Techniki czatowania (ptaki)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wats0n
    Uzależniony
    • 2006
    • 996

Techniki czatowania (ptaki)

Zamieszczone przez Zigi
    Ale nieco z innej beczki - zostawiając w spokoju szkła a przejdźmy do osprzętu dodatkowego.
    Właśnie poważnie zastanawiam się nad ukryciem w postaci jakiegoś namiotu albo czegoś podobnego (na razie typowo lądowego ). Standardowa dwójka iglo wydaje mi się nieco za duża. Ma ktoś w tym temacie sprawdzony patent czy też pozostaje improwizacja z maszyną do szycia ewentualnie tym co znajdzie się na miejscu w plenerze?
    Druga sprawa to wodery. Za jakimi warto się rozejrzeć?
    Może kamuflaż typu "kompost" ?
    http://military.pl/?prod=1146&cat=146

Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa
  • Zigi
    Uzależniony
    • 2005
    • 532

Zamieszczone przez Wats0n
    Może kamuflaż typu "kompost" ?
    http://military.pl/?prod=1146&cat=146
    Fajna sprawa tylko ta cena .
    Namiocik chyba daje troche więcej osobistej swobody. Choć z drugiej strony jaka mobilność , Na "szybkie" podejścia takie wdzianko powinno się sprawdzić :-D.

Edit: względnie ciekawy namiocik:
    Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• perlpa
      Początki nałogu
      • 2005
      • 350

Zamieszczone przez Zigi
      Właśnie poważnie zastanawiam się nad ukryciem w postaci jakiegoś namiotu albo czegoś podobnego (na razie typowo lądowego ). Standardowa dwójka iglo wydaje mi się nieco za duża. Ma ktoś w tym temacie sprawdzony patent czy też pozostaje improwizacja z maszyną do szycia ewentualnie tym co znajdzie się na miejscu w plenerze?
      Może przyda Ci się mój opis wykonania siatki maskującej 3D:

Komentarz

• Zigi
        Uzależniony
        • 2005
        • 532

Jesli chodzi o kompletne maskowanie sylwetki to znalazłem jeszcze coś takiego;
        Tylko sprawdzone i oryginalne ✅ Militaria Odzież Survival ⭐ Zamów Online lub odbierz w sklepie ★ Magpul ★ ESS ★ Helikon ★ Ka-Bar ★ LOWA ★ Leatherman ★ Wisport ★ Holosun

Pomysł z pocięta pałatką niezły. Niestety pałatki nie posiadam. Globalnie do tej pory taki typ ubioru mnie nie interesował, co niesie za sobą pewne dodatkowe wydatki ...
        40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

zigi, zerknij sobie do foto relacji z tegorocznego mini zlotu nad Biebrzą. Jest tam zdjęcie mojej małżonki w stroju niekompletnym: do tego dochodzi maskowanie aparatu, kapelusz moro i siatka na kapeluszu. Zapłaciłem za używaną płachtę siatki maskującej 5x6 metrów w Krakowie w army shopie 80 PLN
          Na początek chyba dobre rozwiązanie.

P.S> Iza na tym zdjęciu siedzi w wodzie, w woderach of coz
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zigi
            Uzależniony
            • 2005
            • 532

Zamieszczone przez Kubaman
            zigi, zerknij sobie do foto relacji z tegorocznego mini zlotu nad Biebrzą. Jest tam zdjęcie mojej małżonki w stroju niekompletnym: do tego dochodzi maskowanie aparatu, kapelusz moro i siatka na kapeluszu. Zapłaciłem za używaną płachtę siatki maskującej 5x6 metrów w Krakowie w army shopie 80 PLN
            Na początek chyba dobre rozwiązanie.
            P.S> Iza na tym zdjęciu siedzi w wodzie, w woderach of coz
            Mógłbys podac link? Jakoś nie mogę się doszukać .
            Połaziłem dziś po mieście i niestety w army shopie u mnie maja jedynie siatki drobno plecione 190cm na 90cm. A przydałaby sie troszke większa. Mają też trochę mundurów polowych. W sumie mundur, przy mniejszej siatce się przyda i pozwoli nieco wtopic sie w tło, tylko zastanawiam sie nad typem kamuflażu . Uniwersalnych do końca nie ma bo na trzcinki najlepszy byłby jakiś pustynny a na tereny zarośnięte zielenią leśny. Chłopaki na forum porusząjcym międzyinnymi kwestie maskowania chwalą brytyjski DPM. Inna sprawą jest to, że ptaki chyba jednak nieco inaczej widzą niż ludzie i ciężko powiedzieć z czego można zrezygnować ewentualnie przy maskowaniu a na co zwrócić szczególną uwagę. Kapelusik stosowny też sie znajdzie .

Mam też pytanie do praktykujacych zasiadki. Jak docieracie na miesce zasiadki? Czy ptaki widząc Was i przygotowania nie stronią od takich miejsc?

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

tylkożeby nie było, że sobie reklamuję galerię
              Szóste zdjęcie tutaj

Te siatki 90x150 to kicha straszna, ty się musisz przykryć, a najlepiej siebie, statyw, aparat, stołek i termos Tylko siatki maskujące do rozpinania nad namiotami czy czołgami (ale nie tymi z zastygłej lawy )
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zigi
                Uzależniony
                • 2005
                • 532

tylkożeby nie było, że sobie reklamuję galerię
                Szóste zdjęcie
                Spoko ja tak nie myslę. A to jednak nie jest ze mną tak źle - wcześniej znalazłem tyle że nie widać na nim mokrego i nie byłem pewny czy o to biega .

Edit: aaaa zjadło mi w połowie posta a taki był ładny

Komentarz

• pazurek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1294

Obawiam sie ze te wasze ubranka maskujace to w wiekszosci przypadkow o d. rozbic, bo zwierzaki maja naprawde swietnie wyostrzone zmysly, co powoduje ze potrafi je wystraszyc najmniejszy ruch czy dzwiek.

Poczytajcie co na ten temat pisze Artur Tabor:
                  Tabor, Artur, Fotografia, Kruk, Przyroda, Natura, Zwierzęta, Ptaki, Zdjęcia, Ornitologia, Ksi±żki, Filmy

Tabor, Artur, Fotografia, Kruk, Przyroda, Natura, Zwierzęta, Ptaki, Zdjęcia, Ornitologia, Ksi±żki, Filmy
                  http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Zigi
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 532

Zamieszczone przez pazurek
                    Obawiam sie ze te wasze ubranka maskujace to w wiekszosci przypadkow o d. rozbic, bo zwierzaki maja naprawde swietnie wyostrzone zmysly, co powoduje ze potrafi je wystraszyc najmniejszy ruch czy dzwiek.

Poczytajcie co na ten temat pisze Artur Tabor:
                    Tyniemniej pisze tez tu: http://poznan.naszemiasto.pl/magazyn...kul/39679.html
                    iż warto coś zielonego założyc

W maskowaniu biega o to aby nie tyle być niewidzialnym, co nie przykuć uwagi. Ptaki są wyczulone na ludzka sylwetkę i kojarzą ją z niebezpieczeństwem. Przed psem czy np krową , ba nawet samochodem zaczną uciekać dużo później niż przed człowiekiem. Ot zasłużyliśmy sobie na odpowiednie poważanie w przyrodzie.

Komentarz

• pazurek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1294

Nie no, zielone/camo ubranko jest jak najbardziej wskazane, ale uzyte samo niestety niewiele pomaga. Szczegolnie na otwartych przestrzeniach.

Ciekawe ilu fotografow przebieralo sie za krowe.

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

o pazurek, mógłbys się zdziwić... tylko że to byli paparazzi
                        ja mogę powiedzieć na swoim przykładzie, że tego typu strój bardzo pomaga, i w dniu, kiedy byliśmy sami nad Biebrzą, udało nam się podejść rycyki dosłownie na 5 metrów. To znaczy, nie jest doskonale, zasiadka lepsza i skuteczniejsza, ale to zależy, czy możesz sobe pozwolić na stanie w wodzie bez ruchu 5 godzin w wodzie po pas :rolleyes: Jeśli już musisz podchodzić, to proponowane przeze mnie rozwiązanie jest wystarczające na początek. Ptak cię nawet w końcu zauważy, ale się nie kapnie za szybko o co biega :grin:
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Zigi
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 532

... Ptak cię nawet w końcu zauważy, ale się nie kapnie za szybko o co biega :grin:
                          A jak się kapnie to zostanie z ciekawości, komu i po co się chciało takie "manewry" uskuteczniać

Komentarz

• pazurek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1294

Nie wiem jak Ci sie udalo podejsc cokolwiek co nie jest kaczka z parku na 5 metrow. Jak teraz bylismy z thorinem nad stawami to ptaki podrywaly sie widzac nas o kilkanascie-kilkadziesiat metrow od nich. Zgoda ze nie skradalismy sie do nich, ale nawet jezeli to niespecjalnie wierze w to zeby pozwolily nam sie podejsc na odleglosc odpowiednia do zrobienia dobrego zdjecia.

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

haha
                              wot tiechnika - kup siatkę, koniecznie z demobilu, poćwicz kocie ruchy i wyposaż się w żonę bezszelestnie noszącą statyw i zgadzającą się na siadanie w gumowych gatkach w wodzie
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...