję za uwagę

in film we trust

Komentarz

• dsliwinski
      • 2008
      • 2

W "chudych" czasach bawiłem się takimi blendami z folii lub osłon samochodowych, ale moim zdaniem one za bardzo "blikują", więc najlepszym rozwiązaniem z tych tanich jest styropian. A z drugiej strony te chińskie blendy są takie tanie, że po co się w to bawić samemu...

Komentarz

• AmatorKrak
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 43

Ja znalazłem inny sposób, wykorzystałem jako bazę osłonkę na tylną szybę (czarna siateczka). Wszyłem poprostu inny materiał, z srebnego ekranu pod przedną szybę czasem kozystam ale troszkę za mocno odbija jak dla mnie. Blendę mocuję za pomocą regulowanego drążka (dwie rurki aluminiowe połączone trzecią która jest wsuwana do nich i blokowana za pomocą takiego mechanizmu jak maja kijki turystyczne)Poniżej kilka fotek, pozostałe zamieszczę jak znajdę troszkę czasu na wgranie ich na shack`a
        EOS 50D 400D 300, +Ckit + C55-250 + C50 1.8 + 430EX + C28-90 4-5,6 + T18-50 2.8+ Sherpa450 i inna drobnica

Komentarz

• kieza
          Bywalec
          • 2008
          • 145

wszystko pięknie - tylko chuchnąc na taką konstrukcję i sie porwie, mam inny pomysł:

1 m2 folii monochromatycznej samoprzylepnej złotej - 7 zł
          1 m2 folii monochromatycznej samoprzylepnej srebrnej - 7 zł

1 m2 pcv 4 mm lub hipsa 2 mm - pcv około 20 zł, hips 10 zł za 1 m2

pcv lub hipsa wycinamy w dowolny kształt (można ręcznie nożykiem introligatorskim)oklejamy dwustronnie folią (złotą i srebrną)

GOTOWE

taki zestaw można zwinąc w rurlon o średnicy około 30 cm także jest w miarę mobilny

co do mocowania do statywu to wystarczy śruba metryczna, dwie podkładki i nakrętka i jakaś klema na głowice

jak zrobie ją w tygodniu to wkleje foty ;]

gotowe do trzymania w ręku

Komentarz

• ararek

Ja proponuję rurki/patyczki (nie wiem, które słowo będzie właściwsze) od namiotu z włókna węglowego, sprężyste i wytrzymałe. Standardowo takie coś ma góra 3 łączenia więc należałoby to pociąć na większą ilość kwałków i zastosować metalowe łączenia o minimalnie większej średnicy. Chyba każdy wie o co chodzi.
            Przystępuję do budowy, mam nadzieję że wypali.

Pozdrawiam

Komentarz

• Lukis
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 26

Mogę prosić o odświeżenie zdjęć autora tematu?
              Canon 450D | C18-55 IS | C50mm f/1.8 | Samyang 8mm fisheye | Sunpak PZ42X

Komentarz

• kermiter
                Coś już napisał
                • 2008
                • 59

na 2 stronie masz prawie to samo ze zdjeciami
                Fotografie są jak cebula - mają warstwy. - Shrek

Moje zdjęcia

Komentarz

• sebastian-n

ta sama prosba

Komentarz