Witam, po przesiadce z 5D Mark II na Mark III zauważyłem, że zdjęcia z III mają lekko zieloną kolorystykę którą muszę korygować na każdym zdjęciu. Czy to jest normalne ?
5D Mark III - zielone zdjęcia
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Odp: 5D Mark III - zielone zdjęcia
Nie jest to normalne, zresztą wrzuć jakieś zdjęcie to się zobaczy.CMEHA - reszta to upgrade -
-
Komentarz
-
Nie mam 5D3 więc się wypowiem
Jako użytkownik 5D2, kiedyś sprawdzałem co nowego w 5D3. Porównując te same kadry, na 5D3 jest nieco zielono.Komentarz
-
jest normalne,nie jest
a kogo to...
zdjęcia brak, autora wątku tezNie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!Komentarz
-
a co da zdjęcie wykonane w innych warunkach ? używam równolegle tych dwóch aparatów i zdjęcia wykonane 5d mk3 są bardziej "zielonkawe" w porównaniu do tych wykonanych 5d mk2.Komentarz
-
Czy możesz gdzieś wystawić sample? Wystarczą dwa rawy po jednym z każdego aparatu. Oczywiście scena ta sama.Komentarz
-
Chciałbym zobaczyć jak wygląda ta "zielonkowatość", może też mam i jej nie widzę. Nie spotkałem się dotąd z opinią, że zdjęcia z 5d mk3 zachodzą zielenią. Inną sprawą jest stwierdzenie czegoś i nie poparcie tego dowodem, w ten sposób rodzą się "urban legend".CMEHA - reszta to upgradeKomentarz
-
W EOS 5dmk2 zdarzały się zielone cienie podczas mocnego rozjaśniania w postprocesie w trybach SRAW
W zwykłych RAW było dobrzeR3 + RF85LDSKomentarz
-
Przepraszam ale czasowy brak internetu nie pozwolił na odpowiedź. Zaobserwowałem, że "zielonkowatość" występuje tylko w LR (5) czasami jak wybieram kolejne zdjęcie do obróbki widze jak nakłada się jakaś zielona warstwa. Porównałem też RAWA czystego bez obróbki jak wygląda w LR i Fast Stonie - zupełnie inne kolory. Stwierdzam, że LR dodaje coś od siebie czy ktoś potrafi ogarnąć jak tego uniknąć?Komentarz
-
Oczywiście że dodaje np. profil barwny. Spróbuj zmienić na inny profil lub zrobić własny http://www.canon-board.info/software...-barwne-99623/6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki IIKomentarz
-
-
Podobno to nie ma nic wspólnego z LR a raczej z uszkodzonym profilem kolorystycznym monitora:Przepraszam ale czasowy brak internetu nie pozwolił na odpowiedź. Zaobserwowałem, że "zielonkowatość" występuje tylko w LR (5) czasami jak wybieram kolejne zdjęcie do obróbki widze jak nakłada się jakaś zielona warstwa. Porównałem też RAWA czystego bez obróbki jak wygląda w LR i Fast Stonie - zupełnie inne kolory. Stwierdzam, że LR dodaje coś od siebie czy ktoś potrafi ogarnąć jak tego uniknąć?
Profile kolorystyczne do pobrania:
sRGB profiles
Inne pliki do pobraniaKomentarz
Komentarz