Pod jakim hasłem szukałeś? Ja tradycyjnie nic znaleźć nie mogłem...
B&W - pytanie
Zwiń
X
-
-
mieszanie kanalów i zabawa ze zmniejszeniem nasycenia czerwonego (domyślnie 100%) i dopelnienie do 100% niebieskim lub/i zielonym.
Druga sprawa że można dla osiągnięcia właściewgo efektu lączyć warstwy z nasyconymi poszczególnymi kanalaki kolorystycznymi.
Następnie zmiana w tryb lab, pozostawienie kanału jasność i co dodatkowo czasem poprawie ogolny wygląd przekonwertowanego BW
nigdy natomiast nie uzywaj w cyfrze od razu zdjęcia w BW. Pozbawiasz sie możliwości pracy na kanalach kolorystycznychaktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 LKomentarz
-
-
Komentarz
-
-
Ja zazwyczaj korzystam z polecenia Calculations (Obliczenia) w menu Image (Obrazek).
W oknie dialogowym które się pokarze widzisz Channels (Kanały) kolorowej fotki które są mieszane. Poeksperymentuj które kanały dają efekt którego szukasz.
Potem przechodzisz sobie do pozycji Blending (Mieszanie) i znów patrzysz jaki efekt Ci pasuje.
Koniecznie też poeksperymentuj z Ocapity (Krycie), ja nigdy nie stosuje 100%, zazwyczaj jest to około 70 do 85 % ale to zależy od zdjęcia, preferencji fotografa itd. itp.
Naprawdę jest to świetna metoda dająca duże możliwości i wcale nie taka skomplikowana jakby mogła się wydawać.
Na koniec pamiętaj by koniecznie w pozycji Result (Rezultat) zmienić na New Document (Nowy Dokument), bo inaczej nie uzyskasz nowej fotki a tylko chwilowo przeobrazisz wyjściową fote w b&w, a tak wyskoczy Ci nowe zdjątko już w wescji b&W.
Potem jeszcze tylko Image -> Mode -> Grayscale (obrazek->tryb->skala szarości) i gotowe
podpis...
Komentarz
-
-
Cóż, metoda, opisana przez piszczała, z mieszaniem kanałów jest skuteczna ale ja i tak będę się upierał że jak chcesz mieć dobre b&w, to najlepiej zrobić je na kliszy, odpowiednio dobranej do efektu, który zamierzasz osiągnąć.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
raz meteriał, a dwa filtry na szkło do BW, bez tego nie osiągniesz bardzo dobrych efektów w pracy na BW materialeaktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 LKomentarz
-
a chemia, papiery, odpowiednia obrobka pod powiekszalnikiem? u mnie dziala to w ten sposob ze cyfry uzywam niestety z koniecznosci do koloru i szybkiej pracy, a analoga dla przyjemnosci
Komentarz
-
No rzeczywiście, zapomniałem dopisać
Sam mam komplet, więc zdążyłem już zapomnieć że jest taki problem ;-)
Niemniej nie do każdego zdjęcia b&w używam filtrów.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Jestem nową użytkowniczką i nie bardzo wiem gdzie znaleźć odpowiedź na moje pytanie, a ponieważ jest związane z B&W więc zadam je tutaj:
Jak w Canonie S3 IS robić czarno - białe fotki?Komentarz
-
zrób kolorowe i pozbądz się koloru w komputerze.
to jest zdecydowanie lepsz opcjaaktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 LKomentarz
-
Komentarz
-
Metoda bundy'ego daje spore możliwości. Właśnie przetestowałem.
Dokładam sie do twierdzenia, że lepiej TO zrobić dopiero na kompie, inaczej w większości będą mierne efekty.Komentarz
Komentarz