Domowe studio "stolowe"

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Vitez, bez uchyłu nie da rady!
    Dlatego sie pytam a nie stwierdzam - czy do tego typu fotografii wystarcza te szkla TSE czy koniecnzie sredni/wielki format?
    I zamiast krzyczec czy od razu wytaczac armaty argumentacji wystarczy odpowiedziec tak lub nie .

Komentarz

• Riccardo
      Uzależniony
      • 2005
      • 691

Zamieszczone przez Vitez
      Dlatego sie pytam a nie stwierdzam - czy do tego typu fotografii wystarcza te szkla TSE czy koniecnzie sredni/wielki format?
      I zamiast krzyczec czy od razu wytaczac armaty argumentacji wystarczy odpowiedziec tak lub nie .
      No toz przecie odpowiedzialem
      Pozdrawiam
      Riccardo
      --
      Fuji & Ricoh

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Zamieszczone przez Vitez
        Ja wytaczałem jakieś armaty?
        Shiftem korygujesz wyłącznie perspektywę, i to nie ma nic wspólnego z GO. Natomiast uchył pozwala Ci mówiąc po chłopsku zachować stałą odległość pomiędzy płaszczyzną fotografowanego przedmiotu, a płaszczyzną materiału fotograficznego (błona, matryca), a więc i ostrość na całej płaszczyźnie.
        http://plieth.com

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Riccardo
          No toz przecie odpowiedzialem
          Odpowiedziales ze sie nie znasz wiec co to za odpowiedz , czekam na konkretna tak/nie ale widze ze Jurek woli sie porozwodzic i lac wode zamiast napisac jedno krotkie slowo (wiem - engine forum nie pozwala napisac tak krotkiej odpowiedzi ). Wiec juz zmykam . Dzieki za brak odpowiedzi.

Komentarz

• bebop
            Uzależniony
            • 2005
            • 755

Zamieszczone przez Vitez
            Odpowiedziales ze sie nie znasz wiec co to za odpowiedz , czekam na konkretna tak/nie ale widze ze Jurek woli sie porozwodzic i lac wode zamiast napisac jedno krotkie slowo (wiem - engine forum nie pozwala napisac tak krotkiej odpowiedzi ). Wiec juz zmykam . Dzieki za brak odpowiedzi.
            dzisiaj jest chyba taki dzień, że trzeba drukowanymi chyba... - nie da się zrobić tego shiftem. potrzebny jest taki aparat, który ma możliwość odchyłu płaszczyzny w miechu. czyli nie każdy średnioformatowy np. moja Mamiya nie. swoją drogą gdzieś w necie widziałem próby robienia czegoś takiego średnioformatową Mamiyą na zasadzie siekania przesłoną rzędu f30-45 - poszukam, może to coś pokaże.
            gra i buczy bebop

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez Vitez
              ...ale widze ze Jurek woli sie porozwodzic i lac wode zamiast napisac jedno krotkie slowo
              Co za facet
              Chyba łatwo zrozumieć, że obiektyw z przesuwem nie pozwala na zachowanie stałej GO dla fotografii takiej jak w przykładzie!
              http://plieth.com

Komentarz

• minek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1386

Zamieszczone przez Vitez
                A szklo z shiftem chyba tez sie nada? (TS-E 45 2.8 , TS-E 90 2.8 )
                Akurat to się nada! Nie dlatego, że z sziftem, ale ma to czego niektóre inne obiektywy z sziftem nie mają - pokłony. Podejrzewam, iż znaczenie TS w tych obiektywach oznacza ,,Tilt & Shift'' czyli pokłony i przesuwy.
                Właśnie pochylenie obiektywu (w ,,miękkim'' aparacie: przedniego standardu) powoduje również pochylenie płaszczyzny ostrości - jakoś proporcjonalnie do pohylenia samej osi obiektywu, ale znacznie bardziej.
                Wtedy właśnie fotografując pod kątem, znaczy lekko z góry, przechylając obiektyw w dół - możemy pokryć płaszczyznę ostrości z płaszczyzną fotografowanego obiektu, leżącego poziomo.
                O to tu właśnie chodzi.
                Dzieje się to oczywiście kosztem jakiegoś zniekształcenia perspektywy, ale to jest mniej istotne.

Komentarz

• minek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1386

A dla ścisłości - sziftem perspektywy nie korygujesz. Aby zdjęcie z sziftem było proste jak należy - musi być zachowana równoległość płaszczyzny materiału światłoczułego do prostych, które mają być równoległe na zdjęciu, _oraz_ prostopadła oś obiektywu do tychże.
                  Czyli tak jak w zwykłym zdjęciu.
                  Szift pozwala na przesunięcie obiektu w interesujące nas miejsce kadru przy zachowaniu powyższych warunków.
                  Dla przykładu - fotografując architekturę, aparat musi stać poziomo, aby film / matryca były _pionowo_, gdyż linie które mają być na zdjęciu _równoległe_ są _pionowe_.
                  Wtedy oś obiektywu jest równoległa do fragmentu krzywizny ziemii, który na małym odcinku może być uznany za wycinek prostej (ufff, nie za dokładny jestem? (-: ) i na zdjęciu horyzont jest w połowie, początek budynku tuż poniżej (bo statyw ma pewną wysokość), na dole zdjęcia duuuużo bruku, a szczyt budynku wystaje najczęściej z kadru.
                  Teraz, zamiast pochylać aparat - to zawsze powoduje zbieżność perspektywy w którąś stronę - przesuwamy obiektyw poziomo w górę. Albo (jeśli możemy) ramkę z filmem - w dół.
                  Wtedy (pamiętajmy, że obraz na filmie jest odwrócony) horyzont naświetli się wyżej, a dół klatki będzie miejscem dla tej części budynku, która wcześniej była ucięta.
                  Jak znajdę to dam link do obrazka ilustrującego.

Obiektywy z sziftem lub przystosowane do przesuwania muszą mieć odpowiednio większe pole widzenia, kryjące nie tylko dany rozmiar klatki filmu, lecz o tyle więcej powierzchni o ile można je przesuwać!

Komentarz

• minek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1386

O, znalazłem (oryginał widziałem gdzieś u Dederki, a tu po zagranicznemu jest, ale obrazki czytelne)
                    o szifcie:
                    explaination of perspective correction in architectural photography

i o tilcie:

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                      Co za facet
                      Chyba łatwo zrozumieć, że obiektyw z przesuwem nie pozwala na zachowanie stałej GO dla fotografii takiej jak w przykładzie!
                      Pytalem o dwa konkretne obiektywy a ty tak uogolniles ze nic sie nie dalo zrozumiec zamiast dac konkretna odpowiedz na konkretnie zadane pytanie o konkretne obiektywy - i jak widac w przypadku tych dwoch konkretnych obiektywow myliles sie, za to biorac pod uwage tylko uogolnienie - ogolnie masz racje, ale mi nie o ogolna a o konkretna odpowiedz chodzilo . Na szczescie jest minek - mozna z niego brac przyklad 8)

Komentarz

• bebop
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 755

Zamieszczone przez Vitez
                        Pytalem o dwa konkretne obiektywy a ty tak uogolniles ze nic sie nie dalo zrozumiec zamiast dac konkretna odpowiedz na konkretnie zadane pytanie o konkretne obiektywy - i jak widac w przypadku tych dwoch konkretnych obiektywow myliles sie, za to biorac pod uwage tylko uogolnienie - ogolnie masz racje, ale mi nie o ogolna a o konkretna odpowiedz chodzilo . Na szczescie jest minek - mozna z niego brac przyklad 8)
                        Vitez, z tego co widzę u Canona, to teoretycznie powinien się ten obiektyw wyrabiać, aczkolwiek ja póki co nie znalazłem zdjęcia, które by mnie co do tego przekonało - oczywiście cały czas chodzi mi o ten przykład z zegarkiem - gdzie CAŁY pasek jest ostry...

TS-E 90mm f/2.8
                        Tilt-Shift Lens
                        Item Code: 2544A003
                        This is the world?s first 35mm-format telephoto lens with tilt and shift movements. Gaussian optics give high-quality delineation and true background blur. The lens is suited for a variety of subjects, from products to portraits.
                        gra i buczy bebop

Komentarz

• minek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1386

bebop: W drugim linku który podałem, są (niestety wyłącznie miniaturki ) zdjęć, gdzie MZ widać wyraźnie.
                          Tam używają obiektywu nikona 85 ale piszą, że to konstrukcja bardzo podobna do canonowego TS-E 90mm.
                          Rysunek pokazuje nawet jak wyznaczyć teoretyczną płaszczyznę ostrości przy pochyleniu obiektywu.
                          Może być tylko problem skali odwzrorowania, taki zegarek to prawie makro, a obiketyw ma powiększenie 0.29. Zastosowanie pierścieni przy pokłonie nie wchodzi w grę, bo obarz ucieknie do góry. Ale z soczewkami na pewno da się coś zdziałać.
                          A.. i możesz pewnie zrobić zdjęcie, gdzie _cały_ pasek jest ostry, a nie tylko jego fragment, który jest w kadrze.

Fajny ten obiektyw, dopóki nie przyjrzałem się danym i mozliwościom, nie sądziłem, że znajdzie się coś, co potrafi niemal zastąpić możliwości miechowej kamery. Nie doczytałem jeszcze czy umożliwia jednoczesny przesuw i pochylenie.

Komentarz

• bebop
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 755

Zamieszczone przez minek
                            bebop: W drugim linku który podałem, są (niestety wyłącznie miniaturki ) zdjęć, gdzie MZ widać wyraźnie.
                            obejrzałem to wcześniej, niestety miniaturki są symboliczne, więc trzeba wierzyć na słowo.
                            gra i buczy bebop

Komentarz

• sal
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1122

Odkopuję (?) wątek. Poczytałem tu i tam. Potrzebuję namiot bezcieniowy. Nie mogę się jednak zdecydować ciągle, czy lepszy będzie sześcian (75cm), czy może jednak 'kaptur' (100/150cm). W sumie sześcian praktyczniejszy, bo nie trzeba mocować do niczego na suficie, ale.. Nie jestem pewien. Druga sprawa - oświetlenie. Kupować jakieś 'semi-profi' statywy z halogenami, czy lepiej dwie lampki nocne ze zwykłymi żarówkami? Cały zestaw ma służyć do focenia niezbyt dużych przedmiotów (kilkanaście centrymetrów wysokości, kilka szerokości). Możecie coś doradzić? Nie chciałbym też na to wydać fortuny Chcę kupić 'gotowce'.
                              Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• minek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1386

Dwa halogeny na zewnątrz albo dwa flesze - nawet aparatowe lampy powinny wystarczyć. Od biedy wystarczy jedna lampa i lustro / folia alu na czymś z drugiej strony. Światło w takim namiocie i tak będzie wszędzie, ale musisz poeksperymentować.
                                Namiot kaptur chyba nie ma podłogi i musisz coś podstawiać, a sześcian stawiasz gdzie Ci się podoba (mi się podoba na stole, najlepiej ze szklanym blatem (-: )

Komentarz

Pracuję...