Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Fotografia gwiazd, R8, obiektyw R - co z ostrością?
Fotografia gwiazd, R8, obiektyw R - co z ostrością?
Nie wiem, czy to dobry dział - jeśli nie, to grzecznie proszę o przeniesienie do właściwego…
Robiłem pare razy zdęcia rozgwieżdżonego nieba (Droga Mleczna etc) - jeszcze jak miałem 90D.
W tym roku próbowałem zrobić to samo za pomocą R8 z obiektywem RF 24-240 F 4-6.3 IS USM.
Ustawiłem na tryb manualny, dość niską przysłonę, czas (np. 20 sekund). Ponieważ w ciemności trudno ustawić ostrość (czy to przez wizjer, czy na live view) przełączyłem obiektyw na manual focus i za pomocą pierścienia RF ustawiłem ostrość na "nieskończoność". Aparat oczywiście na statywie.
W podobny sposób robiłem zdjęcia moim 90D i choć może nie były to wybitne astrofotografie ;-), to jednak było pięknie widać gwiazdy.
Tu są cztery przykładowe zdjęcia, ale było ich kilkanaście i na wszystkich jest tak samo.
Zero ostrości. Gwiazdy wyglądają tak, jakby ostrość była gdzieś sporo bliżej. Nie da się nastawić ostrości w obiektywie RF dalej niż na "nieskończoność". O co chodzi? Pomóżcie biednemu amatorowi: co robię źle…? Aparat się nie poruszył (nawet gdybym niechcący puknął w statyw, to przecież u licha nie na wszystkich zdjęciach). Coś ewidentnie spieprzyłem, ale co…?
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb
Odp: Fotografia gwiazd, R8, obiektyw R - co z ostrością?
są dwie opcje - albo nie ustawiłeś dobrze ostrości i to obstawiam, albo 24-240 ma jakiś ogranicznik (mało p-bne)
wskazówka - zawsze jak manualnie ostrzysz daj sobie lupkę z 10x na ekraniku, tam dobrze zobaczysz kiedy łapiesz ostrość a kiedy prze/niedoostrzasz
wbrew pozorom trzeba to ustawić precyzyjnie, a nie na pałę pierścieniem do oporu
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
nie wiem czy tak samo dziala to w erkach, ale ja w efach nigdy nie ustawiam na nieskonczonosc, tylko recznie ustawiam lekko przed nieskonczonoscia, na skali miedzy ostania cyferka metrow a nieszkonczonoscia - strzel se autofokusem na odlegly hozyzont za dnia to zobaczysz gdzie masz prawdziwy punkt nieskonczonosci na skali.
KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.
Ha, myślałem, że jak ustawię na "nieskończoność", to wystarczy… Najwyraźniej rację miał mój syn (student matematyki), kiedy mi tłumaczył, że wbrew pozorom istnieją różne nieskończoności ;-)
Rzeczywiście nie pomyślałem o tym, żeby powiększyć obraz na ekranie do wyostrzenia, bo przy normalnym ekranie w ciemności tak mało wyraźne obiekty, jak gwiazdy, bardzo trudno ustawić.
Cóż, będę musiał spróbować. Dzięki!
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb
są różne klasy nieskończoności, np. zbiór liczb naturalnych jest nieskończenie duży, ale zbiór liczb rzeczywistych też jest nieskonczenie duży, z tym że ta druga nieskończoność jest nieskończenie razy silniejsza od pierwszej.. a mówiąc ściślejszym językiem - moc jednego zbioru jest większa niż drugiego (tj. liczba jego elementów)
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Zamieszczone przez janhalb
Ha, myślałem, że jak ustawię na "nieskończoność", to wystarczy… Najwyraźniej rację miał mój syn (student matematyki), kiedy mi tłumaczył, że wbrew pozorom istnieją różne nieskończoności ;-)
Rzeczywiście nie pomyślałem o tym, żeby powiększyć obraz na ekranie do wyostrzenia, bo przy normalnym ekranie w ciemności tak mało wyraźne obiekty, jak gwiazdy, bardzo trudno ustawić.
Cóż, będę musiał spróbować. Dzięki!
Nieskończoność jest dalej. A te nieostre gwiazdy są dopiero przed planem
Jak łatwo ludziom przychodzi zrozumieć nieskończoność wymyśloną przez abstrakcyjne rozumowanie człowieka a jak trudno zrozumieć rzeczywistą nieskończoność w której się znajduje.
Zamieszczone przez cauchy
są różne klasy nieskończoności, np. zbiór liczb naturalnych jest nieskończenie duży, ale zbiór liczb rzeczywistych też jest nieskonczenie duży, z tym że ta druga nieskończoność jest nieskończenie razy silniejsza od pierwszej.. a mówiąc ściślejszym językiem - moc jednego zbioru jest większa niż drugiego (tj. liczba jego elementów)
poprawnie, z dokladnoscia do "liczba" na koncu. jednak lepiej "kardynalnosc", czyli w sumie z powrotem do mocy zbioru.
tak juz blizej tematu watku... albo obiektyw ze skala ostrosci, albo celownik optyczny. najlepiej oba. bawiac sie aparatem z telewizorem zamiast celownika mozna sobie co najwyzej jakas bardzo mocna latarka podswiecic drzewo z 50 metrow dalej (bo to wtedy przy przeslonie mniejszej niz f/4 tej ciemnicy 24-240 juz bedzie glebia ostrosci az po nieskonczonosc) zeby AF byc moze zlapal. ale to jest rzezba w go* takie cos...
Komentarz