#28 Obiektyw makro za 50zł.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bagnet007
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1344

#28 Obiektyw makro za 50zł.

Brak pieniędzy matką wynalazków.
    Tak jednym słowem można opisać to co skłoniło mnie do wykonania urządzenia które chciałbym przedstawić w tym poradniku. Jest to obiektyw pozwalający otrzymać odwzorowanie obiektu w skali od ~1:1.6 f/5.6 do 1:1.25 f/8.

Do wykonania trzeba przygotować:
    -aparat Smena Symbol lub pochodny (na Allegro chodzą po ok 20-50zł),
    -dekielek EF (ok 15zł),
    -para rąk (bezcenne)
    -wiertarkę,
    -pilnik (im większy tym lepszy, ale bez przesady)
    -śrubokręty (i małe i duże )
    -pudło śrubek (będzie trzeba znaleść krótsze ekwiwalenty obecnych śrubek),
    -mocne nerwy,

Krok 1
    Najpierw należy Smenę pozbawić obiektywu. Otwierając tylnią klapkę są widoczne 4 śrubki naokoło komory przez którą pada światło - wykręcamy je. Po wykręceniu obiektyw powinien sam odpaść od korpusu aparatu. Jeśli nie to trzeba mu odrobinę pomóc. Nie trzeba się z nim obchodzić zbytnio delikatnie .

Krok 2
    Jeśli już udało się go wyjąć to pora go wypatroszyć Jest w nim wiele zbędnych części, które na nic się nie przydadzą. Śrubokrętem wydłubujemy migawkę (uwaga na soczewki ). Można sobie pomóc ucinaczkami lub czymś podobnym. Teraz można się zabrać za usunięcie reszty mechanizmów migawki: spust, kółka zębate, poprostu wszystko co już w tej chwili nie jest nam potrzebne. Usunąć można też tulejkę na którą ustawiało się czasy migawki (tą z chmurkami, deszczykiem, słoneczkiem :grin: ).

Krok 3
    Teraz trzeba przygotować dekielek. Wiercimy na samym środku dziurę. Najpierw małym wiertłem, potem dużym, tak dla ułatwienia. Duże mogło by się ześlizgiwać więc najpierw robimy małą dziurkę. Gdy już to zrobimy trzeba chwycić za pilnik i nim powiększyć otwór do średnicy ok 3cm. Tym że nie będzie to okrąg idealny nie trzeba się przejmować, ważne żeby miał ok 3cm. Jeśli się uda to można już zrobić pierwszą przymiarkę obiektywu do dekielka. Jeśli jest dobrze dopasowany i nie ma szpar pomiędzy obiektywem a deklem to idziemy dalej, jeśli są to trzeba pilnikiem dopasować wedle uznania.

Krok 4
    Teraz pozostaje przykręcić obiektyw. Aby to zrobić trzeba wywiercić małym wiertłem 4 otwory w dekielku w odpowiednich miejscach, tak aby dało się przykręcić obiektyw. Je trzeba niestety wyznaczyć samemu, chwilkę to może potrwać. Może to być również mniej niż 4. Mój obiektyw trzyma się na dekielku na 2 śrubach (kiedyś na jednej). I trzyma się całkiem solidnie. Po wywierceniu musimy odnaleźć kilka śrubek które mają taki sam gwint jak użyte fabrycznie do przykręcenia obiektywu, ale muszą być na tyle krótkie żeby nie wystawały z dekielka i nie było luzów. Można również spróbować uciąć te fabryczne na odpowiednią długość. Przykręcamy obiektyw. Jeśli już się udało, możeby cieszyć oko nowym nabytkiem :rolleyes: . Odległość ostrzenia wynosi ok 10cm dla skali 1:1.6 i jest stała

Good Luck !

Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

ja tylko dodam, że działa to nieźle, wkręcając i wykręcając obiektyw Smeny zmieniamy skalę odwzorowania, a ostrzymy "butami" Całkiem dobra jakośc optyczna.
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Bagnet007
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1344

Żeby nie było, mały przykład :

Komentarz

• bruckner
        Początki nałogu
        • 2006
        • 275

Witam.
        Mam nadzieję że obiektyw ze Smeny 8M będzie do tego celu równie odpowiedni, czyż nie? pozdrawiam

Fotki Digart
        FOTOblog

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

Zamieszczone przez bruckner
          Witam.
          Mam nadzieję że obiektyw ze Smeny 8M będzie do tego celu równie odpowiedni, czyż nie? pozdrawiam
          Z tego co widzę w goglownicy to na 100% powinien pasować. To chyba praktycznie ten sam obiektyw 50/4 tylko ma inny kolor

Komentarz

• K.Muszkiet
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 29

Zamieszczone przez bruckner
            Witam.
            Ja do swojego "obiektywu" makro wykorzystałem obiektyw ze smieny 8M i wszystko chula jak trzeba. Do prostych zabaw z makro, opisywana samoróbka nadaje się w 100%.

Pozdrawiam
            KM

Komentarz

• ishi
              Bywalec
              • 2005
              • 145

Bagnet007 dzięki wielkie za pomysł..

20minut i coś z niczego gotowe
              (smena po upadku i tak nadawała sie do wyrzucenia, a teraz prosze... :-P )

na szybko -biurkowo, cyknięte tylko w celu sprawdzenia..

( piekielnie ostry, bez zadnych szopowań itp. -jedynie zmniejszona "waga" do potrzeb www )

Komentarz

• Grzdyll
                Bywalec
                • 2005
                • 135

Świetny pomysł, melduję swój obiektyw Smienowy ukończony :grin:

Tyle ze ja odkrecałem wszystko co się dało po kolei i dzięki temu nie musiałem prawie nic wyłamywac na siłę (np. listków migawki) oraz nie wierciłem zadnych otworów i nie skręcałem śrubami - wystarczyło tylko dokładnie dopasować ten główny gwint obektywu od (strony aparatu oczywiście) do plastikowego dekielka Canona a później przykrecić z drugiej strony dekielka takim nagwintowanym cienkim pierścieniem (obecnym w zestawie ;-) )

Ogólnie polecam przepis, fajny i poręczny home-made makro obiektyw
                Ostatnio edytowany przez Grzdyll; 1789.
                Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Komentarz

• LemonR
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 234

Juz wiem skad sie biora negle wzrosty cen starych aparatow na Allegro.
                  Swoja droga mam 3 pary starych okularow zachecony tym watkiem zaczynam budowac 18-400 2,8L.
                  pozdr

Komentarz

• bruckner
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 275

Grzdyll czy mógłbyś rozjaśnić: nie odkręcałeś niczego po kolei, i nie musiałeś wyłamywać listków... czyli co ? zostawiłeś obiektyw w całości?? aaa i jeszcze z tym gwintowanym pierścieniem: w dekielku oczywiście dziurę trzeba zrobić... tylko mocujesz tym pierścieniem. Dobrze rozumiem? możesz jakieś fotki, jak to wygląda, wstawić??
                    Pozdrawiam serdecznie

Fotki Digart
                    FOTOblog

Komentarz

• Grzdyll
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 135

Oj wybacz - w poprzednim poście zupełnie przypadkiem wkradło mi się słówko "nie" nie tam gdzie trzeba - już poprawiłem i jest tak jak byc powinno, czyli że właśnie odkręcałem wszystko po kolei co się dało i dzięki temu prawie nic nie musiałem wyłamywać na siłę żeby ogołocić cały obiektyw z niepotrzebnych elementów (konieczne takie śrubokręty zegarmistrzowskie do dostania chyba w każdym hipermarkecie). A poza tym jesli dopasuje się dokładnie otwór w zaślepce plastikowej do gwintu z obiektywu to nic nie trzeba wiercić i przykręcać śrubami - polecam wycięcie wstepnego otworu za pomocą gorrrrącego gwoździa a następnie precyzyjne poprawki takim biurowym skalpelem do papieru. Et voila

Pozdrawiam
                      Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Komentarz

• furieux

wersja na pierscien, moze komus sie przyda, zeby rozlozyc bezkolizyjnie trzeba odkrecic najpierw ten wlasnie pierscien:-)

Komentarz

• karolosz
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 33

no zrobiłem owe cudo teraz trzeba przetestować
                          400D; 50 f/1.8; 70-200 4; 100 f/2.8; Tair 11A 2.8/135, UNOMAT B24

Komentarz

• bruckner
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 275

:d

U mnie wyszło tak
                            Ostatnio edytowany przez bruckner; 5395.

Fotki Digart
                            FOTOblog

Komentarz

• karolosz
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 33

muszę dodać ,że zauważyłe( niestety nie na zdjęciach, że można ten "obiektyw" jeszcze oddalić. powiększenie jest większe ale jak to wygląda w praktyce to nie wiem , niestety nie mam cyfrowej lustrzanki... , wystarczyło by dorobić jakiś pierścień pośredni i cyk....jak by ktoś miał efekty to chętnie zobaczę...
                              400D; 50 f/1.8; 70-200 4; 100 f/2.8; Tair 11A 2.8/135, UNOMAT B24

Komentarz

Pracuję...