Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
italy, dzięki za ten link, ale czy te obliczenia nie wyglądają ciut inaczej przy matrycy CMOS? Czytałam już trochę o hiperfokalnej i spróbuję pobawić się z ustawieniami przy najbliższym wypadzie w teren, ale z czystej ciekawości zapytałam też na forum, bo na pewno każdy kto używa danego sprzętu ma tego rodzaju spostrzeżenia
Mam pytanie do użytkowników obiektywu Canon 24-105mm f/4L IS USM, a mianowicie jaka przysłona (lub zakres przysłon) najlepiej się sprawdza u Was w zdjęciach krajobrazowych?
Różnie od 9 do 16, nawet 22, zależy ile światła i co chcesz focic.
Ogniskowa - taka jak sobie wypatrzysz co chcesz w kadrze, niekiedy 24, a czasem 35 i więcej.
ISO jak najniższe (100-400) priorytet przysłony Av dla dużej GO - F9-16, czas sam Ci wyjdzie.
italy, dzięki za ten link, ale czy te obliczenia nie wyglądają ciut inaczej przy matrycy CMOS? Czytałam już trochę o hiperfokalnej i spróbuję pobawić się z ustawieniami przy najbliższym wypadzie w teren, ale z czystej ciekawości zapytałam też na forum, bo na pewno każdy kto używa danego sprzętu ma tego rodzaju spostrzeżenia
mam c 60 d więc aps-c. chwilę musiałem poznać ten obiektyw, szukałem różnych kombinacji,z metrem nie biegam, wiec jakieś pomiary mnie nie interesują
najczęściej przysłona 8,czasami dochodzę do 16. Ustalam sobie kadr,bardzo często korzystam wtedy z podglądu powiększenia tam gdzie chcę by było ostro,robię zdjęcie, sprawdzam,poprawki jak by coś , robię 2 zdjęcie z ustawieniami na obiektywiegniskowa-np 50 i ustawiam literkę L na przeciw ogniskowej 50 . I czasami pierwsze rozwiązanie jest bdb, czasami 2 .
RobertOn - Przyznam, że tak się przyzwyczaiłam do manualnych ustawień, że zupełnie nie korzystam z trybów P i AV. Pewnie dlatego, że poprzednio używałam Canona 450d w którym ISO 400 często było dla mnie już nie do przyjęcia, a z niższym ISO z ustawieniami czasu nie można wiele poszaleć, dlatego też wolałam mieć go pod 'ręczna' kontrolą
italy, ogniskowa rzędu 8 dobrze sprawdzała się w moim dawnym Tamronie 17-50mm, dlatego trochę zdziwiło mnie to f16, ale widzę, że przy takim zestawie jaki posiadam nie jest to nic nadzwyczajnego.
Zgadzam się Oczywiście próbowałam różnych ustawień jednak nigdy nie byłam do końca zadowolona z rezultatu, stąd pytanie. Tak naprawdę jestem prawie pewna, że wina leży po mojej stronie i jest to jednak kwestia praktyki z tym modelem niż wady obiektywu, ale przy okazji czyszczenia matrycy która zbliża się nieuchronnie, poproszę o sprawdzenie tego, coby pozbyć się wątpliwości.
Pozdrawiam.
Mam pytanie do użytkowników obiektywu Canon 24-105mm f/4L IS USM, a mianowicie jaka przysłona (lub zakres przysłon) najlepiej się sprawdza u Was w zdjęciach krajobrazowych?
Chodzi mi o uzyskanie efektu w miarę równo rozłożonej ostrości na zdjęciu, gdzie występuje kilka planów znacznie oddalonych od fotografa np. pierwszy plan rozległa łąka, dalej las i góry.
Z poprzednim obiektywem nie miałam tego problemu, szybko udało mi się odkryć jego właściwości, jednak tu zaczynam poważnie zastanawiać się nad oddaniem obiektywu do serwisu w celu sprawdzenia czy nie cierpi na ff lub bf lub jeszcze inną wadę, przez którą obszar ostrości jest podejrzanie 'wąski'...
To rzeczywiście bardzo dziwne. Ja nic takiego nie widzę. Przy jakiej ogniskowej jest wąska GO?
Robiąc rozległe krajobrazy na 24 czy 35 mm nastawiam f/6.3 do f/11 i mam wszystko ostre. Zależy tylko jak blisko jest najbliższy plan, ale przy f/11 może byc bardzo blisko.
Nie ma sensu domykać bardziej niż f/11, chyba że jest coś, co a być ostre w odległosci rzędu 1 m. W zasadzie nie ma też sensu schodzic poniżej f/8, bo ostrzej i tak nie bedzie. Limitem jest rozdzielczość matrycy, nie obiektywu, zwlaszcza z 5D1.
Mocne przymknięcie przysłony skutkuje dużą głębią ostrości i niestety spadkiem jakości. W celu uzyskania bardzo dużej głębi ostrości można też naświetlać dwa (lub więcej) razy ostrząc na pierwszy plan, a następnie na dalszy plan. Potem łączenie w programie graficznym. Przydatne jeśli pierwszy plan jest blisko aparatu. Generalnie nie fotografuję krajobrazu, ale kiedyś zdarzyło mi się pstryknąć kilka widoczków z bliskim pierwszym planem i wtedy wpadłem na taki pomysł. Zapewne nie ja jedyny
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
Możliwe ale to jest jakieś rozwiązanie, zwłaszcza, gdy tak jak mówisz, pierwszy plan jest bardzo blisko.
Dziękuję Wam za odpowiedzi
Rozbieżność między najlepszym zakresem przysłony jaki podaliście, jest spora Pozostaje udać się w jakiś ciekawy plener i próbować do skutku.
Moim ulubionym tematem sa krajobrazy, dlatego pozwolcie ze dolacze sie do tego ciekawego tematu... pisaliscie o przeslonie/przyslonie, ostrosci hiperfokalnej, GO, obiektywach ...itd, zeby juz nie zakladac nowego watku, moze ktos wyjasni ;
- jak poprawnie naswietlac zdjecia z filtremND(soft) polowkowym szarym ?
- jakiej mocy filtr zastosowac do fotografi wschodow /zachodow slonca `?
Komentarz