Fotografia nocnego nieba

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bati
    Dopiero zaczyna
    • 2018
    • 18

Odp: Fotografia nocnego nieba

Ale chyba nie teraz lecisz polować na zorzę ?
    Ja już byłem 2 razy na Islandii (marzec, październik) i nie udało mi się sfotografować zorzy.
    Na miejscu warto się zaopatrzyć w samochód i dużo szczęścia

Komentarz

• Mohinder
      Uzależniony
      • 2019
      • 580

Zamieszczone przez p0m
      wężyk spustowy bądź pilot do zdalnego wyzwalania migawki.
      Zakupiony, dziękuję

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez bati
      Ale chyba nie teraz lecisz polować na zorzę ?
      Ja już byłem 2 razy na Islandii (marzec, październik) i nie udało mi się sfotografować zorzy.
      Na miejscu warto się zaopatrzyć w samochód i dużo szczęścia
      Nie, nie teraz. Dopiero w listopadzie. Czytałem, że wtedy jest największa szansa. Samochód zarezerwowany, Suzuki Grand Vitara II Taki sam mam na własność
      Planuję też zahaczyć o jakiś lodowiec tylko w listopadzie będzie krótki dzień niestety i mało czasu na zdjęcia w dzień.
      Polecasz może jakieś specjalne miejsce? Generalnie będę w dwóch hotelach południowy zachód wyspy.
      Pozdrawiam
      https://www.photographer-limerick.com/
      Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• p0m
        Uzależniony
        • 2010
        • 698

koniecznie jak wrócisz pokaż fotki
        ebe ebe

Komentarz

• Mohinder
          Uzależniony
          • 2019
          • 580

Jeżeli uda się zrobić jakieś fajne to oczywiście
          Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• bati
            Dopiero zaczyna
            • 2018
            • 18

Południowy zachód czyli "moje" okolice. Ja zawsze spałem u znajomych w Grindaviku (niedaleko lotniska)w domu prywatnym.
            Gdzie się nie ruszysz to masz piękne widoki, wodospady itp.
            Jest to dobry punkt bo w jeden dzień sporo objedziesz, na pewno te główne punkty Islandii się zobaczy.
            Na lodowiec Jokulsarlon wyjechaliśmy coś koło 4:00-5:00 rano bo jest kawałek drogi, ale warto tam jechać i od razu Diamond Beach po sąsiedzku zahaczyć.

Komentarz

• Mohinder
              Uzależniony
              • 2019
              • 580

Właśnie koło tego lodowca mam zarezerwowany hotel na dwa noclegi. Drugi hotel blisko lotniska na trzy noclegi i poza zdjęciami chcę zaliczyc kąpiel w wodach termalnych. Mam nadzieję, że drogi będą przejzdne.

Komentarz

• bati
                Dopiero zaczyna
                • 2018
                • 18

Jeżeli chcesz na Blue Lagoon to musisz kupić bilet z wyprzedzeniem, ale polecam też Secret Lagoon.

Komentarz

• Mohinder
                  Uzależniony
                  • 2019
                  • 580

Wiem, ale dziekuję.
                  Secret lagoon jest na liście i ten gejzer troszkę wyżej też

Postanowiłem kupic nowy statyw i wybrałem K&F Concept TM2324. Wczoraj dotarł i muszę powiedzieć, że myslałem, że będzie mniej "postawny" a tu jestem bardzo miło zaskoczony. Naprawdę solidnie stoi, można go dociążyć w razie potrzeby a głowica kulowa myślę, że jest w stanie dużo utrzymać nawet w dziwnych pozycjach.Teraz myślę, że juz mam to co potrzebne do zdjęć nieba. Teraz trzeba zabrać się za praktykę
                  Ostatnio edytowany przez Mohinder; 60543.

Komentarz

• Mohinder
                    Uzależniony
                    • 2019
                    • 580

Witam
                    No i po wizycie na Islandii. Niestety nie było takiej pogody jakiej bym sobie życzył. Na szczęście udało się zobaczyć zorzę i zrobić kilka zdjęć ale niestety bez przygotowania czyli praktycznie z marszu bo zaraz po dotarciu do hotelu okazało się, że jest zorza i na szybko to co było pod ręką. Nie było czasu na wygrzebanie body przygotowanego do tych zdjęć.
                    1
                    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 1.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 165,9 KB
ID: 2088528
                    2

Nazwa: 2.jpg
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 126,1 KB
ID: 2088529
                    3

Nazwa: 3.jpg
Rozmiar: 139,2 KB
ID: 2088530
                    4

Nazwa: 4.jpg
Rozmiar: 150,8 KB
ID: 2088531
                    Załączone pliki

Komentarz

• robson999
                      Uzależniony
                      • 2013
                      • 716

Szkoda że nie miałeś czegoś jaśniejszego. Pod gwiazdy zawsze proponuję FF i minimum F2.8.
                      Dziwię się, że jadąc na Islandie kupiłeś 80D i jakieś ciemne Sigmy.
                      Niestety gwiazdy, to najbardziej wymagający temat dla optyki.
                      5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                      600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                      CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• Mohinder
                        Uzależniony
                        • 2019
                        • 580

W tym rzecz, że miałem szeroką Sigmę 10-20mm f3,5 miałem też 17-50, f2.8, i też 50mm f1.8 ale na szybko chwyciłem 80D z 18-135 i tyle. Jeśli chodzi o body to miałem w tym celu przygotowanego (wyjęty filtr) 450D. Niestety wszystko działo się zaraz po przyjeździe do hotelu i nie było czasu na wygrzebywanie z bagażu sprzętu. Miałem nadzieję, że któraś z kolejnych nocy będzie jeszcze dobra. Kiedy kupowałem 80D nie myślałem o zdjęciach gwiazd jeszcze, a teraz myślę na FF i z tego powodu oraz z tego, że spodobało mi się robienie zdjęć na koncertach. I tak to wszystko wyszło nie tak jak chciałem

Komentarz

• Bechamot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2512

im wiecej sprzetu bedziesz targal ze soba , tym trudniej bedzie osiagnac cel.

im wiecej gadgetow i funkcji w aparacie tym wiecej czasu poswiecasz ich obsludze a mniej fotografii.

jedno Body , 2 obiektywy i pewniej dojdziesz do celu,
                          a wczesniej przed wyjazdem warto sprobowac robic zdjecia w podobnych warunkach.
                          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Mohinder
                            Uzależniony
                            • 2019
                            • 580

Trochę próbowałem i nawet wychodziły ładne. Tutaj jeszcze doszedł czynnik ludzi (druga połówka - długo jeszcze?)

Komentarz

Pracuję...