W jaskini

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Leon007
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2875

W jaskini

Mam zamiar odwiedzić Jaskinię Bielską (Tatry Słowackie). Po zapłaceniu 10 € można tam fotografować bez statywu, jaskinia jest oświetlona.
    Czy ktoś z Was tam robił zdjęcia?
    1. Jakie ogniskowe - do planu ogólnego i szczegółów?
    2. Jaka czułość, żeby dało się rzeczywiście zrobić dobre zdjęcie z ręki w tamtejszych warunkach? Wystarczy 1600 - 3200?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2939

Odp: W jaskini

Trż mi ona chodzi po głowie, a tak się składa że od przyszlego piatku bedę w Tatrach. Może uda się zostać jeszcze jeden dzień.

Nie bylem tam nigdy ale jak moje jaskiniowe doświadczenie uczy im szerzej i jaśniej tym lepiej. Bierz cos ala 15-30 f2.8

Z ciekawosci - statyw jest zabroniony?
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• Leon007
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2875

Tak, zabroniony. I jeszcze nie wolno opóźniać toku zwiedzania przez grupę. Tu jest oficjalna strona

To taki nasz plan na lżejszy lub bez pogody dzień.

Szerokie ujęcia to dość oczywisty wybór obiektywu, ale widzę też zdjęcia pojedynczych i mniejszych obiektów, a nie chciałbym bawić się w zmiany obiektywów - żeby nie opóźniać. I chyba nie pozwolą tam zejść ze ścieżki, żeby być bliżej.
      Ja
      Konfucjusz

Komentarz

• KOKO74
        Bywalec
        • 2005
        • 226

nie wiem jaki masz aparat jakie ma użyteczne iso - obiektyw ze stabilizacja by się przydał i inna opcja ciekaw co oni na monopod ?
        co do szkieł to najlepiej torba i szybka wymian w ramach potrzeby

Komentarz

• robcio
          Początki nałogu
          • 2020
          • 403

W serwisie Flickr znaleźć można kilka zdjęć ze wspomnianej jaskini wykonanych obiektywem 14 f2.8.

Ja bym zwrócił jeszcze uwagę na jeden szczegół, w jaskini będzie chłodno i wilgotno - brałbym raczej sprzęt uszczelniony i zabrał coś do powalczenia z ewentualnym parowaniem optyki przy zmianach warunków.

Komentarz

• Marek Kowal
            Bywalec
            • 2006
            • 204

Cześć.

Byłem tam jakiś czas temu, też płaciłem za foto i video. Obiektyw 24-105, iso 400-1600, w zależności od ogniskowej czasy 1/8-1/30, ja używałem lampy błyskowej w manualu na zoom-je palnika tylko 24 mm. Generalnie zabawa bezproblemowa, w zależności od motywu byłem z przodu lub na końcu grupy, nikt na mnie nie czekał, fakt byłem jedyny fotografujący.

pozdr,MK.
            galeria na stronie EPWA.plhttps://www.epwa.pl/index.php?option...ek%20Kowalczyk

Komentarz

• Leon007
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2875

Dziękuję wszystkim za wkład.
              Byłem w jaskini, skorzystałem z sugestii Marka Kowala i użyłem obiektywu 24-105. Zastanawiałem się, czy nie będzie zbyt wąsko, ale 24 mm wystarczyło, bo szerokie plany i tak nie były w tych warunkach zbyt efektowne.
              Robiłem bez lampy, czułość 6400.
              Więcej szczegółów i kilka przykładowych zdjęć zaraz wstawię w innym wątku.

Tu
              https://www.canon-board.info/threads...=1#post1436412
              Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
              Ja
              Konfucjusz

Komentarz

Pracuję...