#28 Obiektyw makro za 50zł.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

Zamieszczone przez iso666
    Hej hej!!

Wszystko bardzo ładnie pięknie!!

Też się poważnie zastanawiam nad zrobieniem sobie takiego obiektywu ale mam kilka pytań:
    1) Mam analoga i pytanko czy można sobie zmieniać obiektywy podczas gdy film mam w środku aparatu??
    2) Pochwalcie się swoimi zdjęciami, żebym mógł na 100% utwierdzić się w przekonaniu, że obiektyw za 50zł też potrafi niezłe fotki robić!!
    3) Czy jest mozliwość ustawiania ostrości ręcznie a nie "z buta"?A jezeli nie to czy jest jakakolwiek szansa i możliwość dorobienia jakiegoś pokretła do ostrości?

Pozdrawiam!
    1. Tak, oczywiście :-)
    2. Ja dałem jedno na początku wątku.
    3. Niestety metoda "z buta" jest najefektywniejsza.

Jeśli się uda to w przyszłym tygodniu dodam jeszcze jeden tutorial. Przystosowanie tego obiektywu do systemu Olympus OM. Nie jest to takie proste jak w EOS'ie, ale wykonalne. Muszę tylko gdzieś kupić dekiel do body i zaczynam majstrować Ten obiektyw jest na tyle dobry (na kliszy, nie wiem jak na matrycy), że chyba sobie odpuszczę kupno pierścieni pośrednich za 482zł. Jedynym mankamentem jest ciemnienie połówki klina i mikrorastra więc dobrze jest mieć matówkę 1-4, 1-11 lub 2-4.

Komentarz

• irekaro
      Początki nałogu
      • 2007
      • 262

ja kupiłem FIEDA od ruskich, obiektyw jest na M42,więc tylko przykręciłem i działa- ładne makro. obiektyw wabi się -industar 61 L/D 2,8/55
      canon

Komentarz

• an_zak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 427

Zamieszczone przez slawi_3000
        Nie przyda ci sie raczej - tylko jedna soczewka - tak więc brak korekcji wad.
        Hm, druh ma obiektyw bilar - peryskop (dwie soczewki plecami do siebie), przesłona pomiędzy nimi

Komentarz

• Buster

tez sie na to pisze
          mozecie mi tylko wytlumaczyc co znaczy "z buta" ?

Komentarz

• tpop
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1465

ostrzenie polega na przyblizeniu sie badz oddaleniu od obiektu. To prawie tak jak ze stałkami. Mowi sie ze nie mają zooma. Mają - nożny
            photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Morfiko
              Coś już napisał
              • 2007
              • 67

Canon Eos 650 + Obiektyw Wlasnej Robooty zaprezentoawny w temacie + Film Kilkuletni Kodak Iso 200 :

http://foto.recenzja.pl/ekran.php?pic_id=58798

http://foto.recenzja.pl/ekran.php?pic_id=58802

Pozdrawiam

Komentarz

• iso666

Zamieszczone przez Bagnet007
                1. Tak, oczywiście :-)
                Bagnet007, ale pozbawiam się jednej klatki z filmu czyż nie?

Komentarz

• mystique1979

Witam.
                  Czy jest mi ktos w stanie powiedziec, czy srednica tego obiektywu (Sigma Symbol) pozwala na zamontowanie DCR'a 250?

pozdrawiam

Komentarz

• Bagnet007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1344

Zamieszczone przez iso666
                    Bagnet007, ale pozbawiam się jednej klatki z filmu czyż nie?
                    Nie Dużą część światła odbija lustro a ta część która wpada pod lustrem jest zatrzymywana przez migawkę. Metal ma tę właściwość, że nawet gdy jest tak cienki jak lamelka migawki, nie przepuści światła.
                    Możesz zmieniać obiektywy do woli, a nawet chodzić z odpiętym obiektywem.

Komentarz

• kaba

udało się komuś przerobić obiektyw ze Smieny 8 ? tak, żeby działał

Komentarz

• robgr85
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1719

Cześć!

Poprostu niesamowite. Wczoraj zrobiłem sobie ten obiektyw i działa jak ta lala. Mam pytanie, otuż co zadecydowało o wyborze akurat tego obiektywu? Przypadek? Może za jakiś czas zabrałbym się na podłączenie jakiegoś starego ruskiego megazooma z wieczkiem od mojego eosa... ale szkoda trochę zabierać się za to jeśli nie będzie miało szans na działanie... Zatem proszę o jakieś lepsze rozjaśnienie tematu kryteriów doboru soczewek.

Pozwoliłem sobie na nagranie mojego procesu przeróbki smeny i napisanie do tego kilku słów wyjaśnienia (ale strona jest w angielskim). Na końcu strony są próbki które zrobiłem przy użyciu tego właśnie 'makra', oraz link do mojego filmiku z 'taśmy produkcyjnej' na metacafe.

Choose a memorable domain name. Professional, friendly customer support. Start using your domain right away.

Jeszcze raz dzięki. Normalnie należy Ci się piwko.

Pozdrawiam,
                        Robert

P.S. Jeszcze jedno pytanie. Rozumiem że można uzyskać większe powiększenie oddalając obiektyw od body naszego aparatu (i trzeba wtedy lepiej doświetlić fotografowany obiekt). Są jakieś wzory na to? Chodzi mi o zależność odległości obiektywu do uzyskanego powiększenia.
                        Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
                        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Zamieszczone przez robgr85
                          Cześć!

Poprostu niesamowite. Wczoraj zrobiłem sobie ten obiektyw i działa jak ta lala. Mam pytanie, otuż co zadecydowało o wyborze akurat tego obiektywu? Przypadek? Może za jakiś czas zabrałbym się na podłączenie jakiegoś starego ruskiego megazooma z wieczkiem od mojego eosa... ale szkoda trochę zabierać się za to jeśli nie będzie miało szans na działanie... Zatem proszę o jakieś lepsze rozjaśnienie tematu kryteriów doboru soczewek.

Pozwoliłem sobie na nagranie mojego procesu przeróbki smeny i napisanie do tego kilku słów wyjaśnienia (ale strona jest w angielskim). Na końcu strony są próbki które zrobiłem przy użyciu tego właśnie 'makra', oraz link do mojego filmiku z 'taśmy produkcyjnej' na metacafe.

Choose a memorable domain name. Professional, friendly customer support. Start using your domain right away.

Jeszcze raz dzięki. Normalnie należy Ci się piwko.

Pozdrawiam,
                          Robert

P.S. Jeszcze jedno pytanie. Rozumiem że można uzyskać większe powiększenie oddalając obiektyw od body naszego aparatu (i trzeba wtedy lepiej doświetlić fotografowany obiekt). Są jakieś wzory na to? Chodzi mi o zależność odległości obiektywu do uzyskanego powiększenia.
                          Tak, jedynie przypadek zadecydował, że wybrałem właśnie ten obiektyw
                          Podłączyć w ten sposób można praktycznie każdy obiektyw. Zaletą tego obiektywu jest jego kompaktowość.
                          Bardziej oddalajac obiektyw dostaniemy większe powiększenie. A jakie to będzie powiększenie można policzyć... hmmm, niestety nie pamiętam jak to policzyć Jest taki mały polski programik spot. Tam jest wszystko co potrzeba.

Komentarz

• tra
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 18

Na początku witam serdecznie wszystkich !
                            Pomysł bardzo mi się spodobał i jak tylko dotrze do mnie smiena zabieram się za robotę!
                            Czy ktoś już rozbierał smienę 8, bo właśnie taką dostanę ?

pozdrawiam

Komentarz

• tra
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 18

Witam!
                              Próbuje jakoś dostać się do tego obiektywu i nie za bardzo mi to wychodzi
                              Doszedłem do czegoś takiego i jakoś dalej nie mogę nic odkręcić, jakby mógł ktoś pomóc byłoby super.

pzdr.

Komentarz

• gof
                                Dopiero zaczyna
                                • 2007
                                • 49

A skąd bierzecie dekielki, na których to montujecie? Średnio widzi mi się psucie oryginalnego dekielka od 350d...
                                EOS

Komentarz

Pracuję...