Lekcja 3 - dyskusja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bebop
    Uzależniony
    • 2005
    • 755

Zamieszczone przez jacam
    Niektórzy bardzo niedobrze reagują na takie słowa jak: lekcja, szkoła, wykładowca itp. Może warto zmienić Szkoła fotografii na Fotografia od kuchni, czy coś takiego. Nie będzie wykładowców tylko forumowicze, którzy będą opisywali jak powstało zdjęcie i tyle.
    bardzo dobra propozycja Jacam. poważnie.

PS. Muflon przeniesie to ;-)
    gra i buczy bebop

Komentarz

• bonk
      Uzależniony
      • 2005
      • 636

jak wiadomo krowy zdania nie zmieniają a ja krową nie jestem i zdarza mi sie zmienic zdanie na jakis temat.
      po przeczytaniu kilku powyższych postów, wycofuję sie ze stwierdzenia "fotka nie powinna pojawic sie w szkole CB".

szkola powinna uczyc a fakt ze ktos poporsil o tą fotkę w dziale szkola, a pozniej ktos to zaklepał swiadczy o tym ze jest to lekcja potrzebna. no i nie kazdy pewnie wie jak zrobic ptaszka na takim niebie.

o ile moderatorzy pozwolą przedytuję gruntownie swojego poprzedniego posta i pozostawie jedynie uwagi odnosnie montazu.

Komentarz

• bebop
        Uzależniony
        • 2005
        • 755

łatwiej teoretyzować, a trudniej fotkę zrobić. swoją drogą fotografowanie ptaków na pokazach z bliskiej odległości nie jest łatwe. w sierpniu fotografowałem na Słowacji na zamku w Lubownej i byłem naprawdę zaskoczony ich szybkością (fakt, że robiłem 135L, a stałka niestety dużego manewru kadru nie daje). nie latały wysoko (w sensie na tle nieba), a i to by niewiele pomogło, bo niebo było jak mleko. nie może być nic gorszego do fotografowania na takim tle... z drugiej strony nisko szybujący ptak na tle murów zamkowych to też ciężka robota dla niewprawionego... no i zooooom.
        gra i buczy bebop

Komentarz

• snowboarder
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Niezly jest trick ze sniegiem. Choc w sumie credit bylby twoj
          gdybys na przyklad probowal odbic flash od sniegu :-)
          Przy okazji - da sie? Trzymajac flash w reku - chyba tak...
          Ciekawe, jak czesto natura wyglada nienaturalnie.
          Co do nieba, to wydaje mi sie, ze mala korekcja koloru - nieco mniejsze
          nasycenie i obrot od magenty plus nieco lepszy comp by bardzo pomogl...
          W sumie bardzo fajne zdjecia i dzieki za wyjasnienie o sniegu.

Komentarz

• sv

snowborder: z lampa nie probowalem, ale zycze sukcesu gdyby dogadac sie z ptaszyna, ze bedzie latala tylko z jednego kierunku i pod okreslonym katem, to pewnie kilkoma lampami daloby sie to doswietlic ta sama uwaga dotyczy polara, ktory dziala tylko pod okreslonym katem

Komentarz

• shaqi
              Początki nałogu
              • 2005
              • 448

A mi się podoba i jestem pod dużym wrażeniem. Mam wspomniany Zoom i od razu poznałem zdjęcia. Brawo przez duże B. Mieszkam niedaleko tego parku (jakieś 80km) i jak nazbieram na 70-200 2,8 IS jade tam przetestować te cudo.
              Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
              Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
              A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Nemeo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1757

Choć jak dla mnie za ostre przejście między skrzydłem a niebem. Wygląda to troszkę sztucznie.
                Sven czy mógłbyś tu zamieścić to zdjęcie w oryginale, bez poprawek typu wycinanie nieba ?

Komentarz

• hekselman
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 568

To nie jest typowa szkoła - to konsylium.I dobrze.
                  Ja również twierdzę że rażąca jest ostrość krawędzi ptaka wobec nieostrości detali w tym samym polu obiektu! No - tak nigdy nie ma naprawdę!
                  Ja myślę że należałoby poszerzyć i zmienić parametry wtapiania maski wyciętego ptaka - by zdjęcie było optycznie (wzrokowo) spójne.
                  I - chętnie dowiem się co inni koledzy na to: jak tego uniknąć, jak to poprawić.Tu są tacy co "nic" i tacy co "zęby zjedli" - albo po prostu: już takie coś przeszli!I nie ma się co obruszać ani traktować uwag personalnie. By się uczyć - potrzeba pokory.A nauczyciele - TEŻ się uczą.Tu byle kto sobie "mordy głupimi uwagami nie wyciera" - jak na w/w forach.Tu - nawet forma jest z wyższej półki!:-)
                  Na udane zdjęcie obecnie składają się dwa aspekty: zrobić i obrobić. W analogu - sorry - ani byś mu innego nieba nie wklejał ani nie wyostrzał.Taki by poszedł bo to swiadectwo tego co najcenniejsze: mieć aparat we właściwym czasie, właściwym miejscu i jeszcze tyle umiejetności, by go użyć!
                  I nikt tego nie kwestionuje - debata jest pod hasłem: jak l e p i e j .
                  Bo to SZKOŁA DOSKONALENIA CB.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez Nemeo
                    Sven czy mógłbyś tu zamieścić to zdjęcie w oryginale, bez poprawek typu wycinanie nieba ?
                    pierwsze z tych ujec jest w oryginale (tylko uciete do kwadratu) w drugim wkleilem niebo
                    pzdr
                    sven

Komentarz

Pracuję...