Postanowilem nabyc szara karte, ale ceny troche mnie irytuja - wydaje mi sie, ze ponad 100 zl za cos takiego to mala przesada. w zwiazku z tym chce sobie sam taka karte przygotowac. Czytalem, ze wydruk na drukarce domowej jest kiepskim pomyslem, bo kazda drukarka wydrukuje to troche inaczej. Chce zlecic wydruk takiej karty drukarni (druk cyfrowy). Pytanie: jak przygotowac taki plik?? Skoro to drukarnia to pewnie wchodzi w gre CMYK, tylko nie wiem jakie parametry mam ustawic. Dzialam w PS, ale corela tez moge do pracy zalatwic ;-) Ktos z forumowiczow robil juz cos takiego i moze jakies konkretne wartosci CMYK podac ??
Wydruk szarej karty
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Na mój zdrowy rozsądek wychodzi, że jeśli ma to być szary 18%, to powinieneś dać K - 18%. I tyle
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L -
Zamieszczone przez chuckyyNa mój zdrowy rozsądek wychodzi, że jeśli ma to być szary 18%, to powinieneś dać K - 18%. I tyle
No źle myślisz. To ma być odbicie światła 18% a nie 18% zaczernienia.
No i jak zwykle szukaj się kłania http://canon-board.info/showthread.p...ht=Szara+karta
EDIT: Post #122Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Zamieszczone przez Janusz BodyNo źle myślisz. To ma być odbicie światła 18% a nie 18% zaczernienia.
No i jak zwykle szukaj się kłania http://canon-board.info/showthread.p...ht=Szara+karta
EDIT: Post #122
Czytam
| Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 LKomentarz
-
W ostatniej książce Scotta Kelby'ego "Fotografia cyfrowa- edycja zdjęc " którą można dostać praktycznie w większości księgarni jest załączony bardzo porządny wzorzec szarej karty za darmo. Książka to wydatek rzedu sześćdziesięciu kilku złotych - jak nie masz to wręcz kultowa pozycja.Zamieszczone przez beachcomberPostanowilem nabyc szara karte, ale ceny troche mnie irytuja - wydaje mi sie, ze ponad 100 zl za cos takiego to mala przesada....kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...Komentarz
-
No niezbyt porządny on jest. Oryginalna szara karta jest lekko matowa a toto z książki jest niestety błyszczące. No i skutek jest taki, że pomiar światła od szarej (oryginalnej karty) jest np. 8.7EV a od tego midtone z książki 11.4EV To skrajne różnice - zwykle jest lepiej i pomiary nie różnią się o więcej niż 0.5 EV a jak się bardzo postarać to mogą nawet być identyczne. No to porządny ten "wzorzec" nie jest. Duuuużo lepiej wypada Szkoła Fotografowania National Geographic - wklejka "odjeżdza" od wymienionego 8.7 do max 9.4Zamieszczone przez CostusW ostatniej książce Scotta Kelby'ego "Fotografia cyfrowa- edycja zdjęc " którą można dostać praktycznie w większości księgarni jest załączony bardzo porządny wzorzec szarej karty za darmo. Książka to wydatek rzedu sześćdziesięciu kilku złotych - jak nie masz to wręcz kultowa pozycja.
Na temat "wzorca" do WB to "lepiej nie mówić". Idzie w niebieskie i to bardzo - przynajmniej w moim egzemplarzu. Widać nawet gołym okiem w odniesieniu do niezłego WhiBal'a
Te książkowe "wzorce" zwykle są marnej jakośći.
beachcomber:
Po cholere myslisz o CMYK - przecież szara karta ma być "szara" z definicji :-) wiec na diabła kolorowy druk?
Janusz
Edit:
http://www.czarno-biale.pl/sklep/ jest za 71 PLN - do 100 PLN daleko :-) a to są cztery kartki w sumie dwie duże i dwie małe.Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
-
Ponieważ mnie to zaintrygowało (bo w moim opakowaniu kupionym w raysfoto były dwie duże i jedna mała) sprawdziłem w podanym linku i jest tak jak u mnie.Zamieszczone przez Janusz Bodya to są cztery kartki w sumie dwie duże i dwie małe.
Nie mniej jednak jest to zdecydowanie lepsza oferta i nawet o pare PLN lepsza niż to co ja zapłaciłem.
Generalnie bardzo sobie chwalę ten zakup tyle tylko że stosowanie wymaga pewnych prób i doświadczenia. ( chodzi o kąty pod jakimi się toto ustawia). Bardzo często stosuję to wraz z FEL i zestawem speedlitów przy martwej naturze.Komentarz
-
Po pierwsze: Ta kartka w książce Kelby`ego nie ma nic wspólnego z szara karta kodaka. gdyś dokladnie przeczytał tę ksiązkę to wiedzialbyś do czego ona sluży a mianowicie (najprosciej) do ustalenia poziomu czerni, bieli i szarości przy regulowaniu krzywch. Takie trzy pipety na palecie Curves (i nie tylko)Zamieszczone przez CostusW ostatniej książce Scotta Kelby'ego "Fotografia cyfrowa- edycja zdjęc " którą można dostać praktycznie w większości księgarni jest załączony bardzo porządny wzorzec szarej karty za darmo.Komentarz
-
Zgadza się. Tyle tylko że do tego ona też sie nie nadaje.Zamieszczone przez Robert31-R1Po pierwsze: Ta kartka w książce Kelby`ego nie ma nic wspólnego z szara karta kodaka. gdyś dokladnie przeczytał tę ksiązkę to wiedzialbyś do czego ona sluży a mianowicie (najprosciej) do ustalenia poziomu czerni, bieli i szarości przy regulowaniu krzywch. Takie trzy pipety na palecie Curves (i nie tylko)Komentarz
-
Ale ona się ZUPEŁNIE do tego nie nadaje. Ma zafarb i to dość mocny. Czyli jest do d...Zamieszczone przez Robert31-R1Po pierwsze: Ta kartka w książce Kelby`ego nie ma nic wspólnego z szara karta kodaka. gdyś dokladnie przeczytał tę ksiązkę to wiedzialbyś do czego ona sluży a mianowicie (najprosciej) do ustalenia poziomu czerni, bieli i szarości przy regulowaniu krzywch. Takie trzy pipety na palecie Curves (i nie tylko)
Janusz
Edit: Te midtone są "blisko" szarej karty - ale trzeba bardzo pilnować odblasków.Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
-
Tak racja dwie duże i jedna mała :-)Zamieszczone przez makuPonieważ mnie to zaintrygowało (bo w moim opakowaniu kupionym w raysfoto były dwie duże i jedna mała) sprawdziłem w podanym linku i jest tak jak u mnie. ....
Janusz,
-
alez oczywiście ale to juz zupelnie inna sprawaZamieszczone przez Janusz BodyAle ona się ZUPEŁNIE do tego nie nadaje. Ma zafarb i to dość mocny. Czyli jest do d...Komentarz
-
Jak widze na forum sa specjalisci i od szarosci. Przypomne tylko, to co juz pisalem w innym miejscu. gdyby wypalil pomysl z forumowym kalendarzem na przyszly rok to moze warto 'wzbogacic' kalendarz o szara karte i jakie tam jeszcze potrzeba?EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
Podejrzewam że był by z tym problem.Zamieszczone przez PszczolaJak widze na forum sa specjalisci i od szarosci. Przypomne tylko, to co juz pisalem w innym miejscu. gdyby wypalil pomysl z forumowym kalendarzem na przyszly rok to moze warto 'wzbogacic' kalendarz o szara karte i jakie tam jeszcze potrzeba?
Łatwiej jest chyba jednak wydrukować zdjęcie które ma się po prostu podobać niż coś co wymaga tak dokładnej kalibracji.Komentarz
-
Ale moze jadnak ktos umie to zrobic jak trzeba. kalendarze lepiej by schodzily.EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
Komentarz