A masz moze jakis skan z Minolty?
Digitalizacja zdjęć.
Zwiń
X
-
-
Zamieszczone przez NemeoWłaśnie, mógłbyś coś pokazać ?
Skanów ci u nas dostatek :-) tylko to ok 4MB więc hazan mnie zabije jak to tutaj umieszcze ;-) Sprobuje położyc coś na sendit - podam linka wieczorem.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NemeoWłaśnie, mógłbyś coś pokazać ?
Leży tu: http://s41.yousendit.com/d.aspx?id=0...D2SOFBATPTHVUB
Uwaga 11 MB - 3 szt - ładnie widac co laby pouszkadzały :-) Bez poprawek tak jak wyszły ze skanerka.
Jest chyba tylko 20 downloadow.
Janusz
EDIT: Te klisze dość stare z 1995Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
-
Na tym cropie 1:1 widać, że mocno odszumiane softwarowo. Takie maziaje jak z małych cyfrówek.Zamieszczone przez stdanieloa tu crop 100%
bez obróbkiKomentarz
-
To fakt, następnym razem poproszę, żeby nie włączali DIGITAL ICE. Bo to on tak miesza. Ale za to nie ma ani jednego paproszka czy rysy. Coś za coś.Komentarz
-
Mógłbyś napisać co to jest DIGITAL ICE i do czego służy ?To fakt, następnym razem poproszę, żeby nie włączali DIGITAL ICEKomentarz
-
najprosciej: automatyczne usuwanie z kliszy skanowanej zarysowan, kurzu itpZamieszczone przez NemeoMógłbyś napisać co to jest DIGITAL ICE i do czego służy ?EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
-
-
Z tym ICE to nie dokładnie tak jest.Zamieszczone przez Pszczolanajprosciej: automatyczne usuwanie z kliszy skanowanej zarysowan, kurzu itp
Przynajmniej nie powoduje tak drastycznych efektów jak na załączonym wcześniej obrazku.
Nie wpływa w ogóle na niezakurzone i nieporysowane fragmenty filmu.
ICE znaczy Infrared Cleaning E. ... (cośtam, nie pamiętam)
Skanowanie odbywa się również w podczerwieni. Vuescan pozwala zobaczyć sam kanał podczerwieni. Widać na nim tylko rysy i kurz właśnie, (oraz ziarno srebrowe! cały obraz spaprany). Czysty i nieuszkodzony negatyw chromogenowy jest dla podczerwieni niemal przezroczysty.
Tą informację z kanału podczerwieni wykorzystuje oprogramowanie do załatania dziur po rysach i kurzu.
Łatanie to oczywiście odbywa się poprzez wykorzystywanie fragmentów obrazu obok rys, zatem z utratą jakości w tych miejscach.Ostatnio edytowany przez minek; 1151.Komentarz
-
Może to inny system jest w tych skanerach, ale mimo wszystko uważam, że efekt nie jest drastyczny. W Media w Szczecinie, gdzie skanuje jest Agfa d-lab .2. Jak ktoś chce to mogę podesłać skan z labu na Konica R1Super, na pewno bez Digital Ice lub czegoś podobnego (wiem bo prawie rok na nim pracowałem).Komentarz
-
Acha te zdjęcie, które dałem za przykład było na jakimś Fuji albo Kodaku z Aldika taki promocyjny po 1 Euro za film
. Mam gdzieś zeskanowaną Reale też w Media jak znajde to wrzucę do porównania.
Komentarz
-
O, realę chętnie zobaczę.Zamieszczone przez stdanieloAcha te zdjęcie, które dałem za przykład było na jakimś Fuji albo Kodaku z Aldika taki promocyjny po 1 Euro za film
. Mam gdzieś zeskanowaną Reale też w Media jak znajde to wrzucę do porównania.
I poszperam, może dziś jeszcze pokażę kawałek z Reali skanowanej na minolcie SDIV.
A wieczorkiem jak będę miał czas to i z superii Xtra 400, z Provii 100F, jeśli ktoś sobie życzy. Innych kolorowych nie mam, za to sporo sreberek (polypanF, Trixy, tmaxy od 100 do 3200, APX ...). Wszystko ze ScanDualIV. Zasadniczo, to każdy kolejny film wychodzi mi lepiej z tego skanera (-: I chyba z mniejszą ,,kaszą'' na niebie, niż widać to na skanach Janusza. Wydaje mi się, że tam nie wszędzie jest ustawiona dobra ostrosć podczas skanowania. Przy okazji: Janusz, jakiego oprogramowania używasz do tej Minolty?
Aha... skany z MM (jakiś automat fuji chyba) charakteryzują się wyraźną mocną obróbką. I pewnie wiele labów tak robi. Skaner taki jest wszak bardzo szybki i pewnie przez to mniej precyzyjny. Do odbitek 10x15 wystarczy, ale na 20x30 już widać paskudne kluchy (odbitka z negatywu, proces w ich labie wygląda tak: skan, masakra cyfrowa, naświetlanie uzyskanego pliku)Komentarz
-
Oprogramowanie z oryginalnej płytki. A jest jakies inne? Ostrość też idzie w auto... To są poprostu skany "jak leci" z filmów - te akurat stare - robione na Fuji S-200. Wszystko na defaultowych ustawieniach skanera. Nigdy nie miałem czasu sie tym dobrze pobawić :-) No i wiekszość niedoskonałości idzie dość łatwo poprawić w PSie a jak potrzebuje naprade dobry skan to... znajomy w labie robi to znacznie lepiej niż moja Minolta :-)Zamieszczone przez minek... I chyba z mniejszą ,,kaszą'' na niebie, niż widać to na skanach Janusza. Wydaje mi się, że tam nie wszędzie jest ustawiona dobra ostrosć podczas skanowania. Przy okazji: Janusz, jakiego oprogramowania używasz do tej Minolty?...
Janusz
Janusz,
-
Jest, VueScan (http://www.hamrick.com/vsm.html). MZ rewelacja. Tylko z pozoru jest prosty, w rzeczywistości ma mnóstwo opcji, ustawień i możliwości.Zamieszczone przez Janusz BodyOprogramowanie z oryginalnej płytki. A jest jakies inne? Ostrość też idzie w auto... To są poprostu skany "jak leci" z filmów - te akurat stare - robione na Fuji S-200. Wszystko na defaultowych ustawieniach skanera. Nigdy nie miałem czasu sie tym dobrze pobawić :-) No i wiekszość niedoskonałości idzie dość łatwo poprawić w PSie a jak potrzebuje naprade dobry skan to... znajomy w labie robi to znacznie lepiej niż moja Minolta :-)
Janusz
Na razie mam dwa cropy ze skanu z Reali, z jednego zdjęcia, niebo, detale, kolorki i ziarenko z szumem mniej więcej tak: (surowe skany, bez usuwania paprochów)
Jak ktoś życzy sobie z innego materiału (wymieniałem wcześniej) proszę o info.Ostatnio edytowany przez minek; 1151.Komentarz
Komentarz