filtr lososiowy to po prostu folia zalozona na lampe. Pewnie ten kolor ma jakis swoj numerek, ale popularnie nazywa sie tak jak napisalem. Te blyski sa naprawde slabe. Moze nie nalezy tego robic nieznanym ludziom na ulicy, ale w takiej sytuacji, wszyscy spodziewaja sie ze bedzie fotograf i te dodatkowe poblyskiwanie nie przeszkadza. Zreszta tak jak pisalem, po pierwsze zwracam uwage, fotografujac, zeby nie miec ludzi patrzacych mi sie w obiektyw, po drugie odrzucam takie zdjecia w czasie edycji.
Lekcja 1 - wykład
Zwiń
X
-
-
A ja mam pytanko prawne odnosnie zdjecia nr 1 - czy pani na tym zdjeciu moze byc uznana "jako element większej całości (np. zgromadzenia sportowego, krajobrazu, imprezy publicznej)?"
Czy tez jest glownym tematem zdjecia i "nie może to jednak polegać na wyławianiu z tłumu i portretowaniu poszczególnych uczestników takiej imprezy bez ich zgody."
Czy jesli nie protestowala lub nie byla swiadom ze jest fotografowana to zgoda na publikacje jest domniemana?
Cytaty stad:
Komentarz
-
Rozumiem, że pytasz tu o wykładnię do konkretnych zapisów, ale w efekcie o to, czy wolno takie zdjęcie opublikować i jakie mogą być tego konsekwencje, w szczególności czy jeżeli pani się nie spodoba, to czy się obronisz twierdząc, że pani była elementem większej całości czy nie?Zamieszczone przez VitezA ja mam pytanko prawne odnosnie zdjecia nr 1 - czy pani na tym zdjeciu moze byc uznana "jako element większej całości (np. zgromadzenia sportowego, krajobrazu, imprezy publicznej)?"
Czy tez jest glownym tematem zdjecia i "nie może to jednak polegać na wyławianiu z tłumu i portretowaniu poszczególnych uczestników takiej imprezy bez ich zgody."
Odpowiadając wprost na pytanie, czy ta pani jest elementem większej całości czy motywem głównym - w tym wypadku nie jest to jednoznaczne i oczywiste, więc w razie czego zadecydowałby o tym sąd, aczkolwiek nie sądzę, żeby tylko na tej decyzji oparł wyrok.
Nie. Zawsze może powiedzieć, że nie protestowała, bo nie wiedziała, że jest fotografowana. A jeżeli nie wiedziała, to nie możesz domniemywać zgody, jako że nie wiesz, czy w sytuacji gdyby wiedziała, taką zgodę by wyraziła.Zamieszczone przez VitezCzy jesli nie protestowala lub nie byla swiadom ze jest fotografowana to zgoda na publikacje jest domniemana?
To w ogóle jest temat-rzeka. Sęk w tym, że prawo nie jest zerojedynkowe, na dodatek polskie prawo w przeciwieństwie do np. amerykańskiego nie jest precedensowe, co oznacza że w dwóch identycznych (w sensie głównych faktów) sprawach mogą zapaść zupełnie różne wyroki. Nawiązując do linku, który cytowałeś - ustawa o ochronie praw autorskich (do której odnosi się Twoje pytanie) to jedno, a inne akty prawne, na które by się mogła powoływać pani, gdyby była urażona, to drugie. A sąd powinien wziąć pod uwagę całość sprawy a nie tylko fragmenty z konkretnych ustaw.Kupa złomu i LightroomKomentarz
-
Panowie, czy mi się wydaje, czty to jest OT
Proponuję wydzielenie tej dyskusji i ewentualne podlinkowanie w poście Viteza, bo inaczej sie nam to rozjedzie - wchodzimy w polemikę i to w dodatku nie na temat zdjęcia. (I od rzau wywalcie tego mojego posta).Komentarz
-
Jarku, odnośnie zdjęcia - mam ostatnie pytanie - czy po zeskanowaniu obcinałeś choć trochę kadr? Pytam, bo jakoś dziwnie nie mogę zrozumieć, że to jest 35mm na FF. Przy tej odległości od celu spodziewałbym się trochę więcej uciekających boków. Choć sam już nie wiem, dawno nie robiłem moim analogiem..Komentarz
-
Vitez: powiem szczerze, nie wiem
Jesli publikuje reportaz jako calosc to wtedy mozna podejsc, ze utworem jest zbior zdjec i wtedy ta pani jest elementem wiekszej calosci.
Natomiast z praktycznego punktu widzenia trudno, a nawet wrecz niemozliwe jest zapytanie sie o zgode. Po prostu jest ten moment kiedy trzeba zrobic zdjecie a nie pytac sie.
Dodatkowy problem, ze rzecz dzieje sie na Ukrainie, publikacja miala byc w Polsce itp.
Kubaman: Tak, to jest pelna klatkaKomentarz
-
zamieszczam link do dyskusji o tym zdjeciu:
http://canon-board.info/showthread.p...069#post119069
zachecamKomentarz
-
witam mam takie pytanko czy ten cały "proces" badania światła na szarą kartę jest niezbędny (pewnie tak), po drugie jak z praktycznego punktu widzenia wygląda to:
jakiej wielkości jest karta, gdzie zwykle Ją chowasz, czy jest laminowana, czy może byc popękanaFirma ma znaczenie
Komentarz
-
pardą, że się wtrące, myślę, że p. Jarek Jaworski potwierdzi
kubaman pytał o filtr łososiowy - co to jest.
to taki WB w epoce analogowego diapozytywu. Służy do ocieplania zdjęcia, jeśli tempertura barowowa swiatła jest za niska, bo slajd ma 5.500 K i nie jest to niestety do regulowania:-)
do ochładzania temperatury barwowej zdjęcia były (są) filtry niebieskawe.
Trzeba posiadać albo spore doświadczenie, albo miernik (drogi, coś w rodzaju światłomierza) do pomiaru temperatury barwowej. Filtrów była cała seria, w zależnosci od odchyłki od 5.500 K uzywało sie coraz mocniejszych.Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
Fajnie, ale może da się przywrócić zdjęcia do tych lekcji? Byłoby bardzo wtedy to wszystko pomocne.Komentarz
-
Hej,
czy nie ma możliwości wrzucić zdjęć do lekcji? Niestety nic nie widać, więc wszelkie komentarze niewiele człowieka nauczą...
Z góry dziękiKomentarz
-
-
Zdjęcie może przywrócić tylko autor wątku bo tylko on je posiada.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Artykuł jest sprzed ponad pięciu lat i szkoda, że zdjęcia przepadły pomimo że ich autor w dalszym ciągu jest aktywnym użytkownikiem. Lekcje są w pewnym sensie dorobkiem Forum a na pewno historią jego działania. Ponad pięć lat to naprawdę sporo. Szkoda to zaprzepaścić i wydaje mi się, że zdjęcia do lekcji powinny znajdować się na serwerze będącym w zakresie administratora i właściciela Forum a nie gdzieś na zewnątrz.Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.Komentarz
-
Lekcja 1 (wykład jak i dyskusja) są chyba do skasowania. Autor wątku usuwając zdjęcie z "swojego" serwera chyba zdawał sobie sprawę jakie tego będą następstwa - jak tutaj dyskutować o czymś, co nie jest widoczne dla użytkowników forum.C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
Komentarz