ISO

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grregorry1
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 40

ISO

Mam takie pytanko dotyczace ISO. Moze zle zadam pytanie ale do czego bede uzywal ISO 50 a do czego ISO 400?? Wiem ze bedzie sie roznic w obrazie ale przy jakich sytuacjach.??
    Moje zdjęcia. www.gsfoto.cba.pl
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Re: ISO

Zamieszczone przez grregorry1
    Mam takie pytanko dotyczace ISO. Moze zle zadam pytanie ale do czego bede uzywal ISO 50 a do czego ISO 400?? Wiem ze bedzie sie roznic w obrazie ale przy jakich sytuacjach.??
    Im większe ISO tym czulsza matryca/film -> potrzeba mniej światła, żeby uzyskać tak samo naświetlone zdjęcie.
    Najprostsza (choć nie do końca poprawna) odpowiedź:
    - ISO50 w słoneczny dzień, w jasno oświetlonym pokoju itp.
    - ISO400 w ciemnym kościele, przy zachodzie słońca itp.
    Żeby odpowiedzieć dokładnie, musisz mieć pojęcie o zależności czas/przysłona, głębi ostrości itp. ale zgaduję, że nie o to Ci chodzi
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• eternus
      Uzależniony
      • 2004
      • 668

Re: ISO

Zamieszczone przez grregorry1
      Po pierwsze: bedzie widac roznice w obrazie - chociazby w szumach, a przy tych samych innych parametrach to tez w jasnosci.

Po drugie: to tak jak kupowales (a mysle, ze kiedy kupowales) klisze do tradycyjnego aparatu. 100, 200, 400??? Im wyzsze ISO tym matryca/blona jest bardziej wrazliwa na padajace na nia swiatlo -wiec przy gorszych warunkach oswietleniowych da sie zrobic jasniejsze zdjecie. Ale placi sie za to chociazby wspomnianymi szumami.

Czyli ISO 50 (100) w swietle slonca, ISO 400, w ciemnym kosciele.

A na przyszlosc polecam google Poza tym w kazdej instrukcji do cyfrowki (z ustawianiem ISO) powinno byc cos o tym napisane.
      EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
      "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
      że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• satriani
        Początki nałogu
        • 2004
        • 443

W skrócie im większe ISO tym większe ziarno, chociaż ostatnio nowe filmy ISO400 są tak mało ziarniste że na fotkach 9x13 w ogóle tego nie widać.

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez satriani
          W skrócie im większe ISO tym większe ziarno, chociaż ostatnio nowe filmy ISO400 są tak mało ziarniste że na fotkach 9x13 w ogóle tego nie widać.
          Pierwotnie post byl w podforum kompaktow cyfrowych, wiec sugeruje ze nie chodzi o ISO filmu .

Komentarz

• satriani
            Początki nałogu
            • 2004
            • 443

Jeśli tak to wypowiedzi Kolegów wyżej są wyczerpujące! :wink:

Komentarz

Pracuję...