Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
chcesz zrobić szybko sesję, czy zrobić zdjęcia? Bo to trochę dwie różne sprawy.
Fajną sprawą jest dopasowanie pozy do oświetlenia, stylizacji no i najwazniejsze... koncepcji!
Bo haczyk jest wq tym, że bez pomysłu to nigdy nic fajnego nie zrobisz. No way.
Ale dobrze, wydrukuj sobie te pozy. Życzę powodzenia.
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
Ty chcesz zrobić sesje modelce czy sobie chwile popatrzeć na panienkę w bieliźnie. Sesja to przeciętnie 4 godziny. Inaczej się nie da! Nie ma takiego czegoś jak katalog póz. Każda modelka jest inna i jedna w danej pozie wyjdzie fajnie inna źle. I albo będziesz zauważał z czym modelka sobie nie radzi, kiedy wychodzi „sztywno” albo co trzeba ukryć w jej figurze albo sobie podaruj. Pooglądaj sobie profesjonalne zdjęcia żeby mniej więcej wiedzieć jak ustawiać modelkę – pozy z twojego linku to ja bym sobie raczej podarował. Co z tego że dużo jak większość nie jest za korzystna dla modelki. Sesja się przeprowadza szybciej bez katalogu tylko trzeba mieć pojęcie o ustawianiu modelki, nie trzeba marnować czasu na szukanie. Poza tym fotograf z katalogiem póz wygląda raczej mało poważnie.
Czeczot chodzi mi o sesje. Zdaje sobie sprawe, ze sesja trwa od 2 do 5 godzin. 80% zalezy od modelki.
Dokladnie zdaje sobie tez sprawe z tego, ze nie wszystkie zdjecia beda dobre. Licze na 5 %. Nie wiadomo ktora poza pasuej do modelki. Nie bedzie pasowac, to nie. Na pewno powinienem cos dobrac.
Ogladalem Twoja stronke! Respekt Naprawde fajne foty. Widac, ze sie na tym znasz. Ja jestem amatorem i zanim zakumam o co w tym chodzi, minie troche czasu. Dlatego potrzebuje jakiegos punktu zaczepienia.
Zamieszczone przez adamek
"Pani Jadziu... teraz poza numer 15... dobrze... teraz 49... dobrze... a teraz 254..."
adamek przestan cwaniakowac i rzuc okiem na stronke Czeczot.
Co do Twojej stronki adamek, to wydaje mi sie, ze przydalby Ci sie jakis FAJNY WYDRUKOWANY KATALOG POZ dla Towich modelek
Czeczot chodzi mi o sesje. Zdaje sobie sprawe, ze sesja trwa od 2 do 5 godzin. 80% zalezy od modelki.
Dokladnie zdaje sobie tez sprawe z tego, ze nie wszystkie zdjecia beda dobre. Licze na 5 %. Nie wiadomo ktora poza pasuej do modelki. Nie bedzie pasowac, to nie. Na pewno powinienem cos dobrac.
Ogladalem Twoja stronke! Respekt Naprawde fajne foty. Widac, ze sie na tym znasz. Ja jestem amatorem i zanim zakumam o co w tym chodzi, minie troche czasu. Dlatego potrzebuje jakiegos punktu zaczepienia.
Rozumiem o co ci chodzi ale nigdy nie powtórzysz pozy idealnie. Dlatego lepiej zamiast ściągać olbrzymi katalog póz w którym kilkadziesiąt procent do niczego się nie nadaje popatrz na profesjonalne zdjęcia. Ściągnij kilkanaście najlepszych wg ciebie i spróbuj zrobić podobne. Ale nie na zasadzie poza, zdjęcie, kolejna poza itd. Wybierz jakąś pozę i zrób zdjęcie i zobacz co na nim wygląda źle, popraw ujęcie aż osiągniesz satysfakcjonujący efekt. W ten sposób szybciej zrozumiesz ja ustawiać modelkę, przez korygowani twoich (bo ty ja będziesz ustawiał) błędów na bieżąco. Zrobienie kilkuset zdjęć poza po pozie nic nie da, bo potem będzie ci ciężko sprawdzić by było jak bym to zrobił trochę inaczej. Czasami zmiana kąta ustawienia wobec modelki, mniejsze lub większe „wygięcie” modelki, lekka zmiana ułożenia rąk, jakieś drobne szczególny czy nawet inna ogniskowa powoduje ze coś wygląda dobrze lub fatalnie. Ćwicz na kilku pozach żeby zrozumieć co powoduje różne wymienione wyżej rzeczy.
Katalogi póz do bardzo dobra sprawa dla zaczynajacych. Polecam bardzo. Oczywiscie lepsze sa po prostu zdjecia profesjonalistow, ale powtarzam profesjonalistow
Nei zrażałbym sie gadaniem co po niektórych i spokojnie przestudiowal pare takich katalogow chociazby w poszukiwaniu kiuerunku, w kórym ma isc sesja. Bardzije , mniej powazne, wysokie, niskie itp...
Komentarz