Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Optymalizator jasności i profile zdjęć - ustawienia.
Optymalizator jasności i profile zdjęć - ustawienia.
Witajcie.
Od razu przepraszam za banalne pytanie - wybaczcie, ale od niedawna mam pierwszą puchę Canona (100D) i walczę z ustawieniami w JPEG-ach. Co tu dużo pisać, jak na razie kiepsko mi to idzie . Robiłem ostatnio zdjęcia w plenerze, jesień, bajkowe kolory... Profil Standard, Krajobraz i Neutralny, wyostrzanie wszędzie +4, nasycenie Standard i Neutralny +1, Optymalizacja Jasności na Normal. Kolorystycznie niby wszystko gra, ale kontrast mam na 0, a wali nim po oczach tak, że drzewa wyglądają jakby rosły koło Czarnobyla. Świecą liśćmi jak choinka na Boże Narodzenie. Nawet nie chcę sobie wyobrazić co będzie jak podbiję kontrast na +1... Trochę to dziwne? Wszystko mam ogarnięte i zostaje tylko ten problem. Szukałem odpowiedzi na zagranicznych portalach i ogólnie polecają zejść z ustawieniami kontrastu na minus. Tak zrobiłem, ale dalej liście na drzewach świecą. Czytałem że ALO nie tylko rozjaśnia ciemne partie, ale też podbija kontrast i wydaje mi się że tu leży przyczyna. Przy mocno kontrastowych scenach po prostu przesadza. Niestety nie mam jak teraz tego sprawdzić bo od jakiegoś tygodnia non stop leje i pogoda pod psem. Więc zdecydowałem się zapytać o radę. Jak to mawiają co dwie głowy to nie jedna . Jak sobie ustawiacie te parametry u siebie? Chodzi mi o profile i Optymalizator Jasności.
Odp: Optymalizator jasności i profile zdjęć - ustawienia.
Obrabiaj z RAWów, z nich wyciągniesz wszystko w spokoju, nie ma uniwersalnych ustawień.
Mam odczucie, że za powyższy problem odpowiada monitor. Możesz napisać, na czym swoje zdjęcia i w jakich warunkach oglądasz? Czy zdjęcie z fotolabu wygląda tak samo, jak na twoim monitorze? Aha, nie z fotolabu, tam gdzie najtaniej!
Chyba doszedłem w czym problem. Strzelałem foty przy nisko zachodzącym słońcu tuż nad horyzontem przy dużym kontraście. Do tego park i żółto czerwone korony drzew na które padało światło słoneczne. W aparacie dodatkowo podbity kontrast w profilach i włączona optymalizacja jasności która rozjaśniła trochę cienie i wyrównała tony dodając jeszcze nieco kontrastu "od siebie". No i wyszła kaszana bo oświetlone słońcem korony drzew zaczęły świecić. O ile podbicie kontrastu sprawdza się w pełnym słońcu, to podczas wschodu i zachodu lepiej ustawić go na zero lub nawet na minus. Tylko jeszcze nie zdążyłem tego sprawdzić bo od wtorku dzień w dzień leje a dodatkowo dziś mgła. Zdjęć też nie wkleję, bo raz - na razie nie wiem jak, dwa dostałem zakaz od małżonki która jest na fotkach. O ile pierwszy punkt mogę przeskoczyć znajdując odpowiedź tutaj, to drugi jest raczej nie do przeskoczenia. Musiałbym najpierw umówić się na prywatną sesję, potem ona przez pół dnia robiłaby się na bóstwo, drugie pół wybierała strój. Ech kobiety... Ałłłć!!! Kobieta mnie bije!
przerzuć się na RAWy i zobaczysz, że będzie lepiej. Jest mnóstwo dobrych darmowych programów do obróbki, spróbuj nawet z canonowym DPP (dołączany na płycie do aparatu)
ciężko jest ocenić cokolwiek po tym co mówisz, najlepiej w momencie gdy decydujesz się na podjęcie takiego wątku warto pokazać zdjęcia, kontrast to też kwestia tego co mamy w kadrze oraz światła bo zdjęcie moze mieć obniżony kontrast w post procesie a mimo wszystko rożnica między cieniami i światłami może byc na tyle duża że zdjęcie bedzie określane jako wysokokontrastowe, to też zależy od tego jakie kolory są na zdjęcu co dokladnie jest itp itd
Zamieszczone przez ocean
Więc zdecydowałem się zapytać o radę. Jak to mawiają co dwie głowy to nie jedna . Jak sobie ustawiacie te parametry u siebie? Chodzi mi o profile i Optymalizator Jasności.
JPEG miałem i mam w większości przypadków ustawiony następująco:
Dobra, zacznę robić JPEG + RAW i zobaczę jak to będzie z tymi RAW-ami. Bawiłem się kiedyś jak miałem Nikona, ale z czasem mi przeszło - głównie brak czasu, ale też monitora. Obecnie do dyspozycji mam tylko lapka z kiepską matrycą. Myślę czy aby sobie nie sprawić jakiegoś taniego monitora, bo zawsze to lepsze niż laptop. Jakiegoś super sprzętu też nie potrzebuję bo jestem amatorem. DPP mi w zupełności powinien wystarczyć, Lightroom fajny ale szkoda mi kasy na razie, może kiedyś? Czytałem dzisiaj artykuł na Fotopolis i zastanawiam się czy sobie nie kupić tego: Polarr Photo Editor 3 - darmowa alternatywa dla Lightrooma? - Fotopolis
Więcej możliwości od DPP, tani jak barszcz, ciekawe tylko czy lepszy od Raw Therapee?
Cytat ze strony "Warto też wspomnieć o wsparciu dla plików RAW, choć na razie eksperymentalnym."
DPP jest dobry a nawet bardzo dobry jeżeli zależy ci na kolorach.
RawTherapee ma ogromne możliwości ale wymaga czasu aby poznać i zrozumieć co do czego i kiedy. Ale jak już poznasz to polubisz i nie zamienisz na nic innego (chyba że zostaniesz foto-ślubnym i będziesz musiał mieć lightroom-a).
Komentarz