Pogrzeb

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

Zamieszczone przez amperior
    Hmm, a jak z domem pogrzebowym, kosciolem? Tam ciemnawo moze byc. Nie focic w tych miejscach?
    Na Twoim miejscu zamiast stosować lampę po prostu starałbym się wycisnąć wszystko z zestawu 300d + 100-400.

Wiadomo ze szumi to to @ 1600 ale zdjęcia pogrzebowe raczej są utrzymane w tonacji B/W wiec szum doda tylko efektu.

Ja bym po prostu nie błyskał - jaki klimat panuje na pogrzebie zapewne wie wiekszosc z nas - nie wyobrazam sobie przeszkadzać rodzinie błyskiem flasha - starczy ze bedziesz klepal lustrem.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• amperior
      Coś już napisał
      • 2005
      • 80

Zamieszczone przez ripek
      Na Twoim miejscu zamiast stosować lampę po prostu starałbym się wycisnąć wszystko z zestawu 300d + 100-400.

Wiadomo ze szumi to to @ 1600 ale zdjęcia pogrzebowe raczej są utrzymane w tonacji B/W wiec szum doda tylko efektu.

Ja bym po prostu nie błyskał - jaki klimat panuje na pogrzebie zapewne wie wiekszosc z nas - nie wyobrazam sobie przeszkadzać rodzinie błyskiem flasha - starczy ze bedziesz klepal lustrem.
      Racja, tak sie postaram zrobic
      EOS 5Dkm3; EOS 50E; Canon 17-40L f4; Canon 100-400L; Canon 50/1,8; Canon 28-80 f3,5-5,6 IV; Carl Zeiss Jenna - Sonnar 135 f3,5 MC; Polar Hoya HMC i kilka roznych UV;

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

z tego co przerzalem linki w tym watku, to przy obrobce pamietaj o B&W, znacznie lepiej to wyglada, kolor tego dnia moze byc nieadekwatny do sytuacji, i czasmi namieszac troche w "klimacie" zdjecia... tylko b&w...

choc sam mam mieszane odczucia do takich zdjec, to wydaje mi sie ze, trzeba do tego podejsc jednak jak do zwyklego fotoreportazu, moze kilka ciasniejszych zdjec ale glownie jednak szerokie plany... no i staraj sie nie miec caly czas aparatu przy oku, niech wisi na szyji gotowy, a podnos go co jakis czas rob kilka zdjec i znowu chwila obserwcji. No i tak jak na tego typu uroczystosciach, sa talie momenty ktore pewnie trzeba uchwycic, jak np. sypniecie piachem na trumne... dluzszy czas w okolicach 1/20 wydobedzie ruch reki i piasku.... ehhh ciezki kawalek "chleba"

EDIT: a ja mam odmienne zdanie o flashu, tzn uzywaj go do doswietlania a nie do oswietlania, ale jednka uzywaj
        Instagram

Komentarz

• mattnick
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1735

Czego unikać ? Tekstów typu:"proszę o uśmiech"
          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• Scream
            Początki nałogu
            • 2005
            • 295

Zamieszczone przez Jac
            z tego co przerzalem linki w tym watku, to przy obrobce pamietaj o B&W, znacznie lepiej to wyglada, kolor tego dnia moze byc nieadekwatny do sytuacji, i czasmi namieszac troche w "klimacie" zdjecia... tylko b&w...

EDIT: a ja mam odmienne zdanie o flashu, tzn uzywaj go do doswietlania a nie do oswietlania, ale jednka uzywaj

Kiedy to wołałem fotki z RAW'a postanowiłem ,że te z pogrzebu będą B&W natomiast te ze stypy w kolorze. Jakoś nie pasował mi "kolor" do sytuacji na cmentarzu, natomiast czarno-białe zdjęcia ze stypy nie wyglądały by najlepiej.

Ot właśnie. flasha używać do doświetlania nie do oświetlania.

Komentarz

• towersivy
              Uzależniony
              • 2005
              • 992

Nie rozumiem intencji robienia fotek na pogrzebie dla mnie to nieetyczne ale to moj punkt widzenia, osobiscie nie podjałbym sie takigo zlecenia.

Komentarz

• amperior
                Coś już napisał
                • 2005
                • 80

Zamieszczone przez towersivy
                Nie rozumiem intencji robienia fotek na pogrzebie dla mnie to nieetyczne ale to moj punkt widzenia, osobiscie nie podjałbym sie takigo zlecenia.
                Ja do tematu podchodze bez emocji. Ot szef poprosil wiec zrobie. Nie mam zamiaru biegac z aparatem jak na weselu ale zrobic kilka ujec z powaga sytuacji.
                Co do flasha to chyba zostane przy lampie wbudowanej i jesli bedzie potrzebna to jej uzyje
                Zdjecia beda B&W wiec powinno byc ok przy wyzszych ISO
                EOS 5Dkm3; EOS 50E; Canon 17-40L f4; Canon 100-400L; Canon 50/1,8; Canon 28-80 f3,5-5,6 IV; Carl Zeiss Jenna - Sonnar 135 f3,5 MC; Polar Hoya HMC i kilka roznych UV;

Komentarz

• Scream
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 295

Nie rozumiem intencji robienia fotek na pogrzebie dla mnie to nieetyczne ale to moj punkt widzenia, osobiscie nie podjałbym sie takigo
                  zlecenia.
                  Powiem Ci szczerze, że też tak myślałem do niedawna..dopóki ktoś z rodziny nie poprosił mnie o to. Rozważając wszystkie za i przeciw postanowiłem, że podejmę się zadania. Niełatwe-przyznam, ale to kolejne doświadczenie na mojej amatorskiej fotograficznej drodze. Jak tak teraz na to patrze to jestem z siebie zadowolony. Widziałem reakcję rodziny, kiedy oglądali zdjęcia..emocjonowali się, a mi zależy na tym aby moje zdjęcia wywoływały emocje, koniecznie te pozytywne.

Jeszcze dwie foty. Nic specjalnego, ale może podsunie jakiś pomysł.

Ostatnio edytowany przez Scream; 3608.

Komentarz

• emil

Mam takie same zdanie.
                    Parę lat temu zdarzyło mi się wykonać taką usługę. Facet chciał ogólny reportaż oraz....portrety swojej żony!!!!(w trumnie) .
                    Ręce mi się trzęsły, wokół ryczeli ludzie, pani w trumnie miała dziwny kolor - nigdy więcej...!!!

Komentarz

• Tomasz1972
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3042

Zamieszczone przez emil
                      Mam takie same zdanie.
                      Parę lat temu zdarzyło mi się wykonać taką usługę. Facet chciał ogólny reportaż oraz....portrety swojej żony!!!!(w trumnie) .
                      Ręce mi się trzęsły, wokół ryczeli ludzie, pani w trumnie miała dziwny kolor - nigdy więcej...!!!
                      Takie "portrety" w trumnie wykonuje się nawet 2-3 godziny przed uroczystością . Łapiduchy chętnie za jakiegoś browarka trumnę otworzą , a nawet inaczej ułożą ręce , różaniec itd.
                      Zdarza się też że rodzina zamawia zdjęcie "grupowe" przy trumnie . Br.........

Komentarz

• maku
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 563

Mam akurat zupełnie inne zdanie. Jest to jednak bardzo ważne wydarzenie dla rodziny. Wielu jej członków na pewno będzie chciało mieć zdjęcia z takiej uroczystości. Świat jest taki jaki jest i często się zdarza że np. że są to jedne z niewielu wydarzeń przy których zbierają się wszyscy. Nie mniej jednak na pewno trzeba zachować sporo taktu. Przy takiej okazji nie robi się zdjęć tak jak na ślubie.

Jakiś czas temu brałem udział w pogrzebie dalszej krewnej. Był to najpiękniejszy pogrzeb jaki widziałem. Bardzo prosty, skromny. Bardzo ładnie zachowali się wszyscy biorący udział w ceremonii. Była uczestniczką powstania warszawskiego byli więc przedstawiciele batalionu itd. ale tak jak napisałem było bardzo prosto i skromnie. I bardzo żałowałem że nie zabrałem aparatu. Ktoś tam robił zdjęcia jakimś kompaktem i wyszły tak jak wyszły. Trochę jednak szkoda bo nie jest może wydarzenie miłe ale jednak ważne.

Komentarz

• amperior
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 80

Jestem zadowolony ze zdjec. Wyszly dobrze (ze zrozumialych wzgledow (zlecenie) nie bede ich pokazywal). Nie uzywalem flasha. Wszystko z 2 wczesniej wymienionych szkiel i naprawde spoko. W kaplicy bardzo ladne kolory witrazy i atmoswera (klient chcial kolor wiec nie dyskutowalem). Kilka zblizen pokazujacych zal, poddenerwowanie przed pochowkiem.
                          Troszke mnie zaskoczyli panowie od opuszczania trumny i mam sama koncowke tego zdarzenia (zmienialem szklo na krotkie)
                          Sypanie piasku przez najblizszych tez mnie troszke zaskoczylo (bo na szczescie nie bywam na pogrzebach za czesto i w zasadzie nie pamietam kiedy bylem ostatni raz) i lekko jest (w zasadzie bylo) przepalone ale po korekcji w PS jest OK a BW to juz calkiem ladne.
                          Kilka zdjec artystycznych roznych.
                          Nie bylo biegania. Nie bylo strzelania komus w oczy. Wszystko z daleka albo szeroki kat. Szef jest zadowolony z zachowania (powiedzial, ze bylem jak cien, wiec chyba wyszlo jak sie staralem) i zdjec.

Komentarz

• Scream
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 295

To dobrze, że efekty podobają się zarówno tobie jak i zleceniodawcy. Tak powinno w gruncie rzeczy być. Widzę, że podpowiedzi się poniekąd przydały ;-) Dużo było stresu ?

Komentarz

• amperior
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 80

Zamieszczone przez Scream
                              To dobrze, że efekty podobają się zarówno tobie jak i zleceniodawcy. Tak powinno w gruncie rzeczy być. Widzę, że podpowiedzi się poniekąd przydały ;-) Dużo było stresu ?
                              Tak, dziekuje przydały sie
                              Jesli chodzi o sam stres to tylko przed ceremonia. Juz w trakcie oddalem sie w pelni foceniu.

Komentarz

Pracuję...