#36 Balans Bieli czyli szarość.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszkaratysz
    Początki nałogu
    • 2009
    • 330

Zamieszczone przez Sempoo

Używam nieskalibrowanego monitora CRT, ALE mam idealnie szary odnośnik w postaci szarego interfejsu LR.
    Myślisz, że szary interfejs na nieskalibrowanym monitorze jest na prawdę szary?

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez jsb
      ....
      1. Instrukcja dla Canona 5d2 (nie wiem jak inne) w dziale balans bieli wg wzorca wyraźnie mówi że lepsza od białej kartki będzie szara (18%) karta......
      Instrukcje aparatu mają to do siebie, że są pisane dla... no właśnie... nie wiem dla kogo. Instrukcja od 1Ds3 ogólnie zwiera to samo co instrukcja od kompakta - np. str. 40 'jak trzymać aparat'. Pewnie adresowane do jakieś "średniej" więc... dobrze opisane są tylko pokrętła i CF - nawet z tym można by się spierać. Reszta to wiedza dla początkujących i to, niestety, najczęściej przez tychże początkujących zupełnie olewana.

Po mojemu to o tym gdzie jest techniczne optimum w którym należy ustalać WB to "środek matrycy" w sensie zapisu czyli jej liniowości. Ten "środek" leży dokładnie pośrodku liczby bitów i dokładnie 1 EV od góry. Większość poradników zaleca ustawianie WB na "bardzo jasno szary" czyli raczej bliżej 8-mej strefy. Na tablicy gretaga (24 polowej) zalecany jest drugi lub pierwszy (w tej kolejności) od lewej szary kwadrat. To jest techniczne optimum. Na zdjęciu, jak wiadomo, techniczna poprawność nie zawsze wychodzi na dobre.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• qbar
        Coś już napisał
        • 2009
        • 64

Padam przed tobą na kolana Januszu. Chciałbym Ci szczerze podziękować za wszystkie pomocne rady których udzieliłeś na tym forum. Jestem pełen podziwu dla twojego profesjonalizmu, wiedzy i cierpliwości.

Już dawno chciałem napisać tego posta, ale przez długi czas trochę krępowałem się pisać na CB. Teraz kiedy się już przełamałem chciałbym tylko dodać, że przybliżyłeś mi zagadnienia, które wcześniej wydawały mi się nie do ogarnięcia przez tak miernego foto - kmiotka jak ja. Od dawna czytam twoje posty i będę dalej do nich sięgał bo są dla mnie skarbnicą wiedzy o fotografii.
        Już nie pamiętam, kiedy ostatnio położyłem tyle wazeliny. A tak na serrio to:

Dzięki
        http://www.canon-board.info/galerie-...aparatu-74163/ - galeria na CB

Komentarz

• Pennywiseman
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 18

zgadzam się w 100 % z tym co Pan pisze o odwzorowaniu kolorów lecz mam problem z moim 5d mk II. czytalem na fotopolis ze AWB jest mocną stroną tego modelu, a moje zdjęcia nim zrobione są po prostu czerwono-żółte, nawet ustawienie WB pasujące do warunków nie spełnia roli a w tak drogim aparacie nie powinno być z tym problemu. jako przykład to zdjęcie które zrobiłem w kościele na ślubie znajomych

obiektywem 16-35 mm , 1:2.8 L II

czy jest z nim coś nie tak(aparatem)? czy mam powody do obaw ? czy za każdym razem jak robie zdjęcia muszę ustawiać WB ręcznie?

Komentarz

• manfred1
            Uzależniony
            • 2007
            • 842

Iso 1600 raw i "to" zdjęcie po drobnej korekcie w programie będzie bardzo dobre.
            Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• Raideur
              Początki nałogu
              • 2011
              • 265

Pennywiseman Uzywajac 5D MKII nie zawsze robilem zdjecia AWB bo to nie do konca sie sprawdza i nie czuj sie zawiedziony ,na DPP sobie poprawisz w kilka sekund wiec nie ma potrzeby robienia z tego problemu,automatyka nie zawsze sie sprawdza,nie wazne jaki to aparat i za ile.

Komentarz

• flankerp
                Uzależniony
                • 2010
                • 636

.. Ja większość zdjęć na zewnątrz robię na chmurcę (chyba, że chcę jakiś konkretny efekt wydobyć). Sprawdza się w 200%. Czasem tylko delikatna korekta w LR.
                Zresztą robię to za poradą Briana Petersona

W pomieszczeniach to loteria, więc trudno poradzić....
                Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• tlustyx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1304

Zamieszczone przez flankerp
                  .. Ja większość zdjęć na zewnątrz robię na chmurcę
                  Ciekawa teoria, później ludzie - był ostatnio taki wątek - piszą, że trawa żółta wychodzi, chyba nie tak zawsze się sprawdza. Jednak, zależy co i kiedy się fotografuje.
                  6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                  Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• flankerp
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 636

Ciekawa teoria, później ludzie - był ostatnio taki wątek - piszą, że trawa żółta wychodzi, chyba nie tak zawsze się sprawdza. Jednak, zależy co i kiedy się fotografuje.
                    Ja piszę ze swojego doświadczenia za poradą innego fotografa.
                    Korzystam z porady i nie mam żółtej trawy, ale oczywiście nie znaczy to, że należy wyłączyć zdrowe myślenie. Jak robisz w pełnym słońcu (czego się unika, ale załóżmy) albo w drugą stronę, to wówczas wiadome jest, że należy założyć korektę...
                    Ta metoda sprawdza się w większości na zdjęciach, które się fotografuje w dobrych warunkach (czytaj nie w pełnym słońcu)

Ja przeanalizowałem ostatnie kilkadziesiąt zdjęć z różnych miesięcy gdzie robiłem Landscapy zanim zacząłem stosować tę metodę i stwierdzam, że nawet AWB ustawiał podobnie zatem to jest to dobra metoda, ale nie każę się z nią zgadzać.
                    Z radami jest tak, że możesz ale nie musisz skorzystać...
                    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Hmmmmmm... no nie wiem. Chmury, zwlaszcza w "fotograficznych" godzinach rzadko bywaja czysto biale lub szare. Z reguly piekno lanszaftow polega m.in na kolorowych, czesto fioletowych, zoltych, brunatnych czy rozowych chmurach. (sorry nie mam polskich liter). :-)

Ustawianie WB na chmury to, dla mnie, ostatecznosc - jak juz zupelnie nie ma nic innego. Spodnie czesci chmur nawet w poludnie nie sa szare a biel bywa mocno podniebieszczona.

Janusz,
                      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Hmmmmmm... no nie wiem. Chmury, zwlaszcza w "fotograficznych" godzinach rzadko bywaja czysto biale lub szare. Z reguly piekno lanszaftow polega m.in na kolorowych, czesto fioletowych, zoltych, brunatnych czy rozowych chmurach. (sorry nie mam polskich liter). :-)

Ustawianie WB na chmury to, dla mnie, ostatecznosc - jak juz zupelnie nie ma nic innego. Spodnie czesci chmur nawet w poludnie nie sa szare a biel bywa mocno podniebieszczona.
                        Wiesiek, mamy 2012 rok, moim zdaniem czas na tutorial UniWB

Co do chmur, kiedyś, w czasach Powershota G3 ktoś się tym pochwalił na pl.rec.foto.cyfrowa, ale ztcp to było w kontekście "punktu wyjścia" do poprawnego WB, ustawianego w ACR.
                        the silence is deafening

Komentarz

• tlustyx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1304

.. Ja większość zdjęć na zewnątrz robię na chmurcę
                          Zamieszczone przez Janusz Body

Wydaje mi się, że "na chmurce" to chodzi o ustawienie WB w aparacie na pochmurny dzień 6000K - przynajmniej tak to zrozumiałem.

Ja piszę ze swojego doświadczenia za poradą innego fotografa.
                          Korzystam z porady i nie mam żółtej trawy,...
                          Bo wiesz jak i kiedy robić zdjęcia - co widać w twoich fotografiach.
                          Jednak zdarzają się początkujący fotografowie i korzystają z porady i na "chmurce" robią w pełnym słońcu (w dodatku jpg.), a później piszą, że kolory na zdjęciach "nie takie".
                          6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                          Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• flankerp
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 636

Ludzie, ale ja mam na mysli WB na ustawiony na opcje: niebo zachmurzone, nie celując aparat na chmury
                            Źle się pewnie wysłowiłem

Komentarz

• Sempoo
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 273

A ja ustawiam WB na oko, tu chodzi o to, aby mieć wyćwiczone widzenie balansu kolorów, wtedy wzorniki i tajne metody nie są potrzebne, bo zdjęcie ma wyglądać fajnie a niekoniecznie mieć super-realny balans bieli. Temat podobny, jak z szumami, szumofobów tutaj sporo
                              60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

Pracuję...