zdjęcie makro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stazek

zdjęcie makro

Witam,

próbowałem ostatnio zrobić zdjęcia makro ale niestety mam do dyspozycji tylko 300D i obiektyw kitowy. Oświetliłem białą kartę lampami Żarowymi 250 W ( 2szt) żeby nie było cieni i dodatkowo błysnąłem lampą 550 w sufit. Efekt jest marny. Ustawiłem balans bieli ale tło nie wygląda zbyt dobrze. Czy jeszcze coś mogę poprawić? proszę o pomoc bo jutro rano mam zrobić pare takich zdjęć.
  • Jac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4813

nie przymykaj tak tego obiektywu sprubuj f/8 - 10 powinno byc lepiej, i nie mieszaj swiatel blyskowego z zarowym bo mozga powychodzic kwasy, poszukaj na forum o packshotach temat sie czesto powtarza
    Instagram

Komentarz

• zajec3
      Bywalec
      • 2006
      • 104

w makro musi byc naprawde mała głębia ostrości.Profesjinalne obiektywy czy pierscienie nawet nie pozwalaja uzyslac duzej(przynajmniej w pierscieniach na m42 tak jest) ale spróbuj ustwic f/4.5 i tak jak mowił JAC nie mieszac swiateł

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Zamieszczone przez zajec3
        w makro musi byc naprawde mała głębia ostrości.
        chyba na odwrot glebia musi byc duza natomiast jesli poszukujemy ostrosci to przymykamy do f/8-10, wtedy obiektywy sa naogol najostrzejsze...

Duza glebie mozna uzyskac laczac kilka zdjec z roznym ustawieniem punkyu na ktory ogniskujemy (byl gdzies przyklad na forum)

ale spróbuj ustwic f/4.5
        a po co skoro GO ma byc jak najwieksza...
        Instagram

Komentarz

• chomsky
          Początki nałogu
          • 2005
          • 485

Trzeba wyczyscic te serduszka pasta, sa porysowane.
          czesc.Ch.
          Analog ma "dusze".

Komentarz

• zajec3
            Bywalec
            • 2006
            • 104

kazdy robi jak mu sie bardziej podoba. ja od 3 lat interesuje sie foto i mam całe 14 lat i moge sie mylic popełniac błędy, bo mam przed soba jeszcze wiele lat w zyciu zrobiłem ze 20 zdjęc makro i teraz sobie przypominam ze ustawiałem f/8 lub miedzy 8 a 5.6 więc przyznaje racje

Komentarz

• Theoo
              Bywalec
              • 2006
              • 157

kazdy robi jak mu sie bardziej podoba. ja od 3 lat interesuje sie foto i mam całe 14 lat i moge sie mylic popełniac błędy, bo mam przed soba jeszcze wiele lat w zyciu zrobiłem ze 20 zdjęc makro i teraz sobie przypominam ze ustawiałem f/8 lub miedzy 8 a 5.6 więc przyznaje racje
              Pracu młodzieży pracuj. Świat przed toba jest otwarty a na krytyki "starców"
              zbytnio nie zwracaj uwagi tylko kradnij ich doświadczenia
              MOŻE MI SIĘ CHCEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

Zamieszczone przez Theoo
                na krytyki "starców"
                zbytnio nie zwracaj uwagi tylko kradnij ich doświadczenia
                w tym szalenstwie jest metoda ;-) do pewnego momentu... pozniej kazdy musi swoja sciezka pojsc
                Instagram

Komentarz

• JaBlam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1304

Ja polecam do tego typu fotek jednak lampe pierscieniowa.. chociaz wiem ze to drogie no ale cos za soc... Ja wlasnie czekam na moja lampe... dosc dyfuzorow spadajacych i innych cudow... A propos jakby ktos sie pisal na lampe piescieniowa z dodatkwoymi pierscieniami redukcyjnymi za cene 480 zl to walic smialo! Bede mial 2 ale sasiad w koncu sie wycofal z zakupu...

----------------------------------------
                  Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• JSK
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 318

Zamieszczone przez stazek
                    próbowałem....
                    Widać cienie na kartce. Rozprosz światło z lamp za pomocą kalki technicznej. I może 2x250W zamień na 5x100W. Czym więcej punktów tym lepiej. Ważne jest jednak dobre rozproszenie światła. To nie mogą być źródła punktowe
                    Podświetl od spodu papier, na którym leżą detale. Da efekt przepalenia tła i będzie białe jak śnieg w Zabrzu ;-)
                    Przysłona f/8 i korekta ekspozycji +1 do +2EV. I tak kombinować z oświetleniem, żeby na detalu nie było odbić.

Komentarz

• jetchan
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 101

JaBlam a co to za lampa za taką cenę??
                      Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net

Komentarz

Pracuję...