Ekspozycja przy przekadrowaniu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gkocur
    Coś już napisał
    • 2006
    • 77

Ekspozycja przy przekadrowaniu

Witam!

Mam pytanie do bardziej doświadczonych:

Która technika daje lepsze rezultaty pomiaru ekspozycji przy przekadrowaniu zdjęcią?

1. AE w trybie matrix, tylko centralny punkt AF, one shot. Ustawiam główny motyw w centrum, migawka do połowy (blokada AF i AE), przekadrowanie, zdjęcie.

2. AE w trybie partial, tylko centralny punkt AF, one shot. Ustawiam główny motyw w centrym, migawka do połowy (blokada AF), * (blokada ekspozycji), przekadrowanie, zdjęcie.

Całość dotyczy 350D.

Ja nie widzę większych różnic, a sposób pierwszy to jeden guzik mniej, więc wygodniej .

Podzielcie się doświadczeniami, jak Wy to robicie.
    40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105 + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex
  • Encor
    Bywalec
    • 2006
    • 175

Zależy, na co skierujesz partial. Ponieważ jego pole jest dość duże (dlatego się nazywa partial, a nie spot), podejrzewam, że w większości przypadków typowych scen ekspozycja będzie podobna. Jesli jednak ustawisz pole pomiaru na obiekcie bardzo jasnym/ciemnym, to oczwyście wpłynie to w istotny sposób na wartość pomiaru i zajdzie potrzeba korekcji. No, chyba że o taki efekt Ci chodzi.
    Generalnie nauczyłem się ufać matrycy i partiala nie stosuję nawet w scenach mocno kontrastowych. Jest to po prostu szybsze. Ewentualne problemy koryguję w postprocessingu, a że zawsze robię w RAW, nie jest to problem.

Komentarz

• borkomar
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1083

Encore dobrze mowi.
      Gdyby to byl spot to widac byloby znacznie wieksza roznice.
      matrycowy jest do opanowania z korektami ( mniej kabinacji i zabiegow - przy tych samych efektach) wiec jest oki.
      5D +

Komentarz

• gkocur
        Coś już napisał
        • 2006
        • 77

Dzięki za odpowiedzi, generalnie potwierdziliście moje obserwacje na ten temat.
        40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105 + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Komentarz

Pracuję...