Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witaj Szycho
Niestety Parki i Rezerwaty to już inna historia, Oczywiście przy podjęciu próby fotografowania po za wytyczonymi szlakami, możemy sie narazić na spore nieprzyjemność ze strony straży parkowej. Nie jestem tego pewien, ale wydaje mi sie ze zezwolenie należy uzyskać u Dyrektora Parku. Co do rezerwatów to zezwolenia powinien wydać wojewoda lub konserwator przyrody, znów pewności nie mam.
Moja strona zniknęła bo firma hostingowa jest niekompetentna...walczę z nimi
Ciekawy wyklad ale takze czuje duzy niedosyt informacji.
Szczegolnie interesuje mnie wybor miejsc i sposob wykonywania kryjowek. Czy mozesz jakos rozwinac ten watek ptasiej fotografii. Jak sie maskowac, jak wykonac kryjowki itp.
Wykład ciekawy, acz moim zdaniem nie wyczerpujący tematyki.
Osobiście oczekiwałbym nieco głębszego rozwinięcia tematyki zasiadek.
Np szczegółowego opisu (gdzie, o której, jak wybrano miejsce na zasiadkę itp) wypadu na konkretne łowy zakończonego zaprezentowanym zdjęciem.
chcialbym wybrac sie w plener pofotografowac ptaki, ale tak na powaznie i dlatego nurtuje mnie pytanie, czy moge jechac w nocy zorganizowac czatownie, poczekac do switu i uzbroic sie w cierpliwosc z aparatem w reku? czy musialbym jakis czas wczesniej (kilka dni) rozstawic czatownie po to by ptaki i zwierzęta przyzwyczaily sie i zaakceptowaly nowe otoczenie?
chcialbym wybrac sie w plener pofotografowac ptaki, ale tak na powaznie i dlatego nurtuje mnie pytanie, czy moge jechac w nocy zorganizowac czatownie, poczekac do switu i uzbroic sie w cierpliwosc z aparatem w reku? czy musialbym jakis czas wczesniej (kilka dni) rozstawic czatownie po to by ptaki i zwierzęta przyzwyczaily sie i zaakceptowaly nowe otoczenie?
pozdrawiam
Kiedyś na National Geographic, albo AnimalPlanet był program, gdzie pokazywano od kuchni jak to się robi. Czatownie budowali tydzień, stawiali deseczki dwie, kolejnej nocy, kolejne dwie deseczki i tak w kółko, tylko po to, aby mieszkańcy lasu mogli się przyzwyczaić do tego - jak zobaczą w dzień, że to stoi i nie stwarza zagrożenia to zwierzęta spokojnie będą wychodziły z lasu.
Jednak proponuje Ci, taką czatownie stawiać na 2-3 razy, albo zbudować ją jednej nocy w krzakach.
Aaaa i jak będziesz już się wybierał, aby w niej zasiąść to pamiętaj, zrób to odpowiednio wcześniej. Ja zawsze na ambonach zasiadam około 18 (w innym charakterze niż fotograf - bo teleobiektywu porządnego mi brakuje) . Tobie polecam zająć to miejsce około 16, po to, że jak zwierzyna Ci wyjdzie o 19 jest mała szansa, że wyczuje Twój zapach.
BTW, staraj się unikać drogi do czatowni ścianą lasu. Zwierzęta mają znakomity węch i jak Cię "zwietrzą" to nie ruszą się dalej niż drogą którą Ty szedłeś.
Odeśle Cię do wątku, gdzie pewnie dowiesz się więcej:
jak ktoś chciaby zając się fotografowaniem ptaków bo oglądał galerie znakomitych kolegów i marzy mu się to samo to jest na to jedna dobra rada: należy mocno i długo prosic kogoś zajmującego się na forum fotografowaniem ptaków aby cie abrał na jeden wyjazd ze sobą...
takie czytanie i tak nie powie ci wszystkiego!
wiele szczegółów umknie ci które dla starego wyjadacza są normalne i nawet o nich nie wspomina!
rada sprawdzona: ja właśnie tak zrobiłem!
wyprosiłem wyjad u Marka [serdecznie pozdrawiam i dziekuje! ] i pojechałem...na miejscu okazało się że chociaż teoretycznie byłem przygotowany to praktycznie nic nie miałem i niczego nie wiedziałem! no i troche się wstydu najadłem ;( ale dzień przyglądania się jak się ubiera fotograf ptaków, jak się zachowuje, gdzie kładzie i na co zwraca uwagę, jak się maskuje co wykorzystuje do maskowania to są rzeczy które na papierze/ekranie wyglądają zupełnie inaczej niż w praktyce...
i od razu dowiesz się czy ci odpowiada: spanie w namiocie, pobudka o świcie, leżenie w błocie lub na piasku, wąchanie niezbyt milych zapachów bagiennych i swoich po kilku dniach bez toalety, trochę niedojadanie, odganianie setek komarów i meszków chcących wypic całą twoją krew, ugryzienia przez dziwne owady, i setka innych rzeczy...
jeśli tak możesz się za to brac na powaznie i inwestowac w setki róznych bardzo potrzebnych rzeczy...jeśli nie to podziwiaj zdjęcia wykonane przez forumowych kolegów bo to naprawdę wielka rzecz robic takie zdjęcia!
Komentarz