Technika robienia ptaków w locie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

Technika robienia ptaków w locie

Witam

Jako, że nie mam doświadczenia w robieniu ptaków w locie, chciałbym spytać, jak robicie owe obiekty? Jakie ustawienia AF/MF, jakie czasy (przykładowo do ogniskowej 300 mm) itp itd. Podzielcie się swoimi, lub wyczytanymi, doświadczeniami w tym względzie

[email protected]
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

w mojej galerii masz pare sampli - ustawienia to AIservo, iso najczesciej 800, czasy - im krotszy tym lepszy - najczesciej ok. 1/1000 1/1250 ale to wymaga dobrego swiatla.. przysłona - sigme (70-300 apo) na 300 dobrze jest ciut domknac wiec f od 5,6 do 10 jesli swiatlo pozwalalo..

pozdr.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Dzięki. Moje próby z ptakami szkłem EF 100 F/2,8 Macro :

Robiłem część na AF (One Shot) część na MF.
      Z ogniskową 100 mm trzeba naprawdę się nagimnastykować

Przyznam, że jeszcze nigdy nie robiłem na AI Servo - muszę spróbować.
      Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Tomasz, zbyc ciemne wyszly Ci te fotki. Jak focisz ptaki na tle nieba (a zazwyczaj tak bywa ) to ustaw korekte ekspozycji na + 1-1,5EV.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1709

No właśnie - skalibrowałem sobie monitor i u mnie wygladają OK. Wprawdzie kalibrowałem softowo, ale... Hmm... Dzięki za uwagi.

[email protected]

Komentarz

• jotes25
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3609

Zamieszczone przez Kubak82
            przysłona - sigme (70-300 apo) na 300 dobrze jest ciut domknac wiec f od 5,6 do 10 jesli swiatlo pozwalalo..
            pozdr.
            Przysłonę dobrze jest domknąć nie tylko ze względu na jakość obiektywu, ale i głębię ostrości, która przy ptakach w locie jest potrzebna dość duża, bo:
            1. trudno precyzyjnie trafić,
            2. obiekt jest dość "przestrzenny", a ogniskowa zwykle długa,
            3. tło jest i tak zwykle daleko, więc "portretowa" GO nie jest potrzebna...

Pzdr,

jotes25

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

Zamieszczone przez jotes25
              Przysłonę dobrze jest domknąć nie tylko ze względu na jakość obiektywu, ale i głębię ostrości, która przy ptakach w locie jest potrzebna dość duża, bo:
              1. trudno precyzyjnie trafić,
              2. obiekt jest dość "przestrzenny", a ogniskowa zwykle długa,
              3. tło jest i tak zwykle daleko, więc "portretowa" GO nie jest potrzebna...

Pzdr,

jotes25
              pewnie, chyba ze..

a) zalezy Ci na malej GO :wink:
              b) tłem jest niebo - GO moze wiec byc tylko na obiekcie
              c) nawet przy 5,6 czasem GO jest w zupełnosci wystarczajaca na 300mm (http://www.dofmaster.com/dofjs.html)

a i tak IMO przy takiej fotografi najwazniejszy jest CZAS bo inaczej ptaszek bedzie pieknie rozmazany .. znow wiec trzeba znalezc zloty srodek 8)

pozdr.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1709

Ja spytam jeszcze o AI Servo. W jakich sytuacjach się on najlepiej sprawuje i jak należy go prawidłowo używać?

[email protected]

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

ustawiasz ai servo + automatyczny wybor punktow AF + sledzisz obiekt + seriami seriami trzeba uwazac aby ptak zawsze byl sledzony przez jakis czujnik AF bo inaczej moze nam ostrosc pojsc w... gdzies tam trzeba potrenowac.

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Ja dorzuce jeszcze skuteczna koordynacje obu oczu. Jedno oko sledzi cel w wizjerze, ale jesli obiektowi uda sie umknac z wizjera (o co dosc latwo przy 400mm na cropie) to drugie oko otwarte namierza z powrotem cel i nakierowuje na niego reke z aparatem tak by znowu sie znalazl w wizjerze.
                    Jesli ktos posiada taka umiejetnosc (tzw 'aim' 8) ) to znaczy ze i strzaly z biodra by skuteczne oddawal i fotografowanie z namierzaniem latwo idzie.
                    Mi sie na szczescie udaje 8) .

Komentarz

• Nemeo
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1757

Zamieszczone przez Vitez
                      Ja dorzuce jeszcze skuteczna koordynacje obu oczu. Jedno oko sledzi cel w wizjerze, ale jesli obiektowi uda sie umknac z wizjera (o co dosc latwo przy 400mm na cropie) to drugie oko otwarte namierza z powrotem cel i nakierowuje na niego reke z aparatem tak by znowu sie znalazl w wizjerze.
                      ) .
                      To prawda, zdarzyło mi się zrobić parę zdjęć, gdzie ptaszysko całkowicie uciekło mi z kadru.

Komentarz

• Ptaku
                        • 2006
                        • 14

Witajcie
                        Wtrace swoje trzy grosze do tematu. Napisze jak zwykle robie to ja. Mianowice... w zaleznosci od tego jaki duzy jest obiekt i gdzie sie go spodziewam oraz w jakiej odległosci jest od obiektywu, posługuje sie róznymi metodami.
                        1. Duze ptaki robione ze sporych odleglosci sa prowadzone w trybie Allservo. Przesłony z reguły nie domykam czyli posługuje sie otworami od 5,6 do 6,7...sporadycznie 8 o ile swiatło na to pozwala.
                        2. małe wróblowate, o ile chce miec jakies akcje, wabie w scisle okreslone miejsce z przygotowana wczesniej sceną (....inwencja nalezy do przygotowacza
                        Spodziewajac sie ich dokładnie w tym miejscu w którym chce, przestawiam na MF przymykam od 8 do 10 i czekam z węzykiem w reku.
                        pozdr
                        Rafał Gawełda

Komentarz

Pracuję...