#29 Sposób na usuwanie aberracji ze zdjęć w PS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Richie
    Uzależniony
    • 2006
    • 625

#29 Sposób na usuwanie aberracji ze zdjęć w PS

Może już było gdzieś na forum

Wybieramy: Image ,Adjustment ,Hue/Saturation
    W zakładce Edit wybieramy Magentas
    Hue ustawiamy +16,Saturation -80 a następnie suwakiem na samym dole regulujemy w lewą stronę obserwując wyniki działań. Ja używam takich wartości przy ustawianiu i z wyników jestm zadowolony.

Przed redukcja

Po redukcji

Metoda sprawdza się gdy robimy zdjęcia w jpg.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

popraw proszę czytelność postu i wstaw brakujące zdjęcia
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Quall

w PS CS2 filtr otwierajacy pliki RAW ma zakladke dot. aberacji i dziala poprawnie przynajmniej zdjecia zrobione obiektywem 17-85 gdzie aberacja jest czesto widoczna

Komentarz

• iREM
        Uzależniony
        • 2005
        • 951

Zamieszczone przez Richie
        Może już było gdzieś na forum
        Wybieramy: Image ,Adjustment ,Hue/Saturation
        W zakładce Edit wybieramy Magentas
        Hue ustawiamy +16,Saturation -80 a następnie suwakiem na samym dole regulujemy w lewą stronę obserwując wyniki działań. Ja używam takich wartości przy ustawianiu i z wyników jestm zadowolony.
        A widziałeś co się dzieje z obszarami w kolorze magenty po tej zmianie?
        Czy zakłada się że ten kolor nie występuje w "przyrodzie"?
        Wszystko można zrobić lepiej.
        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Mnie się wydaje, że mając PSa najlepiej jednak używać CameraRAW i zakładki Lens. Dobrze jest wcisnąć przycisk Alt w trakcie jeżdżenia suwakami "Fix XX/YY Fringe". To znakomicie ułatwia usunięcie aberracji na zasadzie "one at the time" Żeby było ciekawiej usuwanie aberracji w konwerterze nieznacznie zdjęcie podostrza (zwiększa się kontrast krawędzi).

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• makkak
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 34

Zgodze sie jesli mamy fotke tylko w jpeg, jesli w RAW to za komentujacymi, zakladka lens w CameraRAW.
            350D, KIT 18-55, Sigma 70-300 4.0-5.6, Canon 50 1.8, 2x512MB, filterki :P

Komentarz

• sandr
              Bywalec
              • 2005
              • 103

Zamieszczone przez Janusz Body
              Mnie się wydaje, że mając PSa najlepiej jednak używać CameraRAW i zakładki Lens. Dobrze jest wcisnąć przycisk Alt w trakcie jeżdżenia suwakami "Fix XX/YY Fringe". To znakomicie ułatwia usunięcie aberracji na zasadzie "one at the time" Żeby było ciekawiej usuwanie aberracji w konwerterze nieznacznie zdjęcie podostrza (zwiększa się kontrast krawędzi).
              Szczerze mówiąc mam z tym problem. Owszem, z wciśniętym Alt, aberracja pięknie znika - ale po zwolnieniu tego klawisza wraca na swoje miejsce jak gdyby nigdy nic, co gorsza jest widoczna na przekonwertowanym jpegu... Może coś robię nie tak?

Komentarz

• musiek
                • 2012
                • 2

Na jpgi też jest metoda; otwieramy PSa, Plik>Otwórz jako...>wybieramy nasz plik, na dole w rozwijanej liście zaznaczamy Canon RAW (CR2) i otwieramy-plik JPG otwiera się w ACR a tutaj już wiadomo.

Komentarz

Pracuję...