#28 Obiektyw makro za 50zł.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jurrras

no i działa

zrobiłem i zaczynam testować - tak na szybko, to całkiem ok

Komentarz

• Maciej_Grabowski
      Zablokowany
      • 2007
      • 92

jzu to zorbiłem działa wysmienicie

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Zamieszczone przez karolosz
        muszę dodać ,że zauważyłe( niestety nie na zdjęciach, że można ten "obiektyw" jeszcze oddalić. powiększenie jest większe ale jak to wygląda w praktyce to nie wiem , niestety nie mam cyfrowej lustrzanki... , wystarczyło by dorobić jakiś pierścień pośredni i cyk....jak by ktoś miał efekty to chętnie zobaczę...
        Zerknij na pierwszy post i ostatnie zdjęcie. Można go wkręcać i wykręcać zmieniając jednocześnie skalę :wink: Zanim rozpocząłem ten temat na CB to sam obiektyw i dekielek dzieliły jeszcze takie ok. 1,5cm tulejki. Szparę zakleiłem czarną taśmą izolacyjną, następnie obwinąłem sreberkiem i jeszcze jedną warstwą taśmy. Wtedy miałem skalę sporo większą od 1:1, ale światła było zbyt mało aby to wykorzystać np. w lesie. Zmniejszyłem dystans przykręcając obiektyw bezpośrednio do dekielka i to jest chyba w tym przypadku najlepsza konfiguracja :smile:

Komentarz

• hroopek
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 34

A podejdzie jakis inny obiektyw? Jaki jest warunek uzytkowalności obiektywu?
          Zastanawiam się nad szkłem z aparatu FED 5B?
          Duża Puszka i

Komentarz

• bruckner
            Początki nałogu
            • 2006
            • 275

Zamieszczone przez hroopek
            A podejdzie jakis inny obiektyw?
            Bardzo możliwe
            Jaki jest warunek uzytkowalności obiektywu?
            Warunek jest pewnie taki żeby obiektyw za daleko nie był żeby nie winetował
            Zastanawiam się nad szkłem z aparatu FED 5B?
            powinien działać... tylko kwestia zamocowania.

Pozdrawiam

Fotki Digart
            FOTOblog

Komentarz

• adam_k
              Bywalec
              • 2006
              • 235

a moze latwiej by było wykorzystać obiektyw od powiększalnika? np taki
              http://www.allegro.pl/item165429307_...zy_ideal_.html

Komentarz

• lukrobax

Czy myślicie, że od SMENY 8 obiektyw też będzie się nadawał? Jest trochę inaczej skonstruowany, parametry jednak ma chyba takie same.. A wygląda tak:

Komentarz

• koyot77
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 90

Co do makro za 50pln - oprócz nakładu pracy bo nie mówię już o kosztach, kupiłem zenita ET z przyzwoitą 58/2, (tak tak wiem .. wiem nie raz juz o m42 było) z przesyłką za 36pln do tego dokupiłem komplet pierścieni za 25pln i macro jak znalazł, tak samo jak z obiektywem Smena8 używam BAF (Bujany Autora Focus ) może koszt nieco wyższy zwłaszcza jak ktoś nie ma przelotki EOS/M42 ale dzięki temu artykułowi ... taka przelotka to poprostu pikuś.
                  | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

• SausageDog
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 25

właśnie męczę się z rozebraniem mojej smieny 8, ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób wykręcić te części ze środka i co dokładnie tam się jeszcze przyda przy robieniu makro?

A może by tak starego polskiego Druha Synchro ma obiektyw 1.8/65 tylko jestem ciekawy jak to będzie z ostrością w takim zabytku. Może ktoś miał do czynienia z tym aparatem?

Komentarz

• Saurus
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 269

Musiałbyś gdzieś znaleźć dane dot. konstrukcji tego aparatu - odległości obiektywu od płaszczyzny filmu przy ostrzeniu na nieskończoność - wtedy da się powiedzieć czy można jakoś zrobić w pełni działającą przejściówkę albo chociaż w miarę normalnym zakresie go używać.
                      Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
                      "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• LepP
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 80

Dzięki za pomysł, już swój skleciłemi i jestem całkiem zadowolony z efektów.
                        LepP
                        5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM

Komentarz

• Morfiko
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 67

Witam
                          Mam Canona Eos 650 i to do niego chcialem zrobic to cudo z Smeny 8m.
                          A wiec napoczatku odkrecilem obiektyw , nastepnie wypatroszylem go ze spustu,migawki itp.
                          Zostawilem jedynie sam obiektyw ktory wkreca sie i mozna nim krecic w podkladce czyli tej na ktorej wczeniej byl spust itp. oraz podkladke ktora byla pomiedzy samym obiektywem a korpusem.
                          Wszystko wyczyscilem , a nastepnie przykecilem 2 podkladki 3 srubami - tak jak to bylo fabrycznie zrobione wczesniej , nastepnie zrobilem dziure w dekielku o wielkosci nieco wiekszej niz sam otwot ostatniej soczewki obiektywu , mniejwiecej taki jak otwor ostatniej podkladki ktora byla rowniez wieksza niz ostatnia soczewka.
                          Nastepnie przykleilem ostatnia podkladke do dekielka - wszystko co do wielkosci mi sie zgadza.
                          Odczekalem przykrecilem do drugiej podkladki obiektyw , zamocowalem wszystko do Canona Eos 650 i niestety nie dziala to jak nalezy.
                          Obraz jest strasznie rozmazany jedynie po rozmazanych konturach mozna zindentifikowac dany przedmiot na ktory mamy wycelowany obiektyw , do tego strasznie ciemno. - tak przynajmniej widze wszystko w wizjerze ? , moze w przypadku takiego obiektywu nie mam co zwracac uwagi na wizjer ? - Nie wiem , jestem dopiero wchodzacym w swiat fotografi.
                          Prosze o pomoc !

Pozdrawiam

Komentarz

• iso666

Hej hej!!

Wszystko bardzo ładnie pięknie!!

Też się poważnie zastanawiam nad zrobieniem sobie takiego obiektywu ale mam kilka pytań:
                            1) Mam analoga i pytanko czy można sobie zmieniać obiektywy podczas gdy film mam w środku aparatu??
                            2) Pochwalcie się swoimi zdjęciami, żebym mógł na 100% utwierdzić się w przekonaniu, że obiektyw za 50zł też potrafi niezłe fotki robić!!
                            3) Czy jest mozliwość ustawiania ostrości ręcznie a nie "z buta"?A jezeli nie to czy jest jakakolwiek szansa i możliwość dorobienia jakiegoś pokretła do ostrości?

Pozdrawiam!

Komentarz

• slawi_3000
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 568

Zamieszczone przez SausageDog
                              A może by tak starego polskiego Druha Synchro ma obiektyw 1.8/65 tylko jestem ciekawy jak to będzie z ostrością w takim zabytku. Może ktoś miał do czynienia z tym aparatem?
                              To był mój pierwszy aparat, gdzies w 1964 roku, eh, łza się kręci. Nie przyda ci sie raczej - tylko jedna soczewka - tak więc brak korekcji wad. Ze światłem też nie najlepiej - nie 1.8 :grin: , a 8.

Pozdrawiam

Sławek

Komentarz

• LepP
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 80

Tutaj próbka mozliwości obiektywu. Lekko shopowane, ale tylko kadr i delikatnie inne parametry.
                                jako ciekawostka - obiektyw wydłubany ze Smieny i podpięty do puszki 30d - home made macro :)

co do pytań iso 666 to nie wydaje mi się aby mozna było jakoś z tą ostrościa zawalczyć
                                LepP
                                5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM

Komentarz

Pracuję...