#41 O ostrzeniu do druku uwag kilka.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dorob

Janusz Brody napisał:
    "Wykonajmy takie obliczenia na przykładzie formatu 10x15cm. Żeby uzyskać 312 DPI (123 DPcm jak w mojej drukarce) potrzebujemy zdjęcia o rozmiarach 10x123 na 15x123piksele czyli 1230x1845pix"

Witam serdecznie, bardzo pomocny artykuł.
    W związku z nim mam pytanie:
    Do tej pory nie drukowałem zdjęć z prostego powodu, nie miałem drukarki
    W chwili obecnej nabyłem Canon Pixma iP 4500, która ma rozdzielczość 9600x2400 dpi. Moje pytanie dotyczy sposobu wyliczenia parametru DPcm.
    Skoro mam drukować zdjątka w domowych warunkach to chciałbym to robić dobrze, a niestety nie wiem jak wyliczyć ten parametr
    Bardzo dziękuję za pomoc.

Komentarz

• cranium84

Wiem że temt byl poruszany dawno ale jezeli ktoś mi moze powiedziec czy dobrze myśle ..
      chce wywołac zdjęcia 15x23 do labo mam oddać pliki 152 mm na 228 mm DPI 400 tak mam skadrować zdjęcie i takie oddać i teraz jezeli chodzi o wyostrzanie ustawiam w photoshopie na 25 % i nastpnie ostrze jakimś narzedziem tak by efekt byl widoczny ...( np inteligetne wyostrzanie .. ) ( np. po powiekszeniu 100 % pojawiają sie straszne szumy ) rozumiem że tych szumów nie będzie na zdjęciu ? i bedzie wyglądać tak ja te 25 % ?

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez cranium84
        Wiem że temt byl poruszany dawno ale jezeli ktoś mi moze powiedziec czy dobrze myśle ..
        chce wywołac zdjęcia 15x23 do labo mam oddać pliki 152 mm na 228 mm DPI 400 tak mam skadrować zdjęcie i takie oddać i teraz jezeli chodzi o wyostrzanie ustawiam w photoshopie na 25 % i nastpnie ostrze jakimś narzedziem tak by efekt byl widoczny ...( np inteligetne wyostrzanie .. ) ( np. po powiekszeniu 100 % pojawiają sie straszne szumy ) rozumiem że tych szumów nie będzie na zdjęciu ? i bedzie wyglądać tak ja te 25 % ?
        a skąd wartość 400 DPI? Lab maksymalnie w 300dpi zrobi albo i mniej - dowiedz się jaką rozdzielczość robią, jakie dokładnie wymiary ma odbitka (w cm) i przelicz sobie na cale i rozdzielczość w punktach na cal będziesz miał - i z tego wyjdzie ci rozdzielczość
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• cranium84

no wlasnie parametry pliku ktory ma byc do labu przygotowany to 400 DPI i 228 mm na 152 mm widocznie mają takie maszyny ktore robią w takich rozdzielczosciach

Komentarz

• wujek
            Coś już napisał
            • 2008
            • 86

Zamieszczone przez arturs
            a skąd wartość 400 DPI? Lab maksymalnie w 300dpi zrobi albo i mniej - dowiedz się jaką rozdzielczość robią, jakie dokładnie wymiary ma odbitka (w cm) i przelicz sobie na cale i rozdzielczość w punktach na cal będziesz miał - i z tego wyjdzie ci rozdzielczość
            Witam.
            Ostatnio zapytałem laboludka na jakim sprzęcie pracują i powiedział: Konica R2. Wg specyfikacji ma ona 400dpi.

Miałem też okazję zamówić skan i odbitki i powiem tak - odbitki żyleta, skan do joj. Jak oni to robią?

Pytanie drugie - czy negatyw zeskanowany tzw. płaszczakiem w np.600dpi da lepsze efekty od ww. R2 (400dpi)?

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez wujek
              Witam.
              Ostatnio zapytałem laboludka na jakim sprzęcie pracują i powiedział: Konica R2. Wg specyfikacji ma ona 400dpi.

Miałem też okazję zamówić skan i odbitki i powiem tak - odbitki żyleta, skan do joj. Jak oni to robią?

Pytanie drugie - czy negatyw zeskanowany tzw. płaszczakiem w np.600dpi da lepsze efekty od ww. R2 (400dpi)?
              co to jest "płaszczak"? podejrzewam że skaner z tzw. "przystawką" - jeśli tak to zapomnij - te przystawki są raczej do ****.. co innego przyzwoity skaner bębnowy - ale to niestety kosztuje..
              poza tym jak chcesz porównać efekty skanu z odbitką? bo nie bardzo wiem o co pytasz..
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• My Nick
                Bywalec
                • 2007
                • 219

Ja mam zapytanie na zdjęciu jakiej wielkości pracować przy obróbce globalnej (chodzi mi o wielkość wyświetlaną na monitorze). Czy zdjęcie na cały monitor czy zbliżone do chcianej wielkości odbitki.
                EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez My Nick
                  Ja mam zapytanie na zdjęciu jakiej wielkości pracować przy obróbce globalnej (chodzi mi o wielkość wyświetlaną na monitorze). Czy zdjęcie na cały monitor czy zbliżone do chcianej wielkości odbitki.

Przeczytaj, proszę, pierwszy post - akapit 6 i 7.

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• My Nick
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 219

Wyraziłem się nieprecyzyjnie. Twoje wskazówki co do ostrzenia stosuję dokładnie i od chwili jak je przeczytałem. Chodziło mi raczej o zmiany typu kontrast, jasność itp
                    EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

Pracuję...