#58 Własny bokeh

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Po prostu autorowi moda poza aparatem i dekielkiem nie chciało się jeszcze tachać modelki i lampy. Samodzielnie dowyobraź sobie panią na pierwszym planie.

Komentarz

• Slider
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1052

Zamieszczone przez micles
      Samodzielnie dowyobraź sobie panią na pierwszym planie.
      Dokładnie. To co ma być na zdjęciu ostre, ostre będzie, chodzi tylko o kształt bokehu. Tak jak pani od kotów mówi; wystarczy zwykła matowa tektura, nie trzeba odrazu ponosić szkód materialnych i wiercic dekla:-)

Na pytanie czy w kompaktach się da.. nie widze przeciwwskazań, przy czym trzeba być bardziej precyzyjnem z uwagi na mniejsze obiektywy i potrzebę zrobienia mniejszego otworu. poza tym powinno się dać:-)

Komentarz

• gervee
        Początki nałogu
        • 2004
        • 371

Zamieszczone przez piast9
        Patent fajny, efekt jarmarczny ale może być sympatyczny przy niektórych kadrach. Ja mam na to prostszy sposób, podpatrzony z forum M42. Po narysowaniu/wydrukowaniu obrysu na jakimś grubszym papierku wycina się go nożykiem, papierek zamazuje na czarno i wycina kółko o średnicy odpowiadającej wewnętrznej średnicy filtra UV. Papierek taki wchodzi na wcisk do filtra. Mniej roboty niż przy wierceniu plastiku, efekt identyczny.
        Wypróbowałem wczoraj wieczorem z ręki dwa wzorki wycięte na szybko nożykiem w papierze. Jeden to gwiazdka a drugi cztery serca .... (jakość zdjęć podła ale nie o to chodzi). Niestety z powodu pogody nie było chętnych do pojawienia się na pierwszym planie .
        1.

2.
        ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

Pracuję...