B&W - pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mungo
    Uzależniony
    • 2006
    • 535

Pod jakim hasłem szukałeś? Ja tradycyjnie nic znaleźć nie mogłem...

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

mieszanie kanalów i zabawa ze zmniejszeniem nasycenia czerwonego (domyślnie 100%) i dopelnienie do 100% niebieskim lub/i zielonym.
      Druga sprawa że można dla osiągnięcia właściewgo efektu lączyć warstwy z nasyconymi poszczególnymi kanalaki kolorystycznymi.
      Następnie zmiana w tryb lab, pozostawienie kanału jasność i co dodatkowo czasem poprawie ogolny wygląd przekonwertowanego BW
      nigdy natomiast nie uzywaj w cyfrze od razu zdjęcia w BW. Pozbawiasz sie możliwości pracy na kanalach kolorystycznych
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• mungo
        Uzależniony
        • 2006
        • 535

Z trybów filtrów w softwarze aparatu wogóle nie korzystam Aż taki żółtodziób ze mnie nie jest Dzięki za pomoc. Teraz mam zabawę na cały tydzień i święta z robieniem ładnych b&w Czy macie jeszcze jakieś inne techniki?

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• mattnick
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1735

Zamieszczone przez mungo
          hehe...pamiętałem, ze kiedyś w mojej galerii podawał linka do obróbki bw
          30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
          CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• kjoanna
            Początki nałogu
            • 2006
            • 494

Zamieszczone przez mungo
            a swoja droga moze by zaprosic kogos do Szkoly Fotografii CB na wyklad o edycji B&W?

CB

Komentarz

• SimOn!
              Początki nałogu
              • 2005
              • 371

Ja zazwyczaj korzystam z polecenia Calculations (Obliczenia) w menu Image (Obrazek).
              W oknie dialogowym które się pokarze widzisz Channels (Kanały) kolorowej fotki które są mieszane. Poeksperymentuj które kanały dają efekt którego szukasz.
              Potem przechodzisz sobie do pozycji Blending (Mieszanie) i znów patrzysz jaki efekt Ci pasuje.
              Koniecznie też poeksperymentuj z Ocapity (Krycie), ja nigdy nie stosuje 100%, zazwyczaj jest to około 70 do 85 % ale to zależy od zdjęcia, preferencji fotografa itd. itp.
              Naprawdę jest to świetna metoda dająca duże możliwości i wcale nie taka skomplikowana jakby mogła się wydawać.
              Na koniec pamiętaj by koniecznie w pozycji Result (Rezultat) zmienić na New Document (Nowy Dokument), bo inaczej nie uzyskasz nowej fotki a tylko chwilowo przeobrazisz wyjściową fote w b&w, a tak wyskoczy Ci nowe zdjątko już w wescji b&W.
              Potem jeszcze tylko Image -> Mode -> Grayscale (obrazek->tryb->skala szarości) i gotowe
              podpis...

Komentarz

• dgi
                Bywalec
                • 2005
                • 104

Polecam kilka akcji

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

Cóż, metoda, opisana przez piszczała, z mieszaniem kanałów jest skuteczna ale ja i tak będę się upierał że jak chcesz mieć dobre b&w, to najlepiej zrobić je na kliszy, odpowiednio dobranej do efektu, który zamierzasz osiągnąć.
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• piszczal
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 459

Zamieszczone przez MacGyver
                    Cóż, metoda, opisana przez piszczała, z mieszaniem kanałów jest skuteczna ale ja i tak będę się upierał że jak chcesz mieć dobre b&w, to najlepiej zrobić je na kliszy, odpowiednio dobranej do efektu, który zamierzasz osiągnąć.
                    raz meteriał, a dwa filtry na szkło do BW, bez tego nie osiągniesz bardzo dobrych efektów w pracy na BW materiale
                    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• thorin
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1990

a chemia, papiery, odpowiednia obrobka pod powiekszalnikiem? u mnie dziala to w ten sposob ze cyfry uzywam niestety z koniecznosci do koloru i szybkiej pracy, a analoga dla przyjemnosci

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez piszczal
                        raz meteriał, a dwa filtry na szkło do BW, bez tego nie osiągniesz bardzo dobrych efektów w pracy na BW materiale
                        No rzeczywiście, zapomniałem dopisać Sam mam komplet, więc zdążyłem już zapomnieć że jest taki problem ;-)
                        Niemniej nie do każdego zdjęcia b&w używam filtrów.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• zula

Jestem nową użytkowniczką i nie bardzo wiem gdzie znaleźć odpowiedź na moje pytanie, a ponieważ jest związane z B&W więc zadam je tutaj:
                          Jak w Canonie S3 IS robić czarno - białe fotki?

Komentarz

• piszczal
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 459

zrób kolorowe i pozbądz się koloru w komputerze.
                            to jest zdecydowanie lepsz opcja

Komentarz

• zula

Zamieszczone przez piszczal
                              zrób kolorowe i pozbądz się koloru w komputerze.
                              to jest zdecydowanie lepsz opcja
                              Dzięki za odpowiedź
                              A czy w tym aparacie jest wogóle możliwość robienia zdjęc B&W?

Komentarz

• Krisspy
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 131

Metoda bundy'ego daje spore możliwości. Właśnie przetestowałem.
                                Dokładam sie do twierdzenia, że lepiej TO zrobić dopiero na kompie, inaczej w większości będą mierne efekty.

Komentarz

Pracuję...