Fotografowanie sufitu w kościele-panorama

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ksp01marek
    Coś już napisał
    • 2005
    • 73

Fotografowanie sufitu w kościele-panorama

Jak w tytule. Jak scalić 9 zdjęć sufitu w kościele w sensowną całość? Niby zachowałem linię prostą, zdjęcia ładnie się zazębiają ale po scaleniu wychodzi wielkie g...Z panoramą poziomą nie miałem problemu a tu klops. Być może zakrzywione ściany i łuki powodują że jest problem u mnie zwłaszcza że jestem amatorem bez specjalnego doświadczenia w temacie. Jakieś porady? Dziękuję
  • Bechamot
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 2512

Odp: Fotografowanie sufitu w kościele-panorama

Zamieszczone przez ksp01marek
    Jak w tytule. Jak scalić 9 zdjęć sufitu w kościele w sensowną całość? Niby zachowałem linię prostą, zdjęcia ładnie się zazębiają ale po scaleniu wychodzi wielkie g...Z panoramą poziomą nie miałem problemu a tu klops. Być może zakrzywione ściany i łuki powodują że jest problem u mnie zwłaszcza że jestem amatorem bez specjalnego doświadczenia w temacie. Jakieś porady? Dziękuję
    bez wnikania w teoretyczny opis i dlugie wyjasnienia.

jesli wystawisz gdzies te zdjecia , to je zloze i sobie sciagniesz.

duzo zalezy od tego jak fotografowales , czy z zachowaniem warunku obrotu wokol punktu NPP ( no paralaxa Point). jesli nie to blad wystapi , ale czesto daje sie zlozyc.
    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• bans
      Coś już napisał
      • 2014
      • 53

Czym to kleisz?

Komentarz

• Bechamot
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2512

ptgui
        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• ksp01marek
          Coś już napisał
          • 2005
          • 73

Zamieszczone przez Bechamot
          bez wnikania w teoretyczny opis i dlugie wyjasnienia.

jesli wystawisz gdzies te zdjecia , to je zloze i sobie sciagniesz.

duzo zalezy od tego jak fotografowales , czy z zachowaniem warunku obrotu wokol punktu NPP ( no paralaxa Point). jesli nie to blad wystapi , ale czesto daje sie zlozyc.
          Dziękuję za pomoc, ale ogarnąłem sam. Po prostu niechlujnie podeszłem do sprawy. Po dokładnej obróbce zdjęć połączyłem w Camera Raw. Niestety ale musiałem zrobić w dwóch częściach ponieważ sufit w 1/3 się zawęża. Dziękuję.

Komentarz

• bans
            Coś już napisał
            • 2014
            • 53

Na czym polegała ta obróbka? Ja kleję panoramy z RAWów w Lightroomie i obrabiam dopiero _gotową_ panoramę.

Komentarz

• ksp01marek
              Coś już napisał
              • 2005
              • 73

Zamieszczone przez bans
              Na czym polegała ta obróbka? Ja kleję panoramy z RAWów w Lightroomie i obrabiam dopiero _gotową_ panoramę.
              "Na czym polegała ta obróbka". Nic szczególnego. Prostowanie, szukanie punktów zbieżnych, tify i Lightroom a później w zależności czy wystarczy czy jeszcze trochę.Mało ambitne ale...

Komentarz

Pracuję...