Portret

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

Zamieszczone przez dazz
    Bez sensu dalej gadać.
    Popieram.

Może by w końcu ująć to w jakieś FAQ... W kilku wariantach najlepiej i poddać pod głosowanie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• kami74
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1492

Zamieszczone przez Silent Planet
      Bo ostrzy się na oczy, nie na nos.
      Wiem wiem chodzi o zasadę
      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez dazz
        A czy jak weźmiesz wydrukowane zdjęcie, obetniesz jego boki to zmieni się głębia? IMO nie i o tym mówię.
        Skoro nie znasz roznicy miedzy budowa drukarki a aparatu to niezbyt wiesz o czym mowisz. Rzeczywiscie EOT... ale uzyj wyszukiwarki na temat cropa i glebi ostrosci, poczytaj argumenty (watkow bylo juz kilkanascie) i przemysl...

Komentarz

• dazz

Zamieszczone przez Vitez
          Skoro nie znasz roznicy miedzy budowa drukarki a aparatu to niezbyt wiesz o czym mowisz. Rzeczywiscie EOT... ale uzyj wyszukiwarki na temat cropa i glebi ostrosci, poczytaj argumenty (watkow bylo juz kilkanascie) i przemysl...
          Naprawdę nie mam ochoty na dyskusję z Tobą na temat czym różni się telewizor od mikrofalówki...EOT!
          Ostatnio edytowany przez Gość; 2635.

Komentarz

• mungo
            Uzależniony
            • 2006
            • 535

Ja uważam 50 mm za jak najbardziej portretowy obiektyw-z cropem czy bez. Z tą 50 jest tak samo jak z tanim winem: Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie W najbliższym czasie właśnie sobie zamierzam ją kupić do portretów, gdyż na 100mm mnie nie stać... Znajomy fotograf używa naprzemian 50 mm i 100-to zależy od tego jak duże jest studio i jak daleko moze odejść od osoby, albo od tego co chce kadrować. 50 robi raczej całą sylwetkę, a 100 samą twarz. Przy 50 mm wg mnie nie powinno być przerysować.

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• Silent Planet
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

Zamieszczone przez mungo
              Przy 50 mm wg mnie nie powinno być przerysować.
              Zależy z jakiej odległości :wink:
              Z 0.5m twarz będzie troszeczkę przerysowana i siły nie ma.
              Ale z odległości typowo portretowych ( mówię o portretach typu "popiersie" ) jest idealnie.
              is SILENCE
              "Enjoy the silence."
              ---
              Wróciłem...!
              analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• mungo
                Uzależniony
                • 2006
                • 535

Ale to przerysowanie będzie minimalne i raczej nei należy się tym aż tak bardzo przejmować. No chyba, że robisz dla jakiejś wybitnej gazety, gdzie fotoedytorzy są wyjątkowo wybredni;p

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Według mnie minimalne nie jest, ja do takich kadrów używam 85mm (z 30D)

Niżej zdjęcie z 50mm 1.8 (z 300D). Przy okazji na łańcuszku widać jaki ten obiektyw robi beznadziejny bokeh.

Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                  Digart

Komentarz

• mungo
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 535

Na inny mnie nie stać

Komentarz

• Silent Planet
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 832

Mnie też nie.
                      Na takich ciasnych kadrach obiektyw pokaże swoje 50 mm ( przenośnia - dop. mój ), dlatego dla takich kadrów należy używać troszkę dłuższych ogniskowych.

Wszystko zależy od sytuacji - jednak nadal trzymam się tego, że 50 mm to obiektyw jak najbardziej przydatny do fotografii portretowej.
                      is SILENCE
                      "Enjoy the silence."
                      ---
                      Wróciłem...!
                      analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• shaqi
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 448

Zamieszczone przez dazz
                        A czy jak weźmiesz wydrukowane zdjęcie, obetniesz jego boki to zmieni się głębia? IMO nie i o tym mówię. Bez sensu dalej gadać, skończmy temat bo nic nie podpowiadamy autorowi wątku.
                        tu nie chodzi o wycinanie z calego
                        chodzi o tak zwany krazek rozproszenia a przy kropie jest on wiekszy na matrycy wiec glebia tez jest plytsza
                        Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
                        Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
                        A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Komentarz

• Propi
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 329

Pamiętam, że za dawnych czasów, gdy się napalałem na 50tkę, ten bokeh mnie obezwładniał Ale rzecz jasna, z biegiem "lat" przeszło mi przez ręce kilka innych obiektywów i faktycznie 50tka przestała dla mnie istnieć - bo ani to szerokie, ani długie, ani za blisko nie można podejść... no taki w kit był ten obiektyw Teraz do portretu mam sfatygowanego, ale morderczo ostrego Sonnara 135/3.5 - i nie narzekam na brak jasności czy zbyt dużą głębię ostrości.
                          Wszystko jest kwestią podejścia - jakiś czas temu używałem z powodzeniem Jupitera 85/2 i też starczał.
                          Powiem tak - gdyby nasza 50tka była wykonana tak, jak Nikonowska, nikt by nie narzekał
                          www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

Zamieszczone przez Silent Planet
                            Wszystko zależy od sytuacji - jednak nadal trzymam się tego, że 50 mm to obiektyw jak najbardziej przydatny do fotografii portretowej.
                            Jak najbardziej. 50-tka (z cropem) jest idealna do takich ujęć jak niżej, chociaż to zdjęcie akurat zrobiłem 85 1.8 bo mi się nie chciało zmieniać obiektywu

Digart

Komentarz

• mungo
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 535

Nikonowska jest o 100 zł droższa Pozatym czy chciałbyś chodzić ze szkłem z napisem Nikkor? Nawet jeśli miałbyś Nikona?

Komentarz

• MMM
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4250

Zamieszczone przez mungo
                                Nikonowska jest o 100 zł droższa Pozatym czy chciałbyś chodzić ze szkłem z napisem Nikkor? Nawet jeśli miałbyś Nikona?
                                Jak zwał tak zwał, byle dobrze działało. Widziałem już kilka 50 1.8 które po roku używania były tak rozklekotane że wolałem dołożyć do 1.4 i mieć normalne wykonanie i sensowny AF. No ale wiadomo że jak się nie ma kasy to trzeba brać to co można i robić zdjęcia, a nie marzyć o lepszych obiektywach i aparatach nie robiąc nic.
                                Digart

Komentarz

Pracuję...