Procent wykorzystanych zdjęć z waszych aparatów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mazeno
    Początki nałogu
    • 2014
    • 276

Odp: Procent wykorzystanych zdjęć z waszych aparatów

dobra, nie ma co kasztanic tematow technicznych - ciag dalszy opowiesci dziwnej tresci wrzucam do swojego starego watku:
    https://www.canon-board.info/threads...32#post1462732
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Komentarz

• mazeno
      Początki nałogu
      • 2014
      • 276

Zamieszczone przez mazeno
      dosc autorytatywne stwierdzenie, patrzac co sie dzieje wokol - poczawszy od dzieciakow wlepionych w smyrofony, poprzez autonomiczne samochody, skonczywszy na decyzjach militarnych ai - a to juz smieszne nie jest:
      https://arxiv.org/abs/2401.03408
      to jeszcze tylko to, bo wlasnie wpadlo mi pod myszke.
      od teorii do praktyki.

mamy pierwsza walke czlowiek vs. sztuczna inteligencja.
      niestety nie podali, kto wygral:

KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Komentarz

• Dawid_Gaszynski
        Bywalec
        • 2011
        • 138

Hehe ciekawy temat. Ostatnio myślałem nad tym z nieco innego punktu widzenia. Dlaczego jest tak, że jeden fotograf z meczu wrzuca na Facebooka 3-5 swoich zdjęć, które uważa za ciekawe. Inny - 10, a jeszcze inny 370

Ja robię na meczu - 1500-3000 zdjęć. Z tego wybieram jakieś może 30-50 "ciekawych", a potem już obrabiam na bloga dosłownie mniej niż 10. Czasem nawet 2-3.
        Dawid Gaszyński

Komentarz

• mystek
          Pełne uzależnienie
          • 2011
          • 1015

Myślę, że jesteś w normie tzn mam podobnie. Robię zdjęć mnóstwo, zostawiam sobie na dysku jakąś część (w moim przypadku z 1500 zdjęć to pewnie byłoby z 150-250 sztuk. Zależy też co się fotografuje), ale tylko kilka jest w jakimś stopniu wyjątkowych dla nas samych, którymi chcemy się podzielić. Natomiast te 30-50 "ciekawych" pewnie masz zachowanych na dysku?
          https://www.facebook.com/mystekfoto
          https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• djtermoz
            Uzależniony
            • 2004
            • 995

Zamieszczone przez Dawid_Gaszynski
            Hehe ciekawy temat. Ostatnio myślałem nad tym z nieco innego punktu widzenia. Dlaczego jest tak, że jeden fotograf z meczu wrzuca na Facebooka 3-5 swoich zdjęć, które uważa za ciekawe. Inny - 10, a jeszcze inny 370

Ja robię na meczu - 1500-3000 zdjęć. Z tego wybieram jakieś może 30-50 "ciekawych", a potem już obrabiam na bloga dosłownie mniej niż 10. Czasem nawet 2-3.
            To chyba z tego samego powodu dlaczego niektórzy potrafią zrobić 3000 zdjęć w jednej sesji podczas gdy ja z 3-dniowej wycieczki przywożę nie więcej niż 200. Każdy ma inne oko, wyczucie tematu, potrzeby.
            djtermoz@pbase

Komentarz

• Leon007
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2875

Wprawdzie już się wypowiadałem, ale akurat pamiętam dokładne liczby z wczoraj.
              Siedziałem przed domem i robiłem zdjęcia ptaszków pętających się w zasięgu - reprezentanci w moim wątku.
              Zdjęcia robiłem szybką serią. Pstryknąłem w sumie 113 razy. Po odrzuceniu złych technicznie zostało mi 86. Po drugim przejrzeniu i odrzuceniu zdublowanych (efekt szybkiej serii) - zostało 30. Po ostatecznym przejrzeniu i zakwalifikowaniu jako ciekawe i warte obróbki, na dysku wylądowało dokładnie 10 obrazków.

Podsumowując:
              • uzysk techniczny 86 : 113 = 76%
              • dla potomności całościowo 10 : 113 = 9%
              • dla potomności technicznie 10 : 86 = 12%

Uzupełnienie statystyki: opublikowane w canon-board.info: 3 (: 113 = 2,6%; : 86 = 3,5%).
              Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
              Ja
              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
              Konfucjusz

Komentarz

• mazeno
                Początki nałogu
                • 2014
                • 276

z tego wynika, ze dobre zdjecie w sporcie to raczej kwestia przypadku niz obserwacji.

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

z tego wynika, ze dobre zdjecie w sporcie to raczej kwestia przypadku niz obserwacji.
                  Nie podzielam Twojego zdania - jednak trzeba wiedzieć gdzie stanąć, jak kadrować, czasem trzeb mieć pewne wyczucie sytuacyjne, w czym pomaga zdobyte doświadczenie, trzeba być skupionym i pewnie jeszcze kilka aspektów by się znalazło.
                  Co prawda nie fotografuję sportu, ale samoloty i działa to podobnie.
                  Choć nie będę zaprzeczał, że czasami stoi koło mnie jakiś randomowy gość i całe pokazy napierdziela serią, a potem się chwali na FB lub innym forum, że przywiózł z pokazów 15 000 zdjęć, wtedy wystarczy takiemu delikwentowi zadać proste pytanie - a ile zostało sensownych na dysku... zazwyczaj nie odpowiadają, albo się obrażają
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net
                  SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2939

Kilka razy fociłem zawody sportowe i jest dokładnie jak pisze Dawid - kilka godzin i na karcie tysiące fot. Weź to potem przeglądaj. To jest zupełnie co innego niż sesja ze znajomymi czy landszafty.
                    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                    Flickr | YT

Komentarz

• Dawid_Gaszynski
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 138

Święte słowa. To wszystko kwestia przypadku i zbiegu okoliczności.
                      Dawid Gaszyński

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 5119

Święte słowa. To wszystko kwestia przypadku i zbiegu okoliczności.
                        Dokładnie tak samo jest w foto-przyrodzie, ale i tu, i tu, jeszcze sprzęt musi swoją robotę wykonać perfekcyjnie.
                        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

Pracuję...