#44 Sposób na konwenter-rybie oko-za 12 złotych..

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • malyglod
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 31

szczerze mówiąc, to mi też by było szkoda tych 12 złotych.. lepiej się napić i przez pół dnia widzieć podwójnie, niż przez pół dnia patrzeć przez takie quazi rybie oko ;-)
    portfolio | blogspot | digart

Komentarz

• siudym
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2249

Mialem farta - gwint mojego judasza jest dokladnie taki sam jak gwint w moim starym medionie 2mpix Niestety winieta straszna jest, musze przyciac nieco judasza. Sampli brak, bo strasznie to wyglada obecnie, jak kupie drugie "szkło" w 'meblarskim' to obublikuje rezultat :}

Komentarz

• tito86
        Bywalec
        • 2009
        • 116

opis wykonania takiego cacka ze zdjęciami jest na forum m42. sam się bawiłem, jest to niewątpliwie tania alternatywa, ale kosztem jakości...
        http://michalwloch.blogspot.com/

Komentarz

• Paviarotti
          Bywalec
          • 2009
          • 135

Co do taniego sposobu na rybie oko za niewielką cenę to polecam z całego serca zakłady okulistyczne. Podpytywałem pewnego czasu o soczewki rozpraszające (np. -10D). W jednym zakładzie dostałem za darmo starą, nieoszlifowaną soczewkę o dość dużej średnicy (ok 55 mm). Podpiąłem do posiadanego wtedy Canona S5 i efekt był zaskakujący - ogromne zwiększenie pola widzenia. Na drugi dzień poleciałem i w tym samym sklepie zamówiłem taką soczewkę, tylko, że lepszą, bo szklaną, z powłokami i o średnicy 60 mm Cena nie była duża (okolice 15 zł) a jakość takiej soczewki w aparacie kompaktowym wystarczająca. W centrum kadru naprawdę niewidoczne pogorszenie jakość, po bokach najbardziej doskwierała abbercja i spadek rozdzielczości. Soczewkę zamocowałem na domowej roboty tulejce i śmigała rok
          5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• suluf
            Bywalec
            • 2009
            • 109

Masz może jakieś sample ?
            Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

Komentarz

Pracuję...